V.F. u Nakon predavanja

Zbirka učila i instrumenata iz fizike zagrebačkog fakulteta prepoznata kao kulturno dobro Republike Hrvatske

„Ovom zbirkom se želi pokazati djelić zanimljivosti s kojim se budući nastavnici mogu upoznati."

17. veljače 2023 16:00
Zbirka učila i instrumenata iz fizike

Zbirka učila i instrumenata iz fizike Foto: PMF

Zbirka učila i instrumenata iz fizike Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Utemeljio ju je profesor i svjetski poznati znanstvenik Vinko Dvořák u 19. stoljeću. Zbirka sadrži instrumente koji su nabavljeni nedugo nakon velikih otkrića u fizici 19. i 20. stoljeća poput rendgenske cijevi i Teslinog transformatora sa živinim prekidačem. Brojna učila i instrumenti ručno su izrađeni krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

S PMF-a ističu kako su pokusi iz fizike i danas u središtu suvremenog obrazovanja kao ključan element za razumijevanje otkrića na kojima su bazirane suvremene tehnologije te kako ova zbirka ističe važnost istraživačkih i nastavničkih studija.

Veliki deficit nastavnika STEM područja

„Fizika i druga prirodoslovno-matematička područja važna su u današnjem kontekstu jer čine bazu brojnih novih zanimanja na STEM područjima. Poznavanje fizike i drugih STEM područja važno je svim građanima kako bi razumjeli problematike današnjice koje utječu na naše živote, kao što su klimatske promjene, izvori energije i umjetna inteligencija. U Hrvatskoj je veliki deficit nastavnika fizike i drugih STEM područja u školama. Ovom zbirkom se želi pokazati djelić zanimljivosti s kojim se budući nastavnici mogu upoznati tijekom studija na PMF-u“, piše na stranici PMF-a.

Zbirka će za javnost biti dostupna tijekom manifestacije Dan i noć na PMF-u 5. svibnja 2023., a svečana promocija Zbirke bit će održana ovu jesen.

vezano Sebastian Uriel Arias Akademska četvrt Ovaj budući matematičar s PMF-a nagrađen je za izvrsnost, a zbog predanosti obrazovanju, propustio je čak i dodjelu nagrade

vezano Standardizirani ispit Akademska četvrt PMF organizira besplatne instrukcije: „Studenti za buduće studente – Pripreme za državnu maturu“

Još vijesti