S.D. u Nakon predavanja

Stroži zakoni za mlade vozače: U ovoj državi mladi vozači neće se smjeti voziti sa svojim vršnjacima?!

Hoće li to popraviti stanje na cestama?

24. travnja 2023 12:41
Mladi vozači automobila

Mladi vozači automobila Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Usprkos činjenici da mladi vozači, tj. vozači mlađi od 25 godina, čine samo šest posto svih vlasnika vozačkih dozvola u Ujedinjenom Kraljevstvu, oni sudjeluju u gotovo jednoj petini teških ili kobnih prometnih nesreća, prenosi The Times.

Zbog ovih poražavajućih statistika, u UK-u se pokrenula priča o mogućnosti uvođenja strožih zakona upućenih baš toj skupini vozača.

Prema novom zakonu, čiji je cilj zaustaviti nesreće pod utjecajem pritiska vršnjaka, mladim vozačima moglo bi biti zabranjeno voziti se sa svojim prijateljima.

Naime, ovi planovi uključuju i uvođenje „diplomirane vozačke dozvole" koja bi postavila dodatna pravila za mlade vozače, uključujući i zabranu putnika mlađih od određene dobi, čak 12 mjeseci nakon stjecanja dozvole.

Pojedinci smatraju da je uvođenje ovog zakona nesmisleno jer mladi vozači sudjeluju u manje nesreća od vozača starijih od 85 godina, a nitko ne ograničava vozačka prava te dobne skupine.

Trenutno, mladi vozači u UK-u moraju proći „probni rok" u trajanju od dvije godine, pri čemu im je dopušteno skupiti šest opomena prije nego im se dozvola oduzme.

Dobrotvorna organizacija za sigurnost na cestama u Ujedinjenom Kraljevstvu „Brake“ podijelila je podatke koji pokazuju da novi vozači koji voze svoje vršnjake, imaju četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti kobnu prometnu nesreću, u usporedbi s mladim vozačima koji se u autu voze sami.

Još vijesti