M.D. u Nakon predavanja

Noć muzeja u Zagrebu: 34 atraktivne lokacije koje nude noć za pamćenje!

18. manifestacija Noć muzeja održat će se ovaj petak.

25. Siječnja 2023 13:26
Muzeji su važni! - Noć muzeja 2023.

Muzeji su važni! - Noć muzeja 2023. Foto: noc-muzeja.hr/PR

Hrvatsko muzejsko društvo u organizaciji je manifestacije Noć muzeja od samih početaka. Autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr. sc. Vesna Jurić Bulatović i mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić koje su cijelu akciju pokrenule kao pilot-projekt u suradnji sa šest zagrebačkih muzeja. Od gradskog pilot-projekta 2007. je Noć muzeja prerasla u nacionalnu manifestaciju u koju se svake godine uključuje sve više muzeja i gradova.

Muzeji su važni! Tema je ovogodišnje 18. manifestacije Noć muzeja koja će se održati 27. siječnja na raznim lokacijama diljem Hrvatske. Od svojih početaka 2005. s nekoliko zagrebačkih muzeja do danas se priča proširila i postala prava tradicija te prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U ovih 18 godina događaj je posjetilo više od 3,7 milijuna posjetitelja. Od ukupno 34 lokacije koje možete posjetiti u Zagrebu donosimo pregled nama najzanimljivih lokacija.

„Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ , kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje - odgovornost muzejske zajednice za prirodne , kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca“, istaknuli su iz organizacije.
 

Etnografski muzej

Iz muzeja su najavili raznolik program u kojemu će uživati i veliki i mali posjetitelji. Najmlađi će postati istraživači pa će kroz igru obići svijet i stalnu postavu Etnografskog muzeja. Oni koji vole pripovijetke uživat će u priči o zdravoj hrani ispričanoj na japanski način. U programu su koncerti i razgovori, a bit će omogućen i prijenos uživo.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Etnografski muzej u Zagrebu (@etnografskimuzej)


Muzej gljiva

Ovaj muzej jedinstven je po svom stalnom postavu više od 2000 vrsta liofiliziranih gljiva. U čarobnom carstvu gljiva posjetitelji će moći uživati u novim vrstama i varijetetima gljiva otkrivenim u Republici Hrvatskoj, a i van nje. Edukativni centar, između ostalog, posjetiteljima prezentira liofilizirane – žive gljive, što znači u njihovom izvornom obliku, veličini i boji, te prirodnom staništu.

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info, Klubom studenata elektrotehnike i udrugom za razvoj uradi sam kulture Radiona, po sedmi put sudjeluje u Noći muzeja, i to interaktivnom i edukativnom izložbom starih kalkulatora, mehaničkih i elektroničkih računala, retro igraonicom i druženjem uz glazbu iz starih računalnih igara.

Posjetitelji će, između ostalog, moći vidjeti i naučiti ponešto o povijesti legandarnih kalkulatora poput prvog europskog džepnog kalkulatora Digitron DB800, isprobati legendarna računala kao što su Commodore 64, ZX spectrum, Orao ili razni Atari i Amiga modeli, te odigrati retro igre Pacman, Pong, Super Mario, Space invaders, Gorillas, Arcade volleyball i Tetris.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Veterina će pokazati svoju raznovrsnu muzejsku građu – od opreme i instrumenata koji su se koristili u povijesti do suvremene kirurške opreme, digitalnih rješenja u izvođenju nastave te primjene umjetne inteligencije u dijagnostici i liječenju životinja. Istražite bogati program koji su pripremili i uživajte u svijetu veterinarskih djelatnosti.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Noć muzeja 2023 (@nocmuzeja.hr)

Klinika za psihijatriju Vrapče

Noć muzeja u Klinici za psihijatriju Vrapče možete započeti obilaskom dviju lokacija u krugu bolnice. U povijesnom Muzeju bolnice moći ćete razgledati stalni postav koji nas vodi kroz povijest hrvatske psihijatrije i života bolnice.

Uz Muzej Klinike za psihijatriju Vrapče, moći ćete razgledati i Galeriju „Slava Raškaj“ u kojoj će biti izložba fotografija dr. Aldenite Matić pod nazivom „Vrapče iznutra“. Fotografije su pogled u život bolnice iznutra, uhvaćeni trenutci kroz tri godine. Neke od fotografija nastale su uz posao, neke u dežurstvu i sve je fotografirano mobitelom.

Muzej policije

Ovaj muzej nudi zanimljiv program za sve uzraste kroz stručna vodstva povijesnog postava muzeja. Stručno vodstvo sudionika ratnih događanja iz Domovinskog rata kroz postav ratnog dijela muzeja. Radionice o tome kako prepoznati krivotvorene dokumente i novčanice te kako pronaći otisak prsta i identificirati osobu.

Cjelovečernja aktivnost za sve građane koji žele aktivirati svoje e-Osobne iskaznice i mobilnu aplikaciju Certilia. Građani će moći uz asistenciju djelatnika AKD-a i PU zagrebačke aktivirati svoje eOI i mobilne aplikacije. Svi koji su zagubili ili zaboravili svoje aktivacijske podatke moći će dobiti nove bez potrebe odlaska u neku od policijskih uprava.

Muzej čokolade Zagreb

Sam naziv zvuči dovoljno primamljivo, a tek kad se spomene i mogućnost kušanja čokolade u muzeju onda nema više prepreke za posjet. Muzej čokolade Zagreb pripremio je izložbu pod nazivom „Sakupljanje sličica i albumazaboravljeni hobi“. Posjetitelji će u sklopu posjete stalnom postavu Muzeja, uz promotivnu cijenu ulaznice, moći razgledati izložbu o zaboravljenom hobiju iz 20. stoljeća.

Također, u sklopu izložbe biti će prikazan intervju s poznatim književnikom Miljenkom Jergovićem koji je i sam bio veliki sakupljač i kolekcionar sličica i albuma te će iz prve ruke moći saznati više iskustvu sakupljača. Na dan manifestacije održat će se dva stručna vođenja u 17 sati te u 20:30 za sve zainteresirane posjetitelje uz kupljenu ulaznicu.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Muzej čokolade Zagreb (@chocolatemuseumzagreb)


Tehnički muzej Nikola Tesla

U ovom muzeju ulaz je besplatan pa se pripremite na gužve zbog velikog interesa. Iz muzeja napominju da postoji mogućnost ograničenja broja osoba pri ulazu te mole za strpljenje. Posjetitelji će moći razgledati stalni postav u prizemlju koji uključuje vatrogastvo, transformaciju energije, prometna sredstva te info centar o radioaktivnom otpadu.
 

Još vijesti