L.B. u Nakon predavanja

Ovaj gradić skuplji je za život čak i od Beča: Evo koliko ćete izdvojiti za najam stana od 55 kvadrata

A mislili ste da je kod nas skupo!

17. kolovoza 2022 11:43
Predivan gradić u kojemu najam neće biti povoljan...

Predivan gradić u kojemu najam neće biti povoljan... Foto: Olesya Kuznetsova via Shutterstock

U kontekstu sve viših cijena privatnog smještaja kojemu pribjegavaju studenti koji ne uspiju "upasti" u domove ili pak žele veći komoditet i privatnost, moguće je pomisliti da situacija u Hrvatskoj postaje nesnošljiva, posebice mladima koji ne raspolažu s velikim budžetom za stanarinu.

vezano Da, to je sve. Vijesti Oglas za 'stan' po cijeni od 110 eura 'zapalio' društvene mreže: 'Ovo je hodnik, jezivo'

No, val poskupljenja najma nekretnina zahvatio je i druge gradove, kako u regiji, tako i u Europi. Primjerice, ako ste planirali studirati na nekom austrijskom sveučilištu, unatoč povoljnim uvjetima studiranja i odličnim studijskim programima, pripremite se na mudar odabir lokacije jer ćete život na nekima platiti "papreno".

Pobjednik što se visine cijene najma nekretnina tiče nije Beč, kako bi mnogi pomislili, nego malenim, pitoreskni gradić Innsbruck smješten u austrijskom Tirolu, tek peti po veličini među austrijskim gradovima.

vezano Cijene najma u Zagrebu sve su egzotičnije, kao i uvjeti stanodavaca... Laganini Urnebesni oglas za najam sobe u centru Zagreba: 'Primamo samo studente za koje nazovu roditelji…' Evo i cijene

Kako piše Kronen Zeitung, Innsbruck i dalje prednjači što se visine cijena najma tiče. Prosjek po kvadratnome metru u ovome gradu iznosi čak 19,30 eura, što znači da ćete za stan od 55 kvadrata izdvojiti 1000 eura svaki mjesec.

U Beču je najam povoljniji i iznosi prosječno 14,70 eura po kvadratu stana. Ovo je neobična situacija jer su najčešće najskuplji glavni gradovi.

vezano Devet kvadrata stana u Parizu... Nakon predavanja Djevojka živi u 9 kvadrata koje plaća 600 eura: Pogledajte kako izgleda 'simpatični' stan

Nakon Innsbrucka slijede Salzburg, Dornbirn i Kitzbühel, zatim Feldkirch i Bregenz. Tek se na sedmom mjestu smjestio Beč.

U Salzburgu, najam iznosi 16,90 eura po kvadratu, a u Dornbirnu i Kitzbühelu – koji su također na zapadu zemlje – 15,70 eura. Zapad Austrije je, nema sumnje, skup za stanovanje, što dokazuje i činjenica da je devet od deset najskupljih lokacija u Tirolu, Salzburgu i Vorarlbergu.

vezano Cijene najma privatno smještaja nikad nisu bile više... Nakon predavanja 7 kvadrata sobička za 150 eura? Studenti u šoku: 'Cijene rastu iz tjedna u tjedan'

Štajerska je ipak povoljnija. U Muralu i Voitsbergu najam iznosi otprilike sedam eura po kvadratu.

izvor: krone.at

Još vijesti