L.B. u Nakon predavanja

Majstor ste za pisanje skripti i rado ih dijelite? Sad ima načina da na njima – lijepo zaradite

Za sve one koji stvaraju skripte koje se generacijama dijele, kopiraju i čuvaju kao najveće blago jer je bez njih nemoguće položiti ispit.

27. listopada 2022 13:46
skripta, trgovačko pravo, građansko pravo

skripta, trgovačko pravo, građansko pravo Foto: Foto: privatna arhiva T.L., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Odmah nakon akademskog silabusa, po prioritetu interesa dolazi pitanje literature: koliko je knjiga na listi "obaveznih" za čitanje i postoji li skripta kojom je moguće premostiti taj korak iščitavanja literature.

"Dobra skripta zlata vrijedi", mogla bi glasiti studentska inačica narodne poslovice, a sada postoji i platforma koja studentima u susjedstvu omogućuje da zbilja zarade pisanjem i dijeljenjem skripti.

Kako piše Vice, u svibnju ove godine lansirana je platforma Skriptni.me koja studentima omogućava dijeljenje skripti naplaćivanje truda za stvaranje istih.

Potpuno digitalizirane, ekološki prihvatljive, skenirane ili pak kao word dokument, dostupne su svim studentima za korištenje, kad god im zatrebaju. Dokumenti koje je moguće ovdje pronaći variraju od bilješki s predavanja pa do seminarskih radova.

Osim što na jednome mjestu student može pronaći i kupiti bilo koju skriptu koja mu treba, može ponuditi i svojih ruku djelo te za njega tražiti određenu svotu novca.

Skripte se kategoriziraju prema osnovnim podacima: za koji su fakultet, studij, godinu ili kolegij namijenjene.

Izrada skripti kao način učenja

"Meni je zapravo bilo čudno što tako nešto već nije postojalo, bar ne kod nas. Naravno, bilo je tu 'sajtova' koje su napravile studentske organizacije, razni dropbox-ovi, Facebook grupe... Ali nekako je sve to dosta nesistematično i ponekad kad tražite ono što vam treba, izgleda kao da tražite iglu u plastu sijena", kaže Olivera Ćulibrk, kreativna suradnica Skriptni.me.

Kako naglašava Ćulibrk, pisanje skripti je način učenja, a mogućnost zarade putem ove platforme samo je dodatni bonus. "Moguće da će oni koji već rade skripte, uložiti više truda u to da ih naprave tako da ih i drugi mogu koristiti, da budu čitkije ako su pisane rukom i tome slično", kaže Olivera.

Kako se prisjetila, rado je kao studentica dijelila svoje bilješke, no smatra da za ovaj trud svatko treba biti nagrađen, a često se među kolegama ovaj čin dobre volje uzimao zdravo za gotovo.

"Zbog toga mislim da će naša internetska stranica omogućiti onima koji naporno rade da budu nagrađeni za svoj trud, a onima koji bilješke koriste, da izaberu točno ono što im treba i da lakše i brže dolaze do potrebnih materijala", dodaje.

izvor: vice.com

vezano Jelena na svom TikToku često dijeli korisne savjete za lakše studiranje. Nakon predavanja [VIDEO] Podijelila genijalan trik! Više nikad nećete morati pisati skripte: 'Služi i za šalabahtere'

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Dijelite li svoje skripte s kolegama? 'Tko ne dijeli je užas od čovjeka...'

Još vijesti