V.K. u Nakon predavanja

Sam očistio dvorište doma: 'Ako ne možemo očekivati da pokupe smeće koje ostave, kako ćemo očekivati išta više od njih?'

Reći izvoli, hvala, molim, oprati ruke prije jela, počistiti za sobom... To su stvari koje nas uče od malena. No, neki to s vremenom zaborave...

16. lipnja 2022 17:58
Bravo Emile!

Bravo Emile! Foto: E.R., privatna arhiva

Studenti će iskoristiti svaku priliku za malo odmora, zabave i opuštanja s ekipom, posebice ako je naredni dan neradni, pa nemaju obaveza sutradan i mogu spavati do podneva. Ako je usto još vani i dovoljno toplo, nitko neće htjeti biti zatvoren u sobama, već odlaze van.

Studentski dom Stjepan Radić, takozvana 'Sava', oduvijek je poznat po tome da je to mjesto gdje se uvijek može doći na odličan tulum, a iznimka nije bila ni ove studentske srijede, dan prije praznika Tijelova koji se slavio u četvrtak.

vezano Slika nije pronađena Karijera Kopanjem po kontejnerima platio fakultet: 'Zarađivao sam 300 kuna po satu'

No na žalost, nakon super tuluma na klupicama u dvorištu studentskog doma, drugo jutro su se mogli vidjeti i dokazi tog tuluma – smeće koje je ostalo posvuda.

Puno puta smo pisali o smeću i neredu kojeg ostavljaju studenti iza sebe, pa se s tim moraju nositi tete čistačice, a neke scene uistinu nisu bile lijepe ni za vidjeti. Osim toga, studenti kao budući akademski građani ove države, trebali bi biti uzori mlađim generacijama, stoga se od njih ipak očekuje više od minimuma kojeg mogu dati. Na žalost, nekad su i ta očekivanja previsoka.

vezano Studentski dom Vijesti Nove stvari dolaze na Savu: Stolice, ruteri, koševi za smeće i noćni upravitelj!

Pozvao je sustanare na radnu akciju čišćenja: odazvao se - nitko

„Ovo se samo neće počistiti. Kupit ću vreće za smeće kako bi se sve moglo pokupit i odložit u za to predviđeno mjesto“, napisao je Emil Rimac, stanar studentskog doma Stjepan Radić i student sanitarnog inženjerstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu na Facebook stranici stanara studentskog doma Stjepan Radić.

On je u svojoj objavi objavio dvije fotografije smeća kojeg su studenti ostavili nakon tuluma te je pozvao kolege da mu se pridruže u čišćenju, „jer ne žive na odlagalištu za smeće“, napisao je.

Nekoliko sati nakon objave, primio se posla i krenuo čistiti smeće koje su nemarni sustanari ostavili iza sebe – potpuno sam.

Čaše, kutije cigareta, boce, maramice... Čaše, kutije cigareta, boce, maramice... Foto: E.R., privatna arhiva

vezano Slika nije pronađena Laganini [VIDEO] Normalno ponašanje tinejdžera? Sinu čistila sobu: Odmaknula krevet i pala u ŠOK

„Tko će drugi ako neću ja?“

„Ujutro sam vidio smeće koje je ostalo od sinoćnjeg tulumarenja studenata na 'krugovima'. Uzmite u obzir da je Tijelovo te da su čistačice koje su zadužene za to bile slobodne“, započinje nam pričati vrijedni student Emil Rimac. „Možemo očekivati da ovakav nered bude uvijek prisutan poslije svake fešte. Ogromnu zahvalu imam prema organizaciji Čisteći Medvjedići. Bio sam jednom na akciji čišćenja, nevezano za ovo na Savi te sam stekao uvid u situaciju. Da nije njih bilo, ne bih objavio akciju čišćenja u grupi Save. Objavio sam, postavio slike 'Krugova' koje su prikazale trenutno stanje. Ponudio sam samo vreće za smeće, drugo nisam imao, ni sok, ni hranu“, priča student za MojFaks.

Trebalo mu je 40 minuta da sve očisti Trebalo mu je 40 minuta da sve očisti Foto: E.R., privatna arhiva

„Kada sam kupio vreće za smeće, bacio sam se na posao. Na objavu se nitko nije oglasio te sam skoro u cijelosti sve sam pokupio. Kasnije je u prolazu moj prijatelj Josip Došen vidio mene, upitao me šta radim. 'Tko će drugi ako neću ja', rekao sam. Uzeo je vrećicu te mi je pri kraju pomogao s branjem smeća. Prikupio sam sve sto je moglo stati normalno u ruku poput različitih boca, časa, kesa, kartona, kutija cigareta i slično. Prikupio sam tri skoro pune vreće na kraju“, prepričava nam svoju radnu akciju i kaže da mu je za cijeli posao trebalo oko 40 minuta.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Smeće u Zagrebu i dalje top vikend-problem: 19-godišnjak pisao Čistoći – može li se problem riješiti na ovaj način?

Gledali su ga kao glavnog lika neke predstave

Emil nam je priznao kako je razočaran u svoje sustanare koji su bili samo „pasivni promatrači“ dok je on skupljao smeće, ali nam je i napomenuo da će to napraviti još milijun puta ako bude potrebno.

„Dok berem smeće ispod njihovih nogu, pozorno su samo pratili moje radnje. Nisam dopustio da me to dirne, ali sam se osjećao kao neki glavni lik na nekoj predstavi... Zašto mi se nisu pridružili? Ne bih znao reći i ne bih volio nikoga osuđivati“, kaže nam Emil koji je zadovoljan svojim radom.

Kako nastavlja, ne bi mogao sjediti samo pokraj smeća i praviti se da ga ne vidi. „Mogu samo reći, da je netko želio, došao bi. Ovo je riječ o budućim akademskim građanima. Ako ne možemo od njih očekivati da pokupe smeće koje ostave, kako ćemo očekivati išta više od njih?“, pita razočarani student.

„Osim srijedom, studenti tulumare i petkom i subotom, pa smeća u dvorištu ima puno i vrlo često. Pa poslije svake večeri kada se zabavljaju, zasigurno ostavljaju smeće za sobom. Iako se kante za smeće u svakome trenutku nalaze najdalje tri metra od njih“, komentira Emil za MojFaks dodajući da tete čistačice to skupljaju i bacaju za studentima, iako bi oni trebali biti dovoljno savjesni da pokupe smeće sami za sobom.

„Operete li suđe?“

Čišćenje smeća za sobom nije samo znak osnovne kulture, već bi to trebalo biti normalno poput pranja ruku prije jela ili reći „Izvoli, hvala i molim“.„Mimo svega sada, zanima me samo kakvi su oni kada su kod kuće“, postavlja Emil više retoričko pitanje.

Mrdnu li prstom ikada, pokupe li doma smeće, odnesu li ga u kontejner, operu li suđe, pripreme li stol za ručak, ili bacaju papiriće iza kreveta?“, pita ih sustanar, iako zna da odgovora nema. Na kraju, ipak sam dolazi do zaključka: „To radiš za sebe. To što ima čistačica, ne znači da imaš pravo iza sebe ostavljati rusvaj“, zaključuje mudri student.

  40 minuta nakon... 40 minuta nakon... Foto: E.R., privatna arhiva

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Kako je smeće podijelilo mlade: Prljaju li Jarun studenti iz Zagreba ili 'dotepenci'?

Iako na njegovu prvu objavu na grupi nitko nije reagirao, druga je već dobila više pažnje. Naime, druga njegova objava bila je kada je sve bilo gotovo. "Bar mogu reći da sam imao jednu glavnu ulogu u životu. Žao mi je što nisam mogao pružiti još orkestralnu skladbu s opernim solom. Sljedeći put ću staviti odijelo da budem priličan te pozornice“, napisao je Emil u opisu slika kada je sve bilo gotovo.

Za razliku od prve objave, ovu je lajkalo preko 1600 studenata. „Legends never die“, „Bravo čupavom“, „Dečko za ženidbu“, „Zbog ovakvih dečki ima nade“, „Bravo. Sada navratite do to tabacca na okretištu na pivo ili sok“, „Čestitke“, pisali su mu.

Emil se na kraju čišćenja odazvao na poziv iz komentara i otišao na zasluženo hladno pivo.

Još vijesti