MojFaks u Nakon predavanja

Ne dirajte mi ravnicu, jer ja ću se vratiti! Ili ipak ne? Planovi mladih Slavonaca nakon završetka studija

Iako je naša zlatna ravnica, pogotovo posljednjih godina, postala poznata po odlasku velikog broja stanovništva, Slavonija u isto vrijeme i privlači velik broj mladih ljudi, pogotovo parova.

7. listopada 2022 12:50
Ima li prilika za život mladih u Slavoniji?

Ima li prilika za život mladih u Slavoniji? Foto: Zdravko T via Shutterstock

Prema istraživanju koje je 2019. godine provela studentica Petra Božić-Bakušić, migracija stanovništva između županija dominirala je u Gradu Zagrebu i Međimurskoj županiji.

Najviši pozitivni migracijski saldo imao je Grad Zagreb (3309 osoba), dok su Vukovarsko-srijemska (-759 osoba), Osječko-baranjska (-713) i Brodsko-posavska županija (-688) imale najveći negativni migracijski saldo u odnosu na ostatak županija.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Studenti jednom rečenicom objasnili zašto je tako POSEBNO studirati u Osijeku: Zbog šokica, menze, sudbine…

Po ovim podacima može se uvidjeti da većinski slavonske županije prati trend negativnog migracijskog salda.

Što o tome misle mladi Slavonci koji trenutno studiraju u Zagrebu i kakvi su im stambeni i životni planovi, upitali smo nekolicinu istih.

Industrija u Slavoniji ne doživljava procvat unatoč mnogim iskoristivim resursima koje nudi, pa tako mladi studenti odlučuju posao tražiti u Zagrebu, ili dalje Ena Mikolčić, Slavonska udruga studenata

Studentica Fakulteta hrvatskih studija, Dorotea ne vidi u svojoj budućnosti povratak u Vinkovce, svoj rodni grad.

"Ne bih van Hrvatske, samo ne u Slavoniju"

"Jesam razmišljala o toj opciji i čak bih sa svojom strukom mogla naći posao tamo (a bilo bi mi i znatno lakše jer tamo ipak imam svoju nekretninu, sve je blizu, jednostavno je jeftinije), ali mi se život drugačije posložio i sad imam tu posao, neke druge prioritete, a i ako zaželim mijenjati posao - lakše mi je ovdje, veća je ponuda. Da mi nedostaje - da, da se vidim tamo - teško. Ali ne bih ni van Hrvatske, samo... Ne nužno u Slavoniju", govori Dorotea za MojFaks.

Sentimentalna Ivana, studentica Učiteljskog fakulteta pak izražava želju za vraćanjem u svoj gradić Novsku.

"Nakon fakulteta planiram se vratiti u rodni grad u Slavoniji. Nadam se da ću kad se vratim doma, dok ne nađem svoj stan, uspjeti uštedjeti nešto novca jer ću živjeti s roditeljima. U svom gradu sam već stekla brojna prijateljstva i dobro poznajem okolicu pa se nadam da ću se moći brže snaći s potragom za poslom i novim smještajem", otkriva svoje planove.

vezano Slika nije pronađena Laganini El' ćmo ić jest? Izrazi koje čuješ kad studiraš u Slavoniji, a nisi Slavonac

A mišljenje smo tražili i dvije bivše studentice Fakulteta hrvatskih studija, donedavne cimerice i novopečene psihologinje Leu i Anju. Iako su živjeli zajedno neko vrijeme, njihov stav o ovom pitanju i njihovi postupci u potpunosti se razlikuju.

Trudila se napraviti Županju u Zagrebu

Lea tvrdi da je u Zagrebu našla svoj dom jer fokus u životu stavlja na karijeru, a i smatra da privatni život lakše može razvijati u uvjetima koje joj pruža veliki grad poput Zagreba.

Planiraju li se mladi vratiti nakon studija u zlatnu ravnicu Slavonije? Planiraju li se mladi vratiti nakon studija u zlatnu ravnicu Slavonije? Foto: BalkansCat via Shutterstock

Anja pak ističe da je njoj u životu prioritet osnivanje obitelji te smatra da je za tako nešto manje mjesto optimalno. Također tvrdi da je već samim dolaskom u Zagreb primijetila da joj je isti prevelik i hladan.

"Trudila sam se u Zagrebu si napraviti Županju. U smislu da sam si u kvartovima tražila najdraži kafić, poznavala tete u trgovini i pozdravljala susjede. Jednostavno volim tu jednostavnost i pristupačnost manjeg grada", govori nam.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt 12% mladih s diplomom radi za 3500 kuna mjesečno: Čak 1500 njih godišnje napusti Hrvatsku

Svoje viđenje o cijeloj situaciji, rado je s nama podijelila i Veronika, studentica Fakulteta političkih znanosti. Veronika tvrdi da je to pitanje koje zanima i druge iz njene okoline te joj ga često postavljaju. Spominje da je prije na umu imala povratak u Slavoniju, ali da je kroz studij novinarstva primijetila da u Zagrebu ima bolje i više poslovnih prilika.

"Iskreno, rado bih se vratila, ali mi se čini da će mi se ovdje biti lakše snaći. Imam doma obitelj i prijatelje koje mi je teško ostaviti, ali opet idem doma rjeđe nego što sam išla kad sam tek upisala faks. Sad sam na petoj godini, imam više obaveza i nekako se sve promijenilo prije nego što sam postala toga svjesna", govori.

Zbog većeg raspona uzorka stavova kojim raspolažu javili smo se i Slavonskoj udruzi studenata, jednoj od najvećih zavičajnih studentskih udruga u Hrvatskoj koja okuplja studente rodom iz svih dijelova Slavonije.

Unatoč ljubavi, više je prilika u Zagrebu

Na upit nam je drage volje odgovorila predsjednica Ena Mikolčić koja potvrđuje da su i njihovi članovi podijeljeni po ovom pitanju uz naglašavanje da je jedan od osnovnih ciljeva udruge promicanje ljubavi prema Slavoniji i povratku rodnom kraju nakon školovanja.

U kvartovima sam tražila najdraži kafić, poznavala tete u trgovini i pozdravljala susjede. Jednostavno volim tu jednostavnost i pristupačnost manjeg grada... Anja

Unatoč tome, tvrdi, osobni životni razvoj mnogima staje na put pri donošenju te odluke.

"U Zagrebu studenti međusobno upoznaju ljude iz različitih dijelova Lijepe Naše, a mnogi uđu i u ljubavne veze, te se stoga možda ne vraćaju kući kako bi započeli novo poglavlje vlastitog života. S druge strane, industrija u Slavoniji ne doživljava procvat unatoč mnogim iskoristivim resursima koje nudi, pa tako mladi studenti odlučuju posao tražiti u Zagrebu, ili dalje. Pored raznih razloga za ne vratiti se, nostalgija uzima svoj danak kod određenog broja studenata, koji pod svaku cijenu žele nakon studiranja u glavnom gradu pokušati kod kuće, u svojoj okolini i sa svojim pravilima", kazala nam je Ena.

Još vijesti