S.D. u Nakon predavanja

Porast suicidalnih misli kod studenata i učenika: profesori i učitelji ne znaju kako reagirati

Živimo li u razdoblju obilježenim krizom mentalnog zdravlja mladih?

7. ožujka 2023 14:00
Mentalno zdravlje mladih

Mentalno zdravlje mladih Foto: Anthony Tran/Unsplash

Samoubojstvo je jedan od vodećih uzroka smrti među mladima školske dobi. Tijekom 2015. približno 18% učenika srednje škole ozbiljno je razmišljalo o samoubojstvu, a 9% njih si je pokušalo oduzeti život jednom ili više puta.

Rezultati istraživanja „Mentalnozdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj”, predstavljeni na konferenciji školskih psihologa na Filozofskom fakultetu, pokazala su da broj pokušaja suicida među učenicima i mladima raste, a nastavnici nisu sigurni u osobne sposobnosti pružanja potrebne vrste pomoći.

Samo 37.1 % anketiranih učitelja i profesora u hrvatskim osnovnim i srednjim školama smatra da zna prepoznati simptome depresije i suicidalnih misli, a čak tri četvrtine ne smatra se dovoljno kompetentnima za pružanja pomoći mladima s tom vrstom problema.

Ovo Istraživanje, provedeno od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prikazuje da svaki četvrti učenik u hrvatskim školama ima problema s anksioznosti, depresivnim poteškoćama koje su ponekad praćene samoozljeđivanjem i suicidalnim mislima.

Velik dio učiteljskog osoblja ne zna kako prepoznati zabrinjavajuće znakove i kako pružiti psihološku prvu pomoć mladima piše za Večernji list Nataša Vlašić Smrekar.

Još vijesti