V.K. u Nakon predavanja

Upitao druge kako izgleda život nakon gubitka studentskih prava: Evo što je mnogima bio najveći šok nakon diplome

Više nema iksice, menze i svih ostalih pogodnosti koje dolaze sa statusom redovnog studenta.

27. srpnja 2022 12:06
Student s indeksom u stražnjem džepu

Student s indeksom u stražnjem džepu Foto: Darko Ba, MojFaks

Nakon godina učenja, "grijanja stolca", suza i neprospavanih noći, ali i nezaboravnih tuluma, svitanja ispunjenih smijehom i uspomena za život, službeno završavate fakultet. Diploma je u rukama i sada je vrijeme za drugi dio života, onaj "odrasli".

Što sada? Osim postdiplomske depresije koja uhvati mlade ljude, počinje se javljati stres zbog osjećaja nesigurnosti. I dok ima nekih sretnika koji nakon studentskog posla samo dobiju drugačiju vrstu ugovora kod istog poslodavca, neke čeka burza uz konstantno zapitkivanje članova obitelji i prijatelja: "Kada i gdje ćeš se zaposliti?"

Sve to počinje s gubitkom studentskih prava u kojima uživate kao studenti.

vezano Sve što slijedi nakon diplome, neke preplaši. Nakon predavanja Znate li da nakon kraja studija možete pasti u 'depresiju'? Evo kako to izbjeći nakon diplome

Jedan je korisnik na Redditu upitao: "Kako izgleda život nakon gubitka studentskih prava? Koje stvari su vas iznenadile, plaćanje poreza, zdravstvenog…?", jer kako kaže, želi završiti svoj studij sljedeće godine.

Nema velike promjene

"Ne mogu reći da sam osjetio neku promjenu. Očito, izgubiš studentske popuste i subvenciju za menzu, ali nije bilo iznenađenja", piše netko. "Dok god imaš iksicu popusti vrijede. Nisam na faksu 3 godine, i dalje izvučem iksicu kad god je prilika za popust i uvijek prolazi", piše jedan bivši student.

vezano Studentice ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu Akademska četvrt Na ovom zagrebačkom fakultetu po peti put produljuju prava studentima – zbog korone

Uz njih, javio se još jedan koji nije imao velikih poteškoća u prelasku u svijet "odraslih". "Osnovno zdravstveno imaš, dopunsko ti je oko 50 ili 60 kuna mjesečno, što se tiče poreza, nećeš znati da postoje ako ne vodiš nešto svoje. Tako da ono, nađi si posao i brzo ćeš zaboraviti da si bio student", smatra, a s njim se slaže još jedan komentator. "Gubiš besplatno dopunsko i studentske popuste, ali mimo toga ništa, ako se odmah zaposliš", piše mu.

vezano Slika nije pronađena Karijera Svaki drugi student odgađa diplomu zbog bolje plaćenog studentskog posla

"Nemoj molim te o plaćanju poreza jer je to neka američka brija. Porez na plaću ti se obračunava automatizmom, jedino je kaj ćeš se morati upoznati sa stvarima poput porezne kartice, platne liste, računat koliko je neto iznos tvoje plaće. Povrat poreza isto ide automatizmom. Gubiš dopunsko osiguranje pa to valja ugovorit. Pazi da se prijaviš na burzu ako nemaš odmah posao nakon diplomiranja da ne izgubiš pravo na besplatno zdravstveno. Ostalo od administracije ti dolazi sa životnim prilikama, ali to je nevezano za studiranje", piše netko detaljnije.

vezano Udio mladih u ovoj zemlji sve je manji... Vijesti 'Obećanja zemlja' u koju hrle Hrvati u velikim problemima: Mladih je sve manje i sve češće su depresivni

Nekima je krenulo nagore

"Ja sam valjda jedan od rijetkih kojima je menza nedostajala. Svi su je gadili, meni je bila ok", piše još jedan komentator.

"Gladnije i žednije", tužan je netko. "Prvih mjesec ili dva dok ne sjednu plaće: 'Sirotinjo i bogu si teška'. Najveći problem je prelazak iz studenskog doma u stan gdje svi traže polog i još neke stvari, a nemaš za Hubba Bubbu", piše još netko.

Još vijesti