L.B. u Nakon predavanja

Pogledajte obrok koji ćete u studentskoj menzi u Francuskoj platiti 3,30 eura

Na popularnoj stranici 9gag razvila se zanimljiva rasprava o kvaliteti menija za studente u Francuskoj, zemlji poznatoj po gastronomiji.

14. prosinca 2022 16:34
Restoran u Francuskoj.

Restoran u Francuskoj. Foto: Catarina Belova via Shutterstock

Studenti u Hrvatskoj posljednjih nekoliko mjeseci sve su nezadovoljniji hranom u menzama. I dok s jedne strane, iz domaćih studentskih centara apeliraju na resorno ministarstvo i tvrde da ne mogu dalje poslovati bez dizanja cijena jer su namirnice u nabavi sve skuplje, studenti istovremeno primjećuju, kako tvrde, pad kvalitete i raznolikosti obroka u menzama.

„Sve je gore“, kaže nam studentica novinarstva iz Zagreba. „Uglavnom je pohano na meniju. Cordon, pohana piletina, pohani sir, bečki… Nekad je na dnevnom meniju bila samo jedna vrsta pohanog, sad to prevladava“, tvrdi. Dodaje da žali za varivima kojih je prije bilo puno više u ponudi pa je tako mogla za ručak pojesti jednu vrstu, a za večeru pak drugu vrstu variva.

Usred ovog nezadovoljstva, kako zaposlenica studentskih centara, tako i krajnjih konzumenata hrane koja se priprema u njihovim restoranima, zanimljivo je vidjeti kako se hrane studenti u drugim zemljama.

Na popularnoj zabavnoj stranici 9gag objavljena je fotografija obroka koji za 3,30 eura dobije francuski student. S obzirom da se radi o zemlji poznatoj po gastronomiji, finim vinima, modi i općenitom joie de vivre stilu života, mnoge je pratitelje ove stranice hrana na fotografiji jako iznenadila.

Studentski obrok u Francuskoj. Studentski obrok u Francuskoj. Foto: 9gagger via 9gag.com

Kao što se iz priloženoga vidi, na pladnju se nalazi porcija suhih špageta ispod koje je poslužen omlet. Za desert je toga dana bila neka vrsta čokoladnog kolača, a uz pecivo i nekakav umak u čašici, čitav prizor daleko je od plate sira i vina koje zamišljamo kad god netko spomene Francusku.

Unatoč velikoj razlici od tog stereotipnog, romantiziranog menija koji većina nas zamišlja pri pomisli na ovu zemlju, mnogo korisnika zadovoljno je prizorom iz francuske menze jer, kako tvrde, ovu bi porciju u drugim zemljama platili mnogo više.

Nizozemska i Švicarska još skuplje

Tako u jednom od komentara netko tvrdi da za te novce u Nizozemskoj dobijete samo kruh, u Švicarskoj, kako piše sljedeći korisnik, za te novce možete kupiti samo jedno bezalkoholno piće.

Neki pak tvrde da su svi studentski restorani u Francuskoj pod nadležnosti CROUS-a grozni, a drugi upozoravaju da kvaliteta hrane ovisi o mjestu studiranja. „Prepravi ‛u Francuskoj’ u ‛u mojoj regiji’. Ondje gdje ja živim, u restoranima nude izdašnije i uravnoteženije obroke“, smatra pak ova čitateljica.

S njom se slaže još jedna studentica. „Studiram u Francuskoj i ovo je totalno krivo. Obrok zapravo košta 5 eura. Za 3,30 eura dobiješ kutiju industrijske tjestenine“, piše ova djevojka.

S druge pak strane, prizor hrane koju za taj iznos novca dobijete na Tajlandu izazvao je oduševljenje mnogih komentatora: pladanj je prepun hrane koja izgleda zdravo, nutrititivno bogato i uravnoteženo.

Obrok koji za 3,30 eura dobijete na Tajlandu. Obrok koji za 3,30 eura dobijete na Tajlandu. Foto: gn007 via 9gag.com

Meni u Hrvatskoj i dalje 6,50 kuna, a pileći file skuplji 72 posto

Podsjetimo da ekonomska cijena obroka u hrvatskim menzama od 2013. godine iznosi 22,60 kuna, s tim da Ministarstvo znanosti i obrazovanja subvencionira isti sa 71,24 posto, dok ostatak cijene od 6,50 kuna plaća student.

U posljednjih godinu dana mnogo puta spominjalo poskupljenje usluge studentske prehrane jer su osnovne namirnice potrebne za održavanje ovih pogona poskupjele. Kako nam je prošle godine u razgovoru istaknula gospođa Ružica koja radi u računovodstvu jedne od najomiljenijih menzi studenata, restoranu Odeon, ove godine pileći file je skuplji za 72 posto, a tjestenina za čak 187 posto.

U svjetlu svih ovih zbivanja, kao i cijena obroka u studentskim menzama diljem svijeta, moguće je zaključiti da su cijene u našoj zemlji još uvijek pristupačne studentskom džepu. Koliko dugo će tako i ostati, teško je prognozirati.

Studentski obrok iz menze Studentski obrok iz menze Foto: V.S., MojFaks

No, zbog najrecentnijeg gafa zagrebačkih menzi, kada je studentima u pohanome poslužena „pržena riža“ koja je mnoge podsjetila na crve, neki studenti ipak smatraju da bi radije plaćali više, samo da kvaliteta hrane ponovo poraste.

„Neka poskupi obrok u menzi“, tvrdi naša sugovornica s početka teksta. „Radije bih plaćala malo više, ali da je ponuda raznolika, hrana zdrava i higijenski sigurna“, dodaje za kraj.

Još vijesti