P.S. u Laganini

Koliko uopće slobodnog vremena ima prosječni hrvatski student? Računica bi vas mogla iznenaditi

Koliko uopće prosječni hrvatski student ima slobodnog vremena?

25. listopada 2022 12:25
Student s indeksom u stražnjem džepu

Student s indeksom u stražnjem džepu Foto: Darko Ba, MojFaks

Koliko slobodnog vremena ima prosječan student? Na to pitanje teško je odgovoriti jer odgovor ovisi o puno faktora. Jedan od njih je definitivno i vrsta studija jer nisu svi isti – pogotovo oni koji su upisani izvanredno za koje se ujedno i očekuje da će većinu vremena raditi, a ne studirati.

Upravo ova tema pokrenula je raspravu na Redditu gdje je jedan korisnik postavio to pitanje. Komentari ispod objave su razni, ali potvrđuju tezu da puno toga ovisi o faksu na kojemu studirate.

Više vremena u Hrvatskoj nego u inozemstvu

Jedna djevojka napisala je kako je ona imala puno više slobodnog vremena dok je studirala u Hrvatskoj, nego sada u inozemstvu.

"Kad sam bila preddiplomski u Hrvatskoj, imala sam dosta slobodnog vremena i čak sam treću godinu radila još par sati uz faks. Mislila sam se čak upisat nešto paralelno jer sam imala vremena. Jedino su pretjerano pilali sa seminarima i prezentacijama. Baš nepotrebno i to bi mi oduzelo živce i vrime. Naravno učila sam više kad su bili kolokviji i ispiti, ali opet ne više od 6 sati dnevno", napisala je.

Sad studira na diplomskom studiju u Italiji, koji joj, kako kaže, ne dopušta puno slobodnog vremena. Trenutno u Italiji ne radi, ali svejedno ima osjećaj kao da ne stigne naučiti dovoljno.

''Ovdje predavanja nisu obavezna i ispiti su iz knjige samo, tako da ni ne mora se ići, ali meni je lakše tako učit. Ne 'pilaju' nas sa seminarima i prezentacijama što je super. Učim barem još dva sata dnevno kad mi završi faks u 18:30. Vikendom i drugim danima skoro po cijele dane", nadodaje djevojka, što dokazuje da je u njezinoj situaciji diplomski u Italiji "teži", barem što se tiče slobodnog vremena kojeg ima manje no u Zagrebu.

Od drugih komentara unutar ove Reddit rasprave, jedan korisnik javno je prozvao i zagrebački privatni fakultet.

"Izostavio si ključno pitanje, koji faks studirate... Ekipa sa Libertasa ima slikovnice od 15 strana, to prođu za pola sata", komentirao je.

Osim ovog prozivanja, ima studenata koji studiraju redovno i zaista nemaju slobodnog vremena. Jedan od njih je i ovaj korisnik Reddita koji je napravio kompletnu računicu svojeg slobodnog vremena unutar jednog radnog dana.

Samo jedan sat dnevno bez ikakvih obaveza?

Prema tom izračunu ispada da najviše slobodnog vremena ima vikendom, a tjedan mu je doslovno ''zatrpan''.

"Imam faks 8 sati dnevno, još pola sata spremanje i 2 sata zajedno put na i sa faksa. Ne funkcioniram ispod 7 sati sna tako da mi ostane još, ajmo reć, 7 sati. Treba mi cca 2 sata za spremit i pojest obroke, i higijenu i eto me na 5 sati slobodnog vremena. Naravno pod slobodno mislim slobodno u idealnim uvjetima. Obično to bude 4 sata jer se jedan negdje po putu izgubi. Od tog neka 3 sata dnevno učim i jedan sat imam prazan", izračunao je ovaj student.

Od svih ostalih komentara unutar ove rasprave, jedno je sigurno – sve ovisi o fakultetu, ali i o organizaciji dnevnih obaveza. Ukoliko se netko dobro organizira, pogotovo ako radi te prati tu rutinu svakodnevno, možda i uspije naći slobodnog vremena.

Ako netko ne radi, već samo ispunjava fakultetske obaveze, taj će onda imati puno više vremena. No, nije isto na svakom faksu, a niti u državi u kojoj se studira. Ovisi o puno faktora, ali ne znači da je nemoguće imati slobodno vrijeme uz studiranje na jednom od hrvatskih fakulteta.

vezano Studentski posao Karijera Satnice do 80 kuna: Provjerite najbolje nove poslove na koje se možete javiti već danas

vezano Evo jednostavnog odgovora na pitanje koje muči sve studente Laganini Što napraviti kad te ekipa pozove na kavu tijekom ispitnog roka? Student snimio urnebesni VIDEO koji morate pogledati

Još vijesti