L.B. u Nakon predavanja

[ANKETA] Kako će euro utjecati na standard studenata? 11,1 posto studenata očekuje pad minimalne satnice

Portal studentskog centra Sveučilišta u Rijeci među svojim studentima proveo je kratku anketu o njihovim stavovima o ulasku u Eurozonu.

26. rujna 2022 13:48
Iduće godine hrvatska kuna odlazi u zaborav...

Iduće godine hrvatska kuna odlazi u zaborav... Foto: ZhakYaroslav via Shutterstock

Od siječnja iduće godine, euro će postati službena valuta i u našoj zemlji. Iako su cijene od 5. rujna već posvuda iskazane dualno, pa čak i na studentskim ugovorima, prava tranzicija tek nam slijedi.

vezano Studentski ugovor za obavljanje studentskih poslova Karijera Od 5. rujna novost na vašim studentskim ugovorima: Plaća se obračunava i u eurima

I mi smo još u srpnju prošle godine popratili rezultate anketnog pitanja postavljenoga stanarima studentskog doma "Stjepan Radić", uz kratak razgovor s kreatorom ankete, koji je više puta među sustanarima aktualizirao dnevno-politička pitanja.

Tema koja interesira studente

Kako nam je tom prilikom kazao, uvođenje eura, po njegovom je mišljenju, u Hrvatskoj "prošlo ispod radara".

"Da se nije spomenulo da će Tesla biti na kovanici eura, ne bi nitko ni znao da se to događa i bili bismo dovedeni pred gotov čin. I ono što je interesantno jako, izjavom da će Nikola Tesla biti na kovanici, u Hrvatskoj je postignuto stanje uma da nitko ne razgovara o uvođenju eura, već isključivo o tome kako će Nikola Tesla biti na njoj. I opet je uspješno izbjegnuto ono glavno pitanje, a to je - 'Je li Hrvatskoj potrebno uvođenje eura?'", kazao nam je Luka Milat tada.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Skoro 3000 studenata glasalo i raspravljalo o UVOĐENJU EURA: 'Ionako 80% Hrvata računa u toj valuti...' Evo što misle o toj temi

Dodajmo samo da je u ovoj anketi sudjelovalo čak 2600 osoba, od kojih je 84 posto njih tada smatralo da ne bismo trebali mijenjati "domaću" valutu.

Iako smatra da ovakva pitanja interesiraju studente, mladima je ipak potrebno dodatno političko opismenjavanje.

"Smatram da je nužna mobilizacija mladih ljudi u vidu političkog opismenjavanja, odnosno izlaska na izbore. Da se razumijemo, politiku nikako ne možemo izbjeći ako smo nezadovoljni nekom situacijom na koju ne možemo utjecati trenutno. Zato često svjedočimo kritikama upućenim Studentskom centru koji nas kao studente najviše zanima. Poslije Studentskog centra, živciramo se satnicama ili namještenim natječajima po završetku studija i suočavamo problematikom zaposlenja. Kao narod smo dosta inertni i počnemo cijeniti nešto tek kada nam to bude oduzeto te ne razmišljamo unaprijed", pojasnio je.

vezano Euro kalkulator na mojfaks.hr portalu – u par sekundi preračunajte sve svoje troškove Vijesti Euro kalkulator: Preračunajte kune u eure za par sekundi!

A čini se da i riječke studente interesira ova tema. Kako piše portal riječkoj Studentskog centra Svjetionik, među svojim studentima proveli su anketu o uvođenju eura u Hrvatskoj te reperkusijama ovog postupka.

Zaokruživanje cijena na viši iznos

Kako smatra čak 88,7 posto ispitanika, cijene će se u ovoj tranziciji zaokruživati. Među ovima koji predviđaju zaokruživanje, čak 100 posto njih smatra da će se cijene zaokruživati na viši iznos, a ne onaj niži.

Na pitanje procjene koliko će im teško pasti ta promjena, na ljestvici od 1 do 5 najveći broj studenata (38,9 posto) odabrao je 4, što svjedoči o tome da očekuju poteškoće pri prelasku na euro.

vezano Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Akademska četvrt Zagrebački fakultet objavio cjenik i u eurima: Provjerite koliko koštaju školarina, ECTS-i, potvrde...

I sljedeće pitanje ticalo se standarda studenata nakon promjene službene valute. Odgovori na pitanje "Što misliš u kojem će se smjeru kretati studentska satnica nakon uvođenja eura?" u najvećem su broju glasili "Neće se mijenjati" (55,6 posto), dok 11,1 posto ispitanih smatra da će minimalna studentska satnica prelaskom na euro čak i pasti!

Utješno je da je trećina obuhvaćenih anketom ipak pozitivnijeg stana. Naime, 33,3 posto njih pozitivno je po ovom pitanju pa predviđaju da će satnica ipak rasti.

Još vijesti