L.B. u Nakon predavanja

Profesor i student stali na kraj „začinjavanju“ pića u klubovima! Za jednostavan test potreban vam je samo mobitel

Već dvije godine, studenti u Velikoj Britaniji, ali i susjednom Srbiji ističu kako se broj „začinjavanja“ pića drogom za silovanje u klubovima povećao. Zbog toga neki od njih ne izlaze van s društvom.

18. Siječnja 2023 11:36
Uskoro će svatko moći provjeriti koliko je njegovo piće sigurno...

Uskoro će svatko moći provjeriti koliko je njegovo piće sigurno... Foto: siamionau pavel via Shutterstock

I domaći su mediji krajem 2021. godine pisali o zlouporabi GBH-a, takozvane „droge za silovanje”, punog naziva gama-hidroksibutiratna kiselina.

Droga, koju ponekad nazivaju i „tekućim ekstazijem“, dostupna je u obliku tekućine bez boje i mirisa pa ju je lako neprimjetno nakapati u piće. Djeluje na način da snažno sedira i „briše“ pamćenje osobi koja ga konzumira, djeluje već 15 minuta nakon konzumiranja i brzo izlazi iz organizma.

Osim svjedočanstava djevojaka u Srbiji i Velikoj Britaniji, gdje počinitelji drogu čak injektiraju direktno u organizam žrtve, i na „domaćem“ terenu postoje dokazi zloupotrebe ove droge. Naime, prije dvije godine mediji su izvještavali o slučaju silovanja maturantice iz Austrije u Istri, kao i uhićenju 21-godišnjakinje iz Zadra koja je raskrinkana s 1,75 litara tekućine ove droge.

Boja otkriva supstancu u vašem piću

No, čini se da bi ovakvim scenarijima kao iz najgorih noćnih mora napokon mogao doći kraj! Znanstvenici sa Sveučilišta Zapadne Engleske (University of the West of England) u Bristolu (UWE Bristol) razvili su test koji otkriva prisutnost ovog kemijskog spoja u vašem piću, tako što promijeni boju.

S obzirom da je drogu teško otkriti, čak i u laboratorijskim uvjetima, ovo je odlična vijest koja će sigurni smo razveseliti mnoge mlade diljem svijeta jer više neće morati strahovati od „začinjavanja“ pića ukoliko im se posluži u čaši ili ukoliko se nakratko odmaknu od stola.

„Sve je veća potreba za metodama otkrivanja ovakvih spojeva u kompleksnim uzorcima poput pića“, kazao je autor studije i redovni profesor forenzične kemije na UWE-u, Kevin Honeychurch. „Nedavno je zabilježen porast ‛začinjavanja’ pića u Velikoj Britaniji, a o slučajevima zlouporabe GBH-a pisali su i mediji. Naš test koristi tehnologiju dostupnu doslovno svima, van laboratorijskih uvjeta i moguće ju je koristiti bez profesionalnog treninga ili složenih laboratorijskih instrumenata“, tvrdi.

Proces provjere pića jednostavan je: u čašu je potrebno dodati unaprijed pripremljene kemikalije (hidroksilamin i željezov(III) klorid), a zatim pametnim telefonom očitati nijansu ljubičaste boje koja nakon dodavanja ovih spojeva nastane. Ukoliko aplikacija na vašem mobilnom telefonu detektira određenu nijansu ljubičaste, vrlo je vjerojatno da je čaša vašeg pića „začinjena“.

Test može provesti bilo tko – bez stručnog predznanja

„Velika prednost ovog pristupa je što ne zahtijeva skupu laboratorijsku opremu prilikom testiranja“, kaže Anselmo Procida, student forenzike na spomenutom fakultetu. „Test se može provesti na terenu, ondje gdje je to potrebno, jer većina ljudi koristi pametne telefone i uvijek su im dostupni. Zbog jednostavnosti testa, možete ga provesti i sami, nije potrebno nikakvo profesionalno predznanje“, pojašnjava talentirani student koji je pomogao razviti test u sklopu završnog projekta apsolventske godine studija.

National Police Chiefs Council (NPCC), nacionalno koordinacijsko tijelo za provedbu zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu i predstavničko tijelo britanskih policijskih načelnika, izvijestilo je o gotovo 5000 slučajeva „začinjavanja” pića u Velikoj Britaniji u periodu od rujna 2021. godine do rujna 2022. godine.

Iako je ova brojka zbirna, i obuhvaća slučajeve injektiranja droge direktno u organizam žrtava, kao i začinjavanje pića, svakako svjedoči o sve većoj zlouporabi ove droge kojoj bi ovaj jednostavni test mogao stati na kraj.

Još vijesti