S.D. u Nakon predavanja

Mogu li si studenti nakon poskupljenja uopće priuštiti odlazak na fakultet automobilom?

Cijene goriva u Hrvatskoj ove godine više su no ikad.

8. studenog 2022 15:44
Visoke cijene goriva primorat će studente da ipak umjesto automobila koriste javni prijevoz

Visoke cijene goriva primorat će studente da ipak umjesto automobila koriste javni prijevoz Foto: Jack Krier via Unsplash

Zbog neprestanog mijenjanja cijena goriva mnogi vozači u zadnje vrijeme pronalaze alternativu za prijevoz do željene destinacije. Osim toga, narasle su i cijene automehaničarskih usluga, dijelova za aute i osiguranja za osobne automobile.

Kako su sva poskupljenja i izmjene cijena određenih usluga utjecale na svakodnevni život studenata koji posjeduju osobne automobile te su ih do sada koristili kao primarnu vrstu prijevoza, upitali smo nekolicinu studenata zagrebačkih fakulteta.

Korištenje automobila velik je trošak Korištenje automobila velik je trošak Foto: Shutterstock

Studentica Fakulteta hrvatskih studija, Laura ističe da iako vozi auto na plin i na nju su promijene cijena utjecale negativno.

„Moj auto vozi na plin i to je bilo super prije jer je plin bio stvarno jeftin, kad sam dobila auto bio je 5 kuna po litri i manje. Kada su cijene goriva krenule divljati i cijena plina je narasla, ali problem je bio taj što je Vlada ipak regulirala rast cijene dizela i benzina, ali plin je ostao na višoj cijeni od 7 kuna“, govori Laura i napominje da, iako je plin i dalje jeftinija varijanta, osjeti da joj budžet zbog poskupljenja neizmjerno trpi.

Anketa

Kako vi putujete do fakulteta?

Ukupno glasova:

Filip, student sociologije pozitivno gleda na trenutnu situaciju i tvrdi da su njemu cijene goriva prihvatljive.

„Prvi auto sam kupio u svibnju ove godine, upravo nakon što su porasle cijene goriva na 13 ili 14 kuna. Mogu reći da su mi veće cijene postale standard“, tvrdi Filip koji budžet pokriva studentskim poslom i potporom roditelja.

Studentica komunikologije, Anamarija živi izvan grada pak izražava da je trenutna situacija negativno utjecala na njezin osobni proračun.

„Kao studentici i osobi koja živi u malome gradu, poskupljenje energenta loše je utjecalo na mene zato što za sve moram koristiti auto. Na faks putujem vlakom, tako da mi auto treba da bih došla do željeznice što je veliki trošak budući da svaki dan putujem na faks“, kazala je Anamarija.

Alternativa je uvijek vožnja ZET-om Alternativa je uvijek vožnja ZET-om Foto: Shutterstock

Jana, koja nije toliko udaljena od faksa, čak je zbog poskupljenja počela koristiti javni prijevoz, što joj do sada nije bila navika. „Mogu reći da kad je krenulo poskupljivati čak je i bilo razdoblja kad nisam vozila nego sam putovala ZET-om jer nisam imala za tank goriva“, napominje Jana.

Bez obzira na poziciju u kojoj se studenti nalaze, teško je pronaći alternativu jer je zagrebački javni prijevoz podost ograničen za studente koji su udaljeni satima od svog fakulteta i/ili ne mogu financirati održavanje osobnog automobila.

vezano Parkirno mjesto Vijesti Trebaju li fakulteti osigurati parkirna mjesta za studente? Sveučilište Sjever ogradilo parking, studenti nemaju gdje parkirati

vezano Dobila ih je natrag! Vijesti Studentica više strahovala za papire s faksa nego za ukradeni automobil: 'To je bio moj cjelogodišnji rad'

Još vijesti