L.B. u Nakon predavanja

Bez nelagode i srama do uložaka: I ovaj fakultet studenticama nudi higijenske potrepštine za 0 kuna

Ideja za projekt došla je po uzoru na slične akcije u svijetu.

8. travnja 2022 12:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Projekt "Period" inicijativa je bivših studentica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru u sklopu kojeg se studenticama osiguravaju besplatni higijenski ulošci, a dispenzeri s higijenskim ulošcima već su dostupni i postavljeni u toaletima ovog fakulteta.

Projekt su pokrenule Gloria Vidić i Marija Barun, magistrice Kliničke zdravstvene njege te bivše studentice Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, a ideju su dobile u prošloj akademskoj godini dok su bile članice Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Higijenski uvjeti na fakultetima loši: Bez papira, tople vode i sapuna – čak 68% studentica izostane s predavanja zbog menstruacije

Ideja za projekt došla je po uzoru na slične akcije u svijetu kojima je svrha iskorjenjivanje menstrualnog siromaštva, a i same voditeljice projekta su prvostupnice primaljstva što ih je dodatno potaknulo na cijelu inicijativu.

"Provedena istraživanja u susjednoj Hrvatskoj, ali i svijetu o menstrualnom siromaštvu su zaista poražavajuća. Iako se o ovom problemu počelo sve više razgovarati, nažalost, malo toga se konkretno radi. Naša inicijativa je najmanje što možemo učiniti", poručila je Marija Barun, voditeljica projekta.

Osiguravanje besplatnih higijenskih uložaka nije jedini cilj projekta već i destigmatizacija menstruacije, uklanjanje menstrualnog srama te edukacija javnosti.

"Želimo raditi na osvješćivanju javnosti da menstruacija i reproduktivno zdravlje žena nije tabu tema te o ovome treba otvoreno razgovarati i djelovati. Nadamo se da će ovo potaknuti i ostale fakultete i ustanove da učine isto i da će to biti samo prvi korak prema rušenju predrasuda i uklanjanju stigmi", kazala je Gloria Vidić, voditeljica projekta.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Mladi vijećnik Lovro osigurao besplatne higijenske uloške učenicama: 'To su naše susjede, nečije kćeri, sestre…'

Ovom projektu podršku je pružila Violeta koja je osigurala higijenske uloške i dispenzere.

Još vijesti