S.D. u Nakon predavanja

Planirate li ovo ljeto raditi sezonski posao? „Radila sam po 11 sati, bez i jednog slobodnog dana i tako skoro tri mjeseca“

Studenti su prije desetak godina hrlili na obalu da bi zaradili za studentski đeparac tijekom godine

12. lipnja 2023 12:15
Sezonski rad često je teži nego što se pretpostavlja

Sezonski rad često je teži nego što se pretpostavlja Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

U hrvatskom turizmu nedostatak sezonske radne snage neupitan je, ali zašto je tako? Imaju li radnici prevelika očekivanja ili poslodavci ne nude dovoljno dobre uvjete i odgovarajuće plaće?

Jedna od ekonomski najugroženijih grupa, često je i ona koja obavlja baš ovakve poslove, a to su studenti. S obzirom na slobodno vrijeme koje je studentima dostupno tijekom ljeta, mnogi se odluče na sezonski rad kako bi se mogli financirati tijekom akademske godine.

Interes za sezonski rad pokazuje velik broj studenata, a ako ste i vi jedan od njih ova iskustva i savjeti zasigurno će vam pomoći u donošenju odluke o zaposlenju.

Bivša studentica novinarstva ističe da je sa svojim sezonskim poslovima bila vrlo zadovoljna.

„Meni je na sezoni bilo super i svi šefovi su bili odlični. Naravno da je ponekad bilo nesuglasica, ali to je normalno s obzirom na opseg posla i stres. Većinom smo to rješavali odmah i nije bilo većih poteškoća. Mislim da se isplatiti raditi, ali sve ovisi o uvjetima“ kazala je.

Studentima koji traže sezonski posao savjetuje da dobro prouče oglase te da prije samog početka rada pogledaju radno mjesto, ako za to imaju mogućnost i sa šefom uživo dogovore sve uvjete i plaću.

„Ako i shvatite da taj posao nije za vas, lako ćete pronaći nešto novo jer se u sezoni stalno traži nove radnike“, zaključila je.

Studentica sveučilišta u Zadru tijekom sezone suočila se s još jednim problemom. S obzirom na to da je posao obavljala daleko od mjesta stanovanja, svoju obitelj i prijatelje nije vidjela puna tri mjeseca.

„Bilo bi boljih i gorih dana, ali sve u svemu super ekipa i posao je bio dobro plaćen. Stvar je u tome što želiš i što ti je bitno. Želiš li raditi primarno zbog zarada ili želiš odmoriti uz neki laganiji posao? Ljudima koji idu raditi na sezonu većinom je cilj zaraditi, ali sve manje je takvih jer sezona nije lak posao ni psihički ni fizički“, rekla je

Nisu svi imali većinski pozitivna iskustva na sezoni, studentica sociologije tako tvrdi da je nekoliko godina radila, ali posljednje radno iskustvo opisuje kao najstresnijih nekoliko mjeseci svog život.

„Radila sam po 11 sati, bez i jednog slobodnog dana i tako skoro tri mjeseca. S obzirom na to da sam radila u jednom obiteljskom restoranu još smo svaki dan slušali njihove privatne svađe. Smještaj koji su mi organizirali bio je odvratan i u njemu se nije moglo živjeti. Kada sam imala nešto više novaca čak sam prespavala dvije noći u motelu kako se ne bi morala odmarati u toj jazbini“, naglasila je.

Ako se odlučite prijaviti na sezonski posao, vrlo je vjerojatno da ćete ljeto žrtvovati kako bi zaradili za nadolazeću godinu. Svakako prijevremeno provjerite uvjete, plaću i izgled smještaja.

Još vijesti