MojFaks u Nakon predavanja

Zagrebački studenti komentiraju 'rasipnog' kolegu koji troši 1000 eura mjesečno: 'Nemamo ni približno toliko...'

Zbog trenutnog ekonomskog stanja u regiji i rekordne inflacije u Hrvatskoj mjesečni troškovi, pogotovo ugroženih skupina, svakodnevna su tema.

10. listopada 2022 17:08
Puno plastike i kartica, malo keša...

Puno plastike i kartica, malo keša... Foto: MojFaks

Tako je influencer Mića Aščerić, student medicine u Beogradu objavio video na TikToku koji je izazva brojne reakcije i lavinu komentara.

Ovaj poznati tiktoker inače na svom profilu najčešće objavljuje duhovite videouratke, ali ovaj put se odlučio dotaknuti malo ozbiljnije.

Troši 1000 eura mjesečno

Mića je svoju publiku šokirao videom u kojem nabraja svoje mjesečne troškove te zaključuje da u prosjeku troši preko 1000 eura u jednom mjesecu na stanarinu, režije, prehranu, porez, zdravstveno osiguranje i svoj društveni život.

vezano Popis mjesečnih troškova ovog studenta mnoge je šokirao. Laganini Student medicine u videu objavio koliko svaki mjesec potroši na život: 'Odakle ti toliko novca?'

Mnogi korisnici aplikacije TikToka izrazili su da im se ova svota čini apsurdno velikom za mjesečnu potrošnju jednog studenta te su čak ostavili i nekoliko negativnih komentara na objavljeni video.

Tako jedna korisnica tvrdi da ona potroši maksimalno 300 eura mjesečno, dok drugi korisnik porugljivo napominje: "Samo naziv ovog videa treba da se promijeni. Glasio bi ovako: Koliko para potrošima kao bigati student u Beogradu. Hvala."

Hrvatski student u prosjeku raspolaže sa 3117 kuna

Hrvatski studenti, prema istraživanju Eurostudenta, mjesečno raspolažu sa 3117 kuna. Ako u obzir uzmemo da je najzastupljeniji i najtraženiji iznos plaćanja mjesečne najamnine 300 eura, bez opcije suživota s cimerom studentu ta život preostaje tek 800 kuna do kraja mjeseca.

I roditelji pomažu da novčanici budu puniji... I roditelji pomažu da novčanici budu puniji... Foto: MojFaks

Najisplativija stambena opcija za studente su domovi ili cimerstvo, ali i to si jedva neki priušte.  I sami smo upitali nekolicinu studenata koliki je iznos njihovim mjesečnim troškovima i što oni misle o Mičinim potrošačkim navikama.

Što kažu zagrebački studenti?!

"Gotovo 1000 eura mjesečnih troškova za jednog studenta zvuči suludo", tvrdi studentica novinarstva Petra. "Naravno, ima onih koji si to mogu priuštiti, ali mislim da su takvi u manjini. Iako zvuči idealno jer s takvim budžetom u Hrvatskoj bi studenti lijepo živjeli, situacija je drugačija - barem kod mene", tvrdi.

Napominje kako joj je najveći problem to što je ovisna o cigaretama te da na iste potroši najveći dio svojih mjesečnih prihoda, ali navodi da je to jedini užitak koji si priušti. "To je moj osobni izbor kojeg ne podržavaju svi, ali tako je, kako je. Radije si ograničim kupnju novih krpica ili izlazaka nego da si uskratim cigarete. Prema tome, mjesečno na cigarete potrošim cca 100 eura", govori Petra za MojFaks.

Od ostalih mjesečnih troškova još spominje plaćanje sobe u studentskom domu, pretplatu za mobitel i tjedno trošenje na kave, menzu i odlazak u dućan. Sveukupno mjesečno troši oko 1500 kuna s cigaretama jer si ograničava mnogo stvari.

vezano SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu Nakon predavanja 'Zašto mi stari daje 10 kuna za kolu?' Ovako je inflacija utjecala na budžet studenata i mladih

Još nadodaje kako u taj budžet nije ubrojala kupovanje odjeće. "Čekam sezonska sniženja i tad kupim ono što mi je zaista potrebno", kaže te spominje da tjedno ode u prosjeku na tri kave, a ostalih 150-200 kuna potroši u dućanu.

"To su otprilike neki moji mjesečni troškovi za koje mislim da su još uvijek preveliki, ali kada krenem voditi pravi troškovnik (to ću uvesti najviše zbog inflacije), sigurno će taj budžet biti i manji (barem se nadam). No, lakše mi je kada znam da si barem to mogu priuštiti sama pa da u tom smislu ne moram žicati roditelje. Sve navedene troškove uspijem podmiriti sama i zbog toga se ja bolje osjećam jer ne bi mogla spavati da moram mjesečno tražiti od njih 100 eura na cigarete", zaključila je Petra.

Bitno je napomenuti kako studentica nije u cifru od 1500 kuna ubrojala troškove benzina, registracije i prijevoza općenito, što znatno utječe na povećanje mjesečne potrošnje jednog studenta.

"Ni blizu 1000 eura!"

Studentica Veronika slaže se sa svojom kolegicom Petrom te tvrdi da ne bih mogla zamisliti da ima toliku svotu novaca na raspolaganju.

"Živim u domu pa mi je stanarina nešto ispod 500 kuna, a i menza mi je pod nosom pa uglavnom ručam i večeram ondje", rekla je.

Kao i njena kolegica, Veronika odjeću kupuje tijekom sezonskih sniženja je joj je to najisplativije, pogotovo kada joj trebaju skuplje stvari kao što su zimske jakne i kaputi. "Nekad malo previše novca trošim na kozmetiku, posebno na proizvode za kosu jer imam kovrčavu kosu pa je malo zahtjevnija za održavanje. I tu su još i kave između predavanja i ZET pokaz. Sve u svemu, ni blizu 1000 eura. Ne znam ni koji bi si student mogao priuštiti tolike troškove", kazala je Veronika.

U novčanicima je najviše sitniša... U novčanicima je najviše sitniša... Foto: MojFaks

Na pitanje nam je dala odgovor i Jana, studentica komunikologije koja živi u stanu sa svojim roditeljima. Jana ističe da pokušava smanjiti svoje mjesečne troškove, zbog čega najčešće jede kod kuće, a u menzu jednom u tjedan dana, što na mjesečnoj bazi ispada oko 30 kuna potrošnje na hranu van kuće.

Od 500 do 2000 kuna

Poput Petre, i Jana najveći dio financija mjesečno izdvoji na cigarete ili duhan, na koji troši tek 150 kuna. "Još kad računamo kave i izlaske, pokoju pekaru vani i td., to je možda oko 200 do 300 kuna. Znači sveukupno oko 500 kuna mjesečno bih rekla", govori nam Jana.

Stephany jedina ne zna procijeniti koliko mjesečno troši jer većinu nabave obavlja njezin partner s kojim živi.

"Imamo 4 mačke te mjesečno najviše trošimo na njih, njihov pijesak koji traje tek tjedan ili dva košta oko 90 kuna, a i hrana za njih je dosta skupa. Još da ne spominjem veterinare i sve troškove kad se razbole, a kad ih imaš toliko u kući to nije rijetko", kazala je Stephany.

vezano Kupio je samo konzerve i nešto osnovno... Nakon predavanja Student se požalio na račun iz trgovine: 'Potrošio sam 1100 kuna, a evo što sam kupio...'

Napominje kako je prestala konzumirati duhanske proizvode prije par godina, ne jede meso ni morske plodove i jako rijetko izlazim, tako da bi joj troškovi da ima iste navike kao prije bili puno veći nego sada.

"Ja i dečko si rijetko što priuštimo i mislim da stvarno ne trošimo puno na osnovne potrebe za nas. Sigurna sam da mjesečno na mačke potrošimo bar 1500 kuna dok svoje potrepštine, poput prijevoza, hrane, kave, stvari za kuću i nekakvih popravaka oko 2000 kuna", rezimira.

Valja napomenuti da su ovo troškovi studenata koji nisu na privatnom smještaju koji plaćaju na mjesečnoj bazi, što bi troškove nekih od njih zasigurno poduplalo.

Još vijesti