M. P. u Nakon predavanja

Stres ima tisuću lica, a sada je poznato i kako utječe na biološki proces starenja

Uzrokuje pad koncentracije.

28. travnja 2023 15:07
Stres ima tisuću lica

Stres ima tisuću lica Foto: Studio Romantic/Shutterstock

Stres je odgovor organizma na situaciju koju osoba doživljava u svakodnevnom životu. Današnje generacije su značajno više pod utjecajem stresa u usporedbi s prijašnjim generacijama. Fizičke, emocionalne i ponašajne manifestacije stresa su ubrzan rad srca, povišeni tlak, ubrzano disanje, tjeskoba, pad koncentracije i mnogi drugi.

Stres ima tisuću lica, a uzrokovan je raznim okolnostima, stoji na persen.hr. Međunarodni tim znanstvenika otkrio je markere biološkog starenja, a ustanovili su i da se oni povećavaju nakon većih i neplaniranih stresnih događaja poput težega operativnog zahvata, trudnoće ili ozbiljnije infekcije.

Biološka dob je stupanj biološkog starenja organizma, poznato je da se ona ne podudara s kronološkom dobi pojedinaca, a ujedno je i indikator općeg zdravstvenog stanja. Nova studija upućuje na to da bi naša biološka dob mogla biti reverzibilna i da je naše tijelo sposobno preokrenuti biološki proces starenja. U istraživanju se pojavio i jasan obrazac, izloženost pojedinca stresu povećava njegovu biološku starost.

U situaciji kada se stres smanji, biološka dob se u potpunosti ili djelomično uspije obnoviti. Kako navode stručnjaci, tijelo je sposobno za mnoge nevjerojatne stvari koje moderna medicina jedva da i može replicirati, a još se ne zna imaju li te kratkotrajne promjene u staničnom starenju ikakve trajne ili vidljive učinke na zdravlje, stoji na zimo.dnevnik.hr.

 

Još vijesti