S.D. u Nakon predavanja

4000 studenata raspravljalo o trenirkama na faksu: Što o tom odjevnom predmetu misle profesori?

Iako nije izrijekom zabranjeno, bi li neki komadi odjeće ipak trebali ostati u ormaru kad se spremate za fakultet?

3. studenog 2022 13:37
Trenirka

Trenirka Foto: Marozzau via Shutterstock/Shutterstock

U Facebook grupi Studentski dom „Stjepan Radić” - „Sava” studenti su nedavno pokrenuli žustru diskusiju o prikladnosti određene vrste odjeće za odlazak na fakultet.

Trenirka za faks – da ili ne?

Anketa u kojoj je sudjelovalo gotovo 4000 studenata dotakla se teme prikladnog i neprikladnog odijevanja za odlazak na faks, konkretnije pitanja je li trenirka prikladan komad odjeće za ići na predavanja ili nije.

Kao što se može vidjeti, velik dio studenata smatra da je odabir komfora pametna opcija protiv koje nemaju ništa dok drugi članovi grupe ističu važnost uvođenja dress coda u neke fakultete te zabranu nošenja ležerne odjeće generalno.

„U javne ustanove u kratkim hlačama, u trenirkama i sa šiltericom na glavi se ne ide, naučiš to u prvom osnovne, ili... netko nikad“, zaključio je jedan komentator.

Anketa, trenirka Anketa, trenirka Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"

S obzirom na to da količinu reakcija i komentara korisnika u grupi, isto pitanje odlučili smo postaviti i studentima, profesorima i jednom učitelju koji nisu članovi navedene Facebook grupe.

Jackson, student komunikologije, podijeljenog je stava.

„Nekako smatram da je nošenje trenirke na nastavu na fakultetu normalno u određenim situacijama. Na primjer na ispitima, kolokvijima i seminarima treba postojati određeni dress code. Dolasci na nastavu, pogotovo u jutarnje sate, su podnošljiviji u komforu trenirke“, smatra Jackson.

Dominik, profesor glazbene pedagogije zaključuje da je pravo studenta odabrati što će i kako će se obući, ali ističe potrebu za pridržavanjem dress coda u nekim situacijama.

„U redu je da učenici nose trenirke na nastavu. Svatko ima pravo na svoj stil oblačenja, ali je važno da učenici dolaze u školu u robi koja nije previše otvorena ili prekratka“, tvrdi ovaj učitelj solfeggia.

Bilo kuda, mogu li u trenirci svuda? Bilo kuda, mogu li u trenirci svuda? Foto: S.D./MojFaks

Studentica Laura neodlučna je po ovom pitanju. „Smatram da ipak jesmo sudionici akademske zajednice i da prema tome treba imati poštovanja, ali s druge strane i sama nosim trenirku na predavanja ili tijekom ispitnih rokova tako da ne osuđujem one koji rade isto“, rekla nam je.

Profesori u košuljama, a studenti?

Zato je Rea, studentica Fakulteta hrvatskih studija, izrazito jasna i glasna pri zauzimanju stava da trenirkama nije mjesto u prostorima akademske institucije. „Bude mi neugodno kad vidim profesore u košuljama pa se trudim na faks doći sređena, iako većinu vremena doma provodim obučena u trenirku“, navodi Rea.

Svoje mišljenje o temi rasprave s nama je podijelio i prof. dr. sc. Renato Matić, koji je između ostalog i nositelj kolegija Sociologija devijantnosti na Fakultetu hrvatskih studija.

Matić ističe da je odijevanje prepušteno individualnoj sklonosti i procjeni ukoliko na nekom sveučilištu, kao i u okviru bilo koje druge institucije, ne postoji propisani dress code.

„U takvim se okolnostima, o konkretnim odlukama izbora odjeće može neformalno raspravljati, ali budući da nema formalne i legitimne osnove za neki jasan ‛okvir’, rezultat će uvijek biti ‛neodlučen’ “, izjavio je profesor Matić.

Svoje mišljenje o ovoj temi za MojFaks je dala još jedna profesorica s Fakulteta hrvatskih studija, mag. soc. Marija Zelić.

Krećemo li se ka deformaliziranju svega oko nas?

„Moje mišljenje o navedenoj temi jest to da, iako odijelo uistinu ne čini čovjeka, formalno odijevanje kada idemo u javne ustanove (Crkva, fakultet, muzeji, ministarstvo, itd.) znak je jasnog razdvajanja da iz privatnog ulazimo u ono javno i odraz je toga koliko koju instituciju poštujemo”, govori za MojFaks.

„U suvremenom dobu kada sve relativiziramo i kada se granice privatnog i javnog, službenog i neslužbenog rastaču, jasno je da se gubi i format formalnog odijevanja, tako da na individui ostaje zadatak želi li svojim prikladnim odijevanjem određenu instituciju učiniti službenom i pokazati poštovanje ili zapravo idemo ka tomu da deformaliziramo sve oko nas”, dodaje za kraj.

vezano Slika nije pronađena Laganini 'Seljakluk je ići na faks u trenirci': Studentica zbog mišljenja o 'tutama' raspalila kolege iz cijele regije

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Stiglo proljetno upozorenje studentima: Zabranjena prozirna i dekoltirana odjeća, ali i minice, papuče i bose noge

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt [VIDEO] Kako se pristojno ponašati na fakultetu? Objašnjava profesorica koja je napisala 26 stranica akademskog bontona

Još vijesti