L.B. u Nakon predavanja

Student osmislio aplikaciju koja će „nanjušiti“ ako vam je ChatGPT napisao seminar

Od pojave chatbota ChatGPT ne prestaju projekcije o tome kako će se, nakon ovog dramatičnog skoka umjetne inteligencije, razvijati obrazovanje.

18. Siječnja 2023 11:42
Nova aplikacija prepoznaje jeste li pisali svoj rad ili je to umjetna inteligencija učinila umjesto vas...

Nova aplikacija prepoznaje jeste li pisali svoj rad ili je to umjetna inteligencija učinila umjesto vas... Foto: Chinnapong via Shutterstock

I dok neki zazivaju „kraj obrazovanja kakvo poznajemo”, drugi upozoravaju da i ovaj najnoviji chatbot ima svoja ograničenja, prepoznatljiva svakom profesoru koji će pomnije pročitati radove studenata.

O snazi i utjecaju umjetne inteligencije već nekoliko godina razmišlja i talentirani student Edward Tian. Ovaj apsolvent računalnih znanosti na prestižnom Sveučilištu Princeton uviđa koliko je napredovao ovaj vid tehnologije.

Jednom prilikom, njegov je mentor studentima ponudio više tekstova među kojima su onda trebali selektirati one koje su pisali ljudi, a u drugu grupu one koji su nastali intervencijom umjetne inteligencije. Čudi li vas što su mnogi studenti pogriješili?

„Umjetna inteligencija neće nestati, ona je budućnost”

Tian je u tom momentu shvatio da treba pronaći rješenje ovog problema, piše BBC. „Tehnologija će postajati sve bolja, umjetna inteligencija je tu i neće nestati. To je budućnost“, kazao je Tian. „No, istovremeno, smatram da u ovu budućnost moramo ući odgovorno.“

Zbog toga je ovaj 22-godišnjak svoje zimske praznike proveo u kafiću u rodnome Torontu, osmišljavajući aplikaciju koja s visokom stopom uspješnosti može razlučiti koje je tekstove pisao bot, a koje čovjek.

Aplikaciju je stvorio nadahnut chatbotom ChatGPT koji se pojavio krajem prošle godine, besplatnim chatbotom koji s popriličnom dozom umješnosti može napisati bilo koju formu i o bilo kojoj temi: od programerskih kodova, planova prehrane, osvrta na književnost, novinske članke, ali i završne radove kakve pišu i studenti na fakultetima.

GPTZero kreće u borbu s tekstovima koje osmisli UI

Aplikacija duhovitnog naziva GPTZero prvi je korak rješavanja nedoumica i briga mnogih profesora koji negoduju zbog razvoja umjetne inteligencije i njene sve šire dostupnosti. GPTZero funkcionira tako da mjeri dvije varijable u tekstovima – kompleksnost i raspršenost – i svakoj od njih dodjeljuje neki rezultat.

Prvo, aplikacija mjeri koliko je upoznata s tekstom koji „ocjenjuje“, na temelju onoga što je o tematici otprije naučila. „Što je manje upoznata s tekstom, viša je kompleksnost, što znači da je veća vjerojatnost da je autor teksta čovjek“, pojašnjava Tian. Nakon toga mjeri raspršenost na način da skenira tekst i procjenjuje koliko je raznolik. Na primjer, javlja li se u tekstu kombinacija kratkih i dugih rečenica ili je pisanje ujednačeno i uniformno.

„Tekst pisan od strane osobe uvelike će varirati“, pojašnjava Tian. „Kretat će se gore-dolje i imati iznenadne skokove“, tvrdi.

Iako još uvijek radi na svojoj aplikaciji, objavio je beta-verziju i omogućio svima njeno korištenje. Tvrdi da s velikim uspjehom uspijeva razlučiti tekstove koje su, na primjer, pisali novinari od onih koji su nastali intervencijom botova.

Od lansiranja, aplikaciju su iskušale tisuće ljudi, a Tian tvrdi da su mu se javili i profesori i zaposlenici sveučilište diljem svijeta koji žele znati više o tome kako aplikacija radi.

izvor: bbc.com

Još vijesti