S.D. u Nakon predavanja

Ovu smo genijalnu glumicu zavoljeli kao šahisticu u seriji „Damin gambit“, a sada je glavni sastojak jednog totalno drugačijeg projekta

Spoj dva nespojiva sastojka čini ovaj film posebnim.

17. studenog 2022 12:29
Anya Taylor-Joy u glavnoj je ulozi horora „Meni“

Anya Taylor-Joy u glavnoj je ulozi horora „Meni“ Foto: Instagram

Anya Taylor-Joy definitivno je najbitniji sastojak novog filma „The Menu“. Ova glumica, koja se proslavila ulogom slavne šahistice sada je zasjala u potpuno novom žanru (ili točnije rečeno žanrovima).

The Menu“ je spoj gotovo nespojivih žanrova, komedije i horrora, sadržan je svim potrebnim sastojcima i „skuhan“ gotovo do savršenstva. „The Menu“ je crna komedija, obogaćena sjajnim izvedbama glumačke postave. Film je prožet pretjerano elegantnim dizajnom, koji prikazuje grotesknu imućnost likova.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anya Taylor-Joy (@anyataylorjoy)


Kroz film se jasno vidi stav njegovih pisaca o elitnim restoranima i oglupim bogatašima, koje kroz pomalo parodijski prikaz pretencioznog kuhara Slowika (kojeg glumi Ralph Fiennes) i nekolicine neinteligentnih bogataša, kritiziraju. Stav pisaca prikazan je kroz razumnu Margo (Anya Taylor-Joy) koja kuhareva jela jedina ne obasipa konstantnim pohvalama, već ih kritizira i izražava svoje nezadovoljstvo istima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Menu (@themenufilm)


Anya Taylor-Joy definitivno je „cherry on top“ ovog filma, a sama je na intervju za Page Six istaknula jedan apsurd. Naime, iako je ova glumica jedan od glavnih likova filma o elitnoj kuhinji, sama i nije toliko vrsna kuharica te dodaje da zbog postojanja dostave nikad nije razvila interes za kuhanjem.

Kroz progresiju filma, ova crna komedija, u neku ruku postaje i triler jer nakon nekog vremena ono što se servira gostima prelazi iz pretencioznog u opasno. Čak i opasnost postaje oblik snobizma, jer se prikazuje stav kuhara o njegovoj hrani, tj. nije mu bitno je li hrana ukusna već da sa sobom donosi hvalu ili druge oblike pretjeranih reakcija.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Menu (@themenufilm)

 

Hrana nije sama sebi svrhom, ona je prikaz taštine i snobovske kulture, a sve je stvoreno kako bi se ispunio pojam savršenstva koji nema mnogo veze s hranom ili užitkom, već s ohološću onih koji stvaraju hranu i onih koji je konzumiraju.

Ako ste ogladnjeli za dobrom crnom komedijom koja potiče na razmišljanje o bizarnosti industriji hrane, a pogotovo elitnih restorana, „The Menu“ je film koji će vam svaki kritičar rado preporučiti.

 

Još vijesti