V.K. u Nakon predavanja

6 najopasnijih predmeta u studentskim domovima: Imate li ih u svojoj sobi?

Punjači, lampice i kuhala za vodu nikada ne bi trebali ostati uključeni u utičnice.

21. travnja 2022 13:23
Punjači, lampice, kuhala za vodu...

Punjači, lampice, kuhala za vodu... Foto: shutterstock by WIROJE PATHI

Požari najčešće nastaju zbog ljudske nepažnje.

Nakon nedavnog požara u stambenoj jedinici u studentskom domu u Nišu, ispostavlja se da je punjač za laptop bio najvjerojatniji krivac.

Podsjetimo, pisali o požaru koji je izbio u studentskom domu u Nišu prošli vikend kada je jedna studentska soba izgorjela u potpunosti, a 300 studenata je evakuirano. Srećom, nije bilo stradalih, osim materijalne štete.

vezano Požar u studentskom domu u Nišu Vijesti Izgorjela soba u studentskom domu: Studentica punila mobitel ili laptop

Koliko zbog nepažnje studenata ili samo starih ili uništenih žica, požari su vrlo opasni u studentskim domova jer na malom prostoru obitava mnogo ljudi.

Svake godine zabilježi se preko 3500 požara na kampusima diljem SAD-a. Iako kod nas nije tako često, u Hrvatskoj i regiji svake se godine barem jednom piše o požaru u studentskom domu.

vezano Požar, vatrena lopta, raketno gorivo Laganini [FOTO] Student slučajno zapalio studentski dom – 'kuhao' raketno gorivo na štednjaku

Kako bi pokušali izbjeći ovu po život opasnu situaciju koja gotovo uvijek podrazumijeva materijalnu štetu, ovo je šest predmeta na koje bi trebali obratiti pažnju kako biste spriječili potencijalne nesreće.

Zbog povećanja rizika od kratkog spoja, savjetuje se da ne "opterećujete" produžne kablove, a ni utičnice. Prije izlaska iz prostorije, uvijek je dobro isključiti iz utičnica svaki izvor koji se ne koristi.

Svjetlo

Ako ne zbog štednje električne energije, onda je zbog izbjegavanja rizičnih situacija, uvijek biste trebali ugasiti svjetlo ako niste prisutni u prostoriji. U našim studentskim domovima, po propisima svakog doma instalirana su rasvjetna tijela, no svjetlo biste uvijek trebali gasiti ako se nalazite u prostoriji.

Lampice

Lampice bi trebale biti uključene samo ako ste vi prisutni u prostoriji. Naime, određene halogene žarulje proizvode toplinu, pa potencijalno mogu zapaliti zavjese, skripte, papire i slično.

Studenti često vole svoje sobe ukrasiti upravo lampicama. Zaboravljene lampice koje ostaju uključene u prostoru bez ljudskog nadzora najčešća je pogreška koja bi mogla dovesti do požara. Pri izlasku iz soba, uvijek dvaput provjerite jesu li lampice isključene iz utičnice.

vezano vatra, požar, javna vatrogasna postrojba Zagreb Vijesti [VIDEO] Studenti u Zagrebu kuhali večeru u 2 ujutro pa zapalili kuhinju i stan

Uređaji za punjenje i punjači

Poznato je da se uređaji mogu zagrijati tijekom punjenja. I dok nam je punjenje naših elektroničkih uređaja normalna stvar, dobro ih je puniti u prostorima koji imaju dobar protok zraka i na tvrdim površinama, a ne na mjestima poput kreveta, jastuka i deke.

Također, punjači ne bi trebali biti na površinama koje se mogu zagrijati, već na tvrdim, hladnim površinama, kako ne bi došlo do požara.

Grijalice

Grijalice također mogu izazvati požar ako su postavljene u blizini zapaljivih predmeta ili ako rade duže vrijeme bez nadzora. Na grijalice, a ni oko njih ne bi se trebali stavljati nikakvi predmeti, a savjetuje se korištenje grijalica samo ako je netko prisutan u prostoriji u kojoj se koristi.

Kuhalo za vodu

Studenti često u svojim sobama drže i kuhalo za vodu i slične male kućanske aparate koje im olakšavaju svakodnevni život. Kako ne bi došlo do kratkog spoja ili požara, savjetuje se isključivanje svih uređaja iz utičnica koji nisu nužni za rad, poput frižidera.

Iako zaboravljanje isključivanja ovakvih uređaja zvuči beznačajno, ne treba ih se uzimati zdravo za gotovo, posebice ako pokraj toga nalaze zapaljivi predmeti.

vezano kavez, sava Nakon predavanja [FOTO] Studenti strahuju: 'Kako bismo pobjegli da je letjelica pala na dom?' Izlazi za evakuaciju vode u KAVEZE

Cigarete

Iako je mjesto odlaganja opušaka cigareta u pepeljarama, ponekad se može dogoditi da cigareta nije u potpunosti ugašena, pa predstavlja rizik od stvaranja požara.

I samo jedan komadić žara cigarete ili opuška dovoljan za stvaranje požara većih razmjera, stoga pri gašenju cigareta, uvijek dva puta provjerite jeste li ju dobro ugasili. Sve cigarete i opušci trebali bi biti u potpunosti ugašeni, a onda i uklonjeni iz prostora u kojem se nalazite kako bi rizik od stvaranja požara sveli na minimum.

izvor: studenti.alo.rs