L.B. u Nakon predavanja

Novo istraživanje pokazalo – studenti ovih studija najviše piju

Studenti prava najviše piju, dok studenti biznisa koriste druge supstance, pokazalo je novo istraživanje.

9. Siječnja 2023 11:42
Novo istraživanje otkriva zanimljive podatke o navikama studenata.

Novo istraživanje otkriva zanimljive podatke o navikama studenata. Foto: antoniodiaz via Shutterstock

Ukupno 11.3 posto studenata izjavilo je da su zloupotrebljavali alkohol prošle godine, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljeni krajem 2022. godine.

Novo istraživanje provedeno na irskom Sveučilištu u Ulsteru i Tehnološkom sveučilištu ispitalo je navike konzumiranja alkohola i drugih supstanci među 1829 brucoša s pet različitih kampusa koji pripadaju navedenim visokoobrazovnim institucijama.

Istraživali su prevalenciju različitih mentalnih poremećaja među mladima koji studiraju različite studijske programe, uključujući depresiju, tjeskobu, bipolarni poremećaj, ADHD i stopu zloupotrebe alkohola i droga.

Studenti znanosti o životu i zdravlju imaju najnižu stopu zloupotrebe alkohola (7,8 posto), a odmah nakon njih smjestili su se studenti računarstva i inženjerstva (10,5 posto). Studenti humanističkih znanosti alkohol konzumiraju u 14,5 posto slučajeva, a rekordno visok postotak zloupotrebe supstanci (droga) zabilježen je kod studenata poslovnih škola (16,6 posto).

No, dodatno račšlanjivanje na uže studijske programe iznjedrilo je sljedeću listu kad je konzumiranje alkohola u pitanju:

pravo – 16.1 posto
poslovna ekonomija i biznis – 15.3 posto
inženjerstvo – 11 posto
briga za mentalno zdravlje – 10.2 posto
računarstvo – 9.8 posto
umjetničke akademije – 8.4 posto
psihologija – 6.6 posto
sestrinstvo – 6.5 posto

Autori istraživanja zaključili su da bi se na temelju ovih podataka trebali raditi prilagođeni programi podrške i savjetovanja studenata, kad su mentalne poteškoće u pitanju.

Različiti postoci prevalencije određenih mentalnih poteškoća uočeni su među studentima različitih studija stoga unificirani model psihološke pomoći nije jednako dobar kao onaj koji bi uzeo rezultate ovog istraživanja u obzir.

“Od pojave pandemije, ovo je vjerojatno još i važnije jer su mnogi studenti studirali na daljinu, a neki čak i propustili praktičnu nastavu, rad u laboratorijima i vježbe, zbog čega se sada bore s nadoknađivanjem propuštenog“, zaključili su znanstvenici koji su proveli ovo istraživanje.

Kako naglašavaju, mentalni poremećaju mogu imati ozbiljne negativne posljedice na akademski uspjeh ukoliko podrška studentima koji od njih pate izostane.

Rezultatima istraživanja, sažetima u članku objavljenome u recenziranom znanstvenom časopisu Plos ONE možete pristupiti ovdje.

Još vijesti