L.B. u Nakon predavanja

Novo istraživanje: Mladi ne bi smjeli piti više od pola žlice piva i 2 čajne žličice vina dnevno

Osobe mlađe od 40 godina riskiraju svoje zdravlje ako dnevno piju više od dvije čajne žličice vina ili dvije i pola žlice piva.

19. srpnja 2022 14:01
Kad je alkohol u pitanju, mladi više ne smiju razmišljati u čašicama nego žličicama...

Kad je alkohol u pitanju, mladi više ne smiju razmišljati u čašicama nego žličicama... Foto: Alexander_Magnum via Shutterstock

Analizu koja je dio šire studije globalnog tereta bolesti financirala je Zaklada Bill i Melinda Gates, a objavljena je u uglednom medicinskom časopisu Lancet prošloga četvrtka.

Pokazala je da alkohol za mlade konzumente između 15 i 39 godina ne donosi nikakve pozitivne učinke, samo zdravstveni rizik, piše Fortune.

vezano Uživanje u kojoj čašici, bez posljedica?! Čini se da je moguće... Laganini Odsad možete kupiti pilulu protiv mamurluka! Cijena? Niti 10 kuna za komad

Globalno gledano, gotovo 60 posto osoba koje su konzumirale rizične količine alkohola tijekom 2020. godine pripadaju ovoj kategoriji, pokazali su rezultati analize.

Samo desetina standardnog pića je preporučljiva

Znanstvenici tvrde da je za osobe od 15 do 39 godina preporučena količina alkohola, u kojoj mogu uživati dnevno, a da ne ugroze zdravlje, "nešto više od desetine standardnog pića" pri čemu je standardno piće definirano kao 100 mililitara crnog vina ili pak 354 mililitra piva.

vezano Peter i Martina - primjer uspjeha! Karijera Mladi par iz Pitomače 'ispekao' rakiju za kojom je poludio čak i Japan: 'Nismo htjeli proizvoditi brlju'

Stoga je po ovoj studiji, mladima preporučljivo konzumirati samo otprilike dvije čajne žličice crnog vina ili pak pola jušne žlice piva.

Stariji ipak mogu popiti više svaki dan

Iako rezultati studije služe kao opomena mladima da im alkohol u toj dobi predstavlja samo zdravstveni rizik, isti tim znanstvenika otkrio je da zdrave osobe starije od 40 godina zapravo mogu profitirati od svakodnevnog konzumiranja malenih količina alkohola. Neke od njih su smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Primjer "malene količine" u ovom slučaju iznosi čašu do dvije crnog vina.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Istraživanje o alkoholu koje će vas razočarati: Već jedno piće dnevno može vam smanjiti mozak

"Naša je poruka jednostavna. Mladi ne bi smjeli piti, ali stariji od malenih količina alkohola mogu profitirati", izjavila je dr. Emmanuela Gakidou, profesorica sa Škole medicine pri Sveučilištu u Washingtonu.

Iako je izjavila da je ideja da će se mladi pridržavati ovog savjeta ne djeluje realno, dodala je da je važno da svatko donese informiranu odluku o utjecaju alkohola na vlastito zdravlje.

izvor: fortune.com

Još vijesti