S.D. u Nakon predavanja

Radio je za Google, a sada upozorava javnost o opasnostima koje donosi umjetna inteligencija

„Kum umjetne inteligencije“ sada žali zbog svog rada.

5. svibnja 2023 16:19
Treba li nas biti strah umjetne inteligencije?

Treba li nas biti strah umjetne inteligencije? Foto: PopTika/Shutterstock

Geoffrey Hinton (75), poznat i kao „kum umjetne inteligencije“, najavio je ostavku u Googleu rekavši da sada žali zbog svog rada, prenosi New York Times.

Tvrdi da su opasnosti do kojih će dovesti AI chatbot „poprilično zastrašujuće“, te da bi umjetna inteligencija mogla postati pametnija od ljudske vrste.

S obzirom na to da se zbog svojih godina odlučio umiroviti i napustiti tvrtku, sada otvoreno može pričati o svom stavu prema brzom tehnološkom napretku umjetne inteligencije.

Pionirsko istraživanje dr. Hintona o neuralnim mrežama i dubokom učenju utrlo je put trenutnim AI sustavima poput ChatGPT-a.

Ovaj kognitivni psiholog i informatičar tvrdi da bi chatbotovi uskoro mogli nadmašiti volumen zalihe informacija koju „čuva“ ljudski mozak.

„Upravo sada vidimo da stvari poput GPT-4 nadilaze pojedince u količini općeg znanja koje ima i daleko ih zasjenjuje", rekao je za BBC.

Dr. Hinton, tako se pridružio sve većem broju stručnjaka koji su izrazili zabrinutost oko brzog razvoja i smjera u kojem se razvija umjetna inteligencija.

„S obzirom na brzinu napretka, očekujemo da će nas prestići prilično brzo. Stoga bi se trebali zabrinuti“, zaključio je.

Opasnost ove tehnologije ne krije se samo u razvoju ove vrste AI-a. Umjetna inteligencija stoji i iza algoritama koji određuju što će se pokazati na vašim društvenim mrežama te se može koristiti pri zapošljavanju za filtriranje prijava za posao, a može služiti i u procesu dijagnosticiranja medicinskog stanja.

Zbog ovih mogućnosti ona bi mogla zamjeniti i zauzeti mnoga radna mjesta pa nije čudno da ju i neki stručnjaci smatraju opasnom za društvo.

 

Još vijesti