L.B. u Nakon predavanja

Obrazovanje utječe i na vaše snove: Evo kakve snove sanjaju osobe s diplomom i višim stupnjem obrazovanja

Sigmund Freud sažeo je zakučasti svijet psihologije u svoju teoriju tumačenja snova.

19. srpnja 2022 12:39
Snovi osoba s višim obrazovanjem razlikuju se...

Snovi osoba s višim obrazovanjem razlikuju se... Foto: Golden Dayz via Shutterstock

Iako je otad znanost napredovala, zahvaljujući korištenju sve suvremenije tehnologije kojom znanstvenici mogu nadgledati osobe u REM fazama spavanja i dalje nas muče dva glavna pitanja što se snova tiče: zašto sanjamo te kriju li se iza njih značenja i poruke?

vezano Slika nije pronađena Laganini 'Sanjala sam da se najneprivlačniji profesor skinuo': Saznali smo koje to najgore NOĆNE MORE muče naše studente tijekom studija

O ovoj temi se detaljnije pozabavio časopis Medical Daily te ponudio temeljne odgovore na ova pitanja, piše Your Tango.

Ako se poslužimo Freudeovim teorijama, onda svi mi posjedujemo temeljno razumijevanje da su snovi samo produkt naših najintimnijih misli koje ni s kim ne dijelimo. Sljedbenici ovog austrijanskog neurologa i utemeljitelja psihoanalize, uvelike hvale i primjenjuju tehniku slobodnih asocijacija koja podrazumijeva da izgovarate naglas ono što vam prvo pada napamet dok ležite na kauču.

Snovi su samo električni impulsi?

Međutim, suvremeni znanstvenici pak smatraju da snovi uopće ne postoje. Kako to objašnjavaju pristalice "hipoteze aktivacije-sinteze", snovi su samo električni impulsi koji spajaju nasumične misli i prizore iz naših uspomena i sjećanja, a ljudi zatim ove impulse definiraju kao snove u pokušaju da ih interpretiraju i shvate.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja I kad spavaju, muči ih faks! Otkriveno kojih 5 noćnih mora studenti često sanjaju

Primijećeno je da su snovi koristan indikator toga što je nekome na umu.

Oni obrazovaniji češće sanjaju "poslovne" snove

Na primjer, nedavno istraživanje skupine "DreamsCloud" otkrilo je da osobe s višom razinom obrazovanja češće sanjaju snove povezane s poslom i karijerom, kao što su motivi povišice, unapređenja ili pak kolege s posla, nego što to sanjaju osobe s nižim stupnjem obrazovanja.

"Sanjamo o onome što nas najviše opterećuje i brine", pojašnjava dr. Angel Morgan, koja je vodila ovu studiju. "Kad u obzir uzmete nivo obrazovanja, ono što nam je najvažnije i oko čega najviše brinemo odrazit će se i na naše snove. Ima smisla", smatra.

Živopisne slike kojih se prisjećamo mogu predstavljati i naše karakterne osobine. Iako sanjarice ne gađaju uvijek sa svojim tumačenjima i definicijama, pokušaj da ih pruže onima koje to interesira sasvim je opravdan.

Ubojice u snu, introverti na javi

Jeste li kad sanjali da ste ubili svog šefa ili šeficu? Ako jeste, ovo bi moglo biti indikatorom vašeg karaktera. Naime, znanstvenici s njemačkog Središnjeg instituta za mentalno zdravlje otkrili su da oni koji češće sanjaju da su ubojice imaju karakteristike introverta, ali su ujedno i agresivniji u stvarnom životu.

vezano Znanstvenici upozoravaju da se radi o globalno prisutnom problemu... Nakon predavanja Ovo je najgora posljedica čestog 'buljenja' u pametni telefon – dokazano na studentima

Iako i ovdje postoje skeptici, poveznica između svijesti i snova vrijedna je istraživanja, posebice u pokušaju dijagnosticiranja mentalnih oboljenja.

"Snovi nam pomažu procesuirati emocije tako što od njih stvaramo sjećanja i šifre. Ono što vidimo i iskusimo u snovima možda i nije stvarno, ali emocije povezane sa snovima svakako jesu", smatra dr. Sander van der Linden, doktorand koji se bavi istraživanjem društvene eksperimentalne psihologije.

izvor: yourtango.com

Još vijesti