V.F. u Nakon predavanja

Sjedi na rub kade i još nekoliko najboljih načina da ostanete budni ako morate učiti cijelu noć

Večer prije ispita ključno je ostati budan! Kako ovo polazi za rukom zagrebačkim studentima?

18. listopada 2022 14:16
Noć prije ispita postavlja se pitanje:

Noć prije ispita postavlja se pitanje: Foto: Fulltimegipsy via Shutterstock

Sutra je ispit. Gledaš skriptu koju si jedva prolistao i pomisliš: ovo će biti duga noć. Sjedaš za stol i krećeš s učenjem, ali odjednom je već četiri ujutro i onda shvatiš da noć nije preduga, nego prekratka.

Da situacija bude još gora, spava ti se. Ako zaspeš, nema šanse da ćeš skupiti dovoljno bodova za prolaz. Kako ostati budan?

vezano Hodate dok učite ili gradivo prepričavate svom psu? Vropljenje je dobro za vas! Nakon predavanja Nemaš mira dok učiš, lupkaš nogom, hodaš i objašnjavaš gradivo svom psu? Istraživanja su pokazala da baš ti učiš kako treba!

Ovo je standardna priča, mnogi se mogu s poistovjetiti sa studentom junakom koji kuha već petu kavu i šamara se da ga ne ulovi san. Je li bolje učiti danju ili noću i koje tehnike studenti koriste da ostanu budni, sve dok ne uspiju proći cijelu skriptu noć prije ispita? Evo što kažu.

Naša prva sugovornica kaže da je oduvijek bila noćna ptica te da bolje funkcionira navečer nego ujutro. "Vjerojatno zato što me preko noći manje stvari može ometati nego po danu pa mi zbog koncentracije uvijek bolje paše noć", govori nam studentica veterine.

Pripreme za maraton kojih se ne bi posramio ni Rocky Balboa

Pojašnjava nam da, kada mora učiti baš do kasno, tj. do ranih jutarnjih sati, obavezno se pripremi i to tako da popodne odspava barem sat i pol, a nekad i više od dva-tri sata. No, ovdje pripreme za maraton učenja ne prestaju!

Svi koji misle da je noć duga, nisu morali učiti večer prije ispita... Svi koji misle da je noć duga, nisu morali učiti večer prije ispita... Foto: Ms.Lotus Bua via Shutterstock

"Obavezno se opremim kavom i čokoladom i ranije si pripremim nešto lagano za pojesti da imam spremno ako ogladnim. Radim si kratke pauze između učenja da se odmorim ako mi se spava. Ako je toliko kasno da se ne čuju zvukovi s ulice, pustim si neku glazbu da mi bude kao mala buka u pozadini. Uvijek si napišem ranije koliko gradiva moram proći i često prakticiram pomodoro tehniku učenja. To znači da učim 25 minuta i uzmem pauzu od pet minuta. Kad se baš uhodam, onda učim 45 minuta s pauzom od 10 minuta", objasnila je.

vezano Kad počneš učiti 5 do 12... Laganini Kad se zavaravaš da 'imaš još vremena', dan prije ispita izgleda – ovako

Ne vole svi učiti noću, ali nekada jednostavno nemamo drugog izbora jer, da budemo iskreni, nismo krenuli na vrijeme. O tome nam govori i ova studentica.

Sjela na rub kade, šetala u pola 2 u noći, uperila lampu u lice...

"Ne volim baš učiti po noći, ali dogodi se. Jednom sam imala kolokvij za koji se nisam počela pripremati na vrijeme i došla je večer prije", kaže studentica Fakulteta političkih znanosti.

"Sjela sam učiti, ali nisam više mogla gledati, imala sam osjećaj da ću se onesvijestiti od umora. I tako sam otišla u šetnju u pola dva ujutro, usred zime, da si razbistrim pamet i malo se razbudim. Jednom sam sjela na rub kade da ostanem budna i upalila lampu i uperila si ju u lice. Nekad učim do dva pa odspavam nekoliko sati i onda se opet probudim da nastavim dalje", nabraja neobične načine koji u njenom slučaju zbilja funkcioniraju.

vezano Učenje večer prije ispita je dovoljno? Vodič za brucoše Tvrdi da je za samo jednu noć naučila 500 stranica za ispit: 'Ovo je moguće, ali samo u par scenarija'

Za razliku od njih, neki ipak preferiraju učiti danju jer im je kvalitetan san najvažniji od svega. Čini se kako su takvi studenti najodgovorniji, ali i da ih je najmanje.

Beauty sleep ipak prije svega

Jedna od njih je i ova studentica koja uči po noći samo kad baš mora. Što se nje tiče, prioritet je ipak dovoljno sna!

"Ja sam tip studenta koji je produktivniji ujutro i koji će prije ustati u ranu zoru i učiti, nego ostati do kasno u noć budan. Naravno da je bilo slučajeva kada sam ostajala duže budna, iako je to često završavalo tako da zaspim ujutro vidim otvorenu skriptu kraj sebe. Koju god tehniku probala, ne pomaže. Moj vrhunac je ostati budna do jedan, pola dva zbog učenja, iako se vodim onom izrekom da je za ljepotu nužan san, a to je ipak prioritet. Beauty sleep iznad svega", kaže za MojFaks ova studentica.

Još vijesti