S.D. u Nakon predavanja

Poslodavci tvrde da je najteže raditi s generacijom Z – a što generacija Z misle o tome?

Smatraju da „Gen Z“ nisu tehnološki pismeni.

28. travnja 2023 15:09
Generacija Z proglašena najgorim radnicima

Generacija Z proglašena najgorim radnicima Foto: fizkes/Shutterstock

Prema najnovijem istraživanju, suradnju u poslovnom okruženju najteže je održati s radnicima koji su rođeni tijekom i nakon 1997., tj. s generacijom Z.

Resume Builder proveo je upitnik na uzorku od 1344 ljudi na rukovodećim pozicijama u različitim industrijama u SAD-u. Na upit o tome kako je raditi s ovom generacijom otprilike 49 posto izjavilo je da je s radnicima u dobnoj skupini Z teško raditi, dok je nevjerojatnih 79 posto izjavilo da su najzahtjevnija generacija koju možete zaposliti.

Također, 59 posto poslodavaca otkrilo je da su morali otpustiti zaposlenika generacije Z, a 20 posto njih tvrdilo je da su mladim radnicima dali otkaz u roku od tjedan dana, od njihovog početka zaposlenja.

Najčešći razlog ovakvom stavu poslodavaca doista je bizaran. Naime, prema rezultatima ankete generacija Z, po mišljenju poslodavaca, nije dovoljno vješta u korištenju tehnologije.

Ostala objašnjenja poslodavaca su da mladi jednostavno nisu dovoljno motivirani te se ne trude pri izvršavanju svojih zadataka, a neki smatraju da nisu koncentrirani na posao, imaju manjak komunikacijskih vještina te se vrlo lako uvrijede.

Jesu li mladi doista lijeni i bahati ili se pak znaju zauzeti za sebe i uspješno određuju osobne granice u surovom kapitalističkom svijetu?

Studentica komunikologije, dvadesetdvogodišnjakinja koja trenutno obavlja svoj posao iz snova, tvrdi da mladi nikako nisu lijeni već su rođeni u svijetu koji ne funkcionira u njihovu koristi te žele da se isti način pristupa radnicima i poslu u potpunosti promijeni.

„Normalno da šef od 60+ godina ne može pratiti promjene koje se događaju u današnje doba, kako u čovjeku tako i u svijetu. Naravno da ima drugačija očekivanja i pogled na svijet od nekoga dvadesetogodišnjaka. Mislim da je ova generalizacija preuveličana zato što danas živimo u svijetu gdje je normalno na sve se žaliti i uspoređivati ona dobra stara vremena s ovim danas“, zaključila je.

Druga studentica se također ne slaže s rezultatima ovog istraživanja te ih objašnjava kroz fenomen jaza generacija. Smatra da je većina poslodavaca starije dobi te pojedinaca koji pripadaju generaciji z ima jako malo na rukovodećim pozicijama, zbog čega je ispitivanje rezultiralo ovakvim poražavajućim statistikama za istu dobnu skupinu.

„Ostali zaposlenici šute i rade, dok mladi ne žele pratiti taj princip rada jer cijene sebe i svoje vrijeme. Ako osjećaju da ih se iskorištava, neće šutjeti o tome. Jako smo motivirani za rad, ali ako primijetimo nepravdu ili da nas se ne cijeni kao zaposlenika, dovoljno smo spretni da brzo nađemo novo radno okruženje“, naglasila je.

Ove statistike vjerojatno jesu rezultat činjenice da rukovodeća mjesta mnogih kompanija zauzimaju generacije starije od ove te im generacijski jaz otežava uspješnu suradnju.
 

Još vijesti