L.B. u Nakon predavanja

U Mensi testiraju inteligenciju u 5 sveučilišnih gradova: Provjerite gdje i po kojoj cijeni možete provjeriti svoj IQ

1. listopada obilježava se međunarodni Dan inteligencije. Tim povodom, hrvatska Mensa provest će testiranja u 5 najvećih hrvatskih gradova.

27. rujna 2022 14:10
Prvi puta u svih pet velikih hrvatskih gradova - na isti dan.

Prvi puta u svih pet velikih hrvatskih gradova - na isti dan. Foto: screenshot via mensa.hr

Mensa je najveća međunarodna organizacija osoba koje standardni MENSA IQ test riješe unutar dva posto najboljih.

Testovi su standardizirani, a postoji nekoliko vrsta koje mogu pokazati koliko vam je visok kvocijent inteligencije. Mensa postoji već 75 godina, Hrvatska ima svoj ogranak te često organiziraju testiranja diljem hrvatske kako bi im se pridružili novi članovi.

vezano Luka Juričanec, Mensa Hrvatska Nakon predavanja Najpametniji Hrvati: Razgovarali smo sa studentima – članovima Mense: 'Naša druženja nisu teorija zavjere'

Iako je čak 60 posto članova hrvatske Mense mlađe od 40 godina, u Mensi nažalost, ne raspolažu točnom brojkom članova koji su trenutno aktivni studenti.

Oko 43 posto prijavljenih za testiranje budu studenti

"Apsolutna brojka studenata i učenika, kategorija koju u udruzi zbirno vodimo na testiranjima za obje skupine, jako varira između testiranja, te ovisi o veličini grada u kojemu se održava testiranje te o ukupnom broju prijavljenih pristupnika. Relativno, udio studenata i učenika predstavlja razinu oko 43 posto u odnosu na ukupni broj prijavljenih", kazao nam je Ivo Ljubičić, predsjednik zagrebačke podružnice hrvatske Mense za potrebe članka o studentima uključenima u rad ove organizacije.

Iako ne raspolažu točnim postotkom studenata u cjelokupnom broju članova Mense, kažu da se za testiranje u Zagrebu prijavi oko 120 osoba, svih dobnih skupina. Ovo je ipak prvi puta da se testiranje provodi u svih pet najvećih gradova i to istoga dana.

vezano Ostvario je veći broj bodova od dvojice velikana - Hawkinga i Einsteina... Vijesti 11-godišnjak na testu inteligencije 'prešišao' Stephena Hawkinga i Alberta Einsteina

Ove godine Mensa obilježava 25. godina postojanja u Hrvatskoj, a svi koji test riješe bolje od 98 posto sugrađana, dobit će poziv za učlanjenje. Ostalima na e-mail adresu rezultati testa stižu u roku mjesec dana.

Kako smo imali prilike doznati od naših studenata koji su članovi ove međunarodne organizacije, uživaju u druženjima članova, ali i pogodnostima koje im osigurava članstvo u ovom prestižnom "klubu" 2 posto najinteligentnijih osoba na svijetu koje pristupe testiranju.

Ne kasniti na testiranje, ne stresirati se, nije potrebna priprema

Dvije sestre, studentice i članice Mense Hrvatska, Iva i Ana Mikulčić, imaju savjet za sve koji planiraju na testiranje. Kako su nam imale prilike kazati, bitno je stres svesti na najmanju moguću mjeru.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Kreću testiranja za Mensu po hrvatskim fakultetima – riješite test i provjerite možete li 'upasti'

"Najbitnije je da umanjimo stres jer nam to negativno utječe na rješavanje, tako da bih svakako preporučila dobro se naspavati, kvalitetno najesti, prošetati dio puta do mjesta testiranja i, naravno, ne kasniti", savjetuje Iva.

"Mislim da je najbolja stvar koju možete napraviti, da test prođe dobro, pobrinuti se da ne dođete na test gladni, umorni i slično. Nekakve druge pripreme nema. Test je neverbalan i nije potrebno nikakvo predznanje za njega", dodaje Ana.

Prijave na testiranja moguća su putem webshopa Hrvatske Mense.

Još vijesti