Zamrzavanje hrane

Svakodnevno možete čuti razne mitove o hrani, počevši od toga da drvene daske za rezanje nisu sigurne za hranu zbog razvoja bakterija, pa do toga da je svježa hrana uvijek zdravija od smrznute. Svježe namirnice gube svoje hranjive sastojke nakon nekoliko dana, dok se kod smrznutih namirnica prirodni sastojci zadržavaju puno duže.

Bilo kako bilo, na neke stvari svejedno treba obratiti pozornost, a nutricionistica Anja Rimac govori kako posebnu pažnju treba obratiti na odmrzavanje namirnica. Kod kuhanja uvijek treba paziti da su namirnice dovoljno dobro tehnički obrađene, a jednom tako napravljene se mogu pospremiti u hladnjak.

Prema tome, treba znati kako pravilno zamrznuti i odmrznuti hranu, a kod zamrzavanja je najvažnije napraviti to što prije. Takva hrana može trajati od šest mjeseci do godinu dana, a to sve ovisi o vrsti hrane i načinu pripreme. Kod zamrzavanja savjetuje da je to najbolje napraviti preko noći u hladnjaku, u hladnoj vodi ili na brzinu u mikrovalnoj pećnici, ali nikako ne na sobnoj temperaturi zbog razvoja bakterija.

Isto tako, ako hranu odmrzavate u hladnoj vodi, stavite ju u plastične vrećice i stavite u veliku zdjelu s hladnom vodom. Bilo bi poželjno tu vodu mijenjati svakih 30 minuta kako bi se hrana odmrzavala ravnomjerno, prenosi  n1info.hr.

Mitovi o hrani razvoj bakterija svježa hrana smrznuta hrana odmrzavanje tehnički obrađeno vrsta hrane način pripreme

Još vijesti