L.B. u Nakon predavanja

24 opravdanja za kašnjenje na predavanja u koja će povjerovati svaki profesor

Jeste li u svome društvu poznati kao osoba koja uvijek i svugdje kasni?

8. travnja 2022 13:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako je u svijetu studenata i profesora poznata takozvana "akademska četvrt" koja omogućava fleksibilniji pristup dolascima i počecima predavanja, neki profesori ipak od studenata očekuju da dolaze na vrijeme i na početak svakog predavanja.

No, neki studenti jednostavno nikada ne stižu na vrijeme: niti na kave, dogovore za grupna učenja niti predavanja. Ovakvim je kolegama poprilično važno uvijek "u rukavu" imati uvjerljiva opravdanja za kašnjenje u koja neće posumnjati ni najskeptičniji predavač.

Ne samo što, nego i kako kažete

Ovdje treba dodati da nije bitno samo ono što kažete nego i kako. Prilikom korištenja bilo kojeg izgovora, potrebno je kontrolirati ton i visinu glasa, izraz lica i tjelesne kretnje.

vezano Bube Laganini Bolje buba u glavi nego u sobi: Studentica zakasnila na predavanja zbog najbizarnijeg mogućeg razloga

Alicia Wilson, projektna menadžerica u Rated by Students ima nekoliko savjeta kako uspjeti u ovom naumu.

"Dok sam radila u srednjoj školi, učenici su me neprestano iznenađivali originalnim i novim opravdanjima za kašnjenje. Međutim, vjerovala sam samo onim učenicima koji su mi povjeravali osobne probleme i koji su djelovali iskreno", kaže Wilson.

Izgovori bi se mogli podijeliti u nekoliko kategorija, od kojih su najčešće one o problemima u javnom prijevozu, zdravstvenim smetnjama i nepredvidivim okolnostima kod kuće ili putem do fakulteta.

Vlak/tramvaj/autobus nije vozio po voznom redu.
Zapeli ste u gustom, gradskom prometu.
Automobil vam je zapeo u snijegu i morali ste ga očistiti.
Morali ste voziti sporije zbog poledice na cestama.
Automobil nije htio upaliti sat vremena.
Svjedočili ste nesreći i pokušavali ste pomoći ozlijeđenima.
Kućni ljubimac se razbolio pa ste čekali veterinara.
Susreli ste izgubljeno dijete putem do faksa, nazvali policiju i socijalnu službu.
Našli ste napušteno mače ili psića i nahranili ga kod kuće.
Izgubili ste ključeve pa niste mogli zaključati kuću.
Zaglavili ste u pokvarenom dizalu.
Pokvarila se brava na vratima pa ste čekali bravara.
Pobjegao vam je pas pa ste ga morali potražiti.
Posvađali ste se s roditeljima pa ste se morali smiriti nakon toga.
Zaspali ste u tramvaju/autobusu i promašili stanicu.
Kupili ste nove cipele koje su vas nažuljale pa ste morali hodati sporije no inače.
Jučer ste slavili rođendan pa ste danas zaspali.
Alarm za buđenje jednostavno nije "zvonio".
Izgubili ste ruksak/torbu sa svim dokumentima i novčanikom.
Zaboravili ste uzeti lijek koji uvijek uzimate ujutro pa ste se na pola puta vraćali kući.

Kašnjenje s predajom seminara

Kašnjenje na predavanje može loše utjecati na vašu reputaciju, no još gore posljedice može imati kašnjenje s predajom seminara, zadaća i drugih oblika zadataka koje ste dužni riješiti tijekom akademske godine. Osim što riskirate ugled kod tog profesora, riskirate i nižu ocjenu ili čak pad kolegija.

Ako se neprestano borite s rokovima kad su zadaće u pitanju, potražite pomoć kolega ili profesionalaca koji vam mogu pomoći u pripremanju seminara. Ovdje nikako nemojte pasti u iskušenje i platiti nekome da vam napiše rad, nego ga samostalno napravite uz pomoć koju možete dobiti.

vezano OPET kasniš na faks? Imamo savjete kako se spremiti za samo DESET minuta! VIDEO Laganini OPET kasniš na faks? Imamo savjete kako se spremiti za samo DESET minuta! VIDEO

Međutim, ako se ipak dogodi da ne stignete predati rad na vrijeme, najbolje će "upaliti" izgovori vezani uz pogoršanje zdravstvenog stanja zbog čega niste bili u mogućnosti na vrijeme napisati rad.

Pijete novu vrstu tableta ili antibebi pilula zbog kojih ste pospani, slabi ili vam je mučno.
Pojeli ste nešto loše.
Imali ste temperaturu.
Ozlijedili ste nogu ili ruku na sportu kojim se bavite u slobodno vrijeme.

Upozorenje na kraju

Iako će uvijek postojati oni kolegiji na koje vam se neće žuriti i koje ćete propuštati onoliko puta koliko je to dozvoljeno, pokušajte uvijek na fakultetu uvijek biti točni, odgovorni i rješavati obaveze na vrijeme.

Odnos s profesorima i kolegama neka bude iskren i otvoren, a imajte toliko poštovanja prema jednima i drugima da ne "upadate" na svako predavanje pola sata kasnije i na taj način ometate koncentraciju kako predavača, tako i kolega.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Mucaš, gledaš u pod, srce je u petama? Top 10 savjeta da preživiš usmeno izlaganje na faksu – i oduševiš kolege

Unatoč tome, svakome se dogodi da prespava, zbilja se osjeća slabo ili loše ili zabrlja na neki način zbog kojega će kasniti. U tom slučaju, rijetko i zbilja povremeno, dobro je imati uvjerljivo opravdanje koje neće narušiti vaš odnos s profesorima.

Zbog toga je važno ne zloupotrebljavati ih i ne koristiti prečesto.

Još vijesti