L.B. u Nakon predavanja

Pandemija i dalje utječe na mentalno zdravlje studenata: Usamljenost i tjeskoba i dalje u porastu među mladima

Studenti koji vode telefonsku liniju za pomoć studentima tvrde da je sve više mladih koji im se obraćaju zbog tjeskove, depresije i suicidalnih misli.

17. studenog 2022 10:23
Osjećaj depresije među mladima

Osjećaj depresije među mladima Foto: David Pereiras via Shutterstock

Pandemija i dalje uzima danak u populaciji mladih u Velikoj Britaniji, upozoravaju stručnjaci. Brojke mladih koji traže pomoć i savjetovanje zbog emocionalnih i mentalnih poteškoća i dalje je u porastu.

Nightline, telefonska linija za psihološko savjetovanje i pomoć mladima koju vode anonimni studenti volonteri, bilježi porast broja poziva upomoć. Tijekom 2020./2021. godine broj ovakvih poziva porastao je za 51,4 posto, a otad i dalje raste.

Porazna statistika: sve više mladih tjeskobno i pod stresom

Aktualni podaci pokazuju da je broj poziva porastao i tijekom 2021./2022. godine i to za 30 posto, a od početka ove akademske godine za 23 posto, piše britanski The Guardian.

Telefonska linija za pomoć mladima djeluje više od 50 godina, a volonteri iste tvrde da je broj mladih koji zovu zbog epizoda anksioznosti i sve snažnijeg stresa dosegnuo 10,9 posto ukupnog broja poziva. Ovo je poraslo za 17 posto od rujna, uključujući sve veći broj studenata koji zovu zbog zabrinutosti za vlastite financije.

Iako je broj mladih koji pokušavaju suicid u opadanju, Nightline bilježi porast pozivatelja koji tvrde da ih muče suicidalne misli. Broj ovakvih mladih u porastu je od početka ove godine, a trenutno „zauzima“ čak 7,4 posto svih poziva na koje odgovore.

Natpis na mostu Natpis na mostu Foto: Ian Dyball via Shutterstock

Mnogi stručnjaci upozoravaju da je pandemija uzrokovala prekid uobičajenog iskustva studiranja, koje je mladima u pandemiji obilježeno manjkom druženja, ali i akademskih i osobnih postignuća.

„Velika povijesna događanja”

Također, prelazak iz srednje škole na fakultet nije se odvijao na isti način kao mnogim generacijama prije njih što je sve negativno utjecalo na mlade, pogotovo one imunokompromitirane i s kroničnim bolestima.

Jones, koji na svom fakultetu vodi Nightline telefonsku liniju, smatra da živimo u vremenu pogodnom za poticanje tjeskobe u mladih osoba: pandemija, rat u Ukrajini, ekonomska kriza, inflacija… Sve su to „velika povijesna događanja“ s kojima se mladi suočavaju danas.

“U razgovoru sa studentima najčešće će upitati ‛Možemo li živjeti u vremenu kad se ništa ne događa? Možemo li dobiti godinu mira i zdravog razuma?’“, pojašnjava Jones.

Dominique Thompson, liječnica i autorica udžbenika o dobrobiti studenata tvrdi da većina istraživanja o emocionalnom stanju studenata u post-pandemijskom periodu pokazuje da učestalije pate od tjeskobe i osjećaja usamljenosti.

izvor: theguardian.com

vezano Mentalno zdravlje na sve je nižim razinama... Akademska četvrt 'Studentima prava treba pomoć': Broj depresivnih i anksioznih budućih odvjetnika sve je veći

vezano Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu Vijesti 54% studenata muku muči s novcem: Financije im negativno utječu na psihičko zdravlje

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Najmanje 50 studenata mjesečno potraži psihološku pomoć u ovom hrvatskom sveučilišnom gradu: Prošla godina bila rekordna

Još vijesti