V.K. u Nakon predavanja

Student se požalio na račun iz trgovine: 'Potrošio sam 1100 kuna, a evo što sam kupio...'

Inflacija ne štedi nikoga, a na velikom udaru su studenti koji i inače raspolažu skromnim budžetom.

8. rujna 2022 11:19
Kupio je samo konzerve i nešto osnovno...

Kupio je samo konzerve i nešto osnovno... Foto: shutterstock by Bored Photography

"Do kad će ove cijene?", upitao je student na Redditu nakon što je pojasnio da je student bez mnogo novca, u okolnostima velikih poskupljenja živežnih namirnica.

"Izdvojio sam 1100 kuna za hranu. Što sam kupio? Ništa, konzerve jedne, konzerve druge, ulja, sir i još neke osnovne stvari", napisao je i pitao druge kako se oni snalaze nakon velikog poskupljenja.

vezano Student s indeksom u stražnjem džepu Nakon predavanja Upitao druge kako izgleda život nakon gubitka studentskih prava: Evo što je mnogima bio najveći šok nakon diplome

Prije par godina studenti mogli preživjeti s 300 kuna tjedno

"Do kad će ovakve cijene? Neće još dugo. Još malo pa idu gore", piše netko šaljivo.

Jedan komentator prisjetio se kako je to bilo nekada. "Prije par godina sam mogao kao student živjet sa 300 kuna tjedno koje su mi starci davali", piše, a netko još nadodaje da se za taj džeparac još moglo kupiti i cigareta.

"Kradem sitnice po velikim Konzumima", šali se komentator dok netko drugi ima vrlo depresivan pogled na budućnost. "Ovo je tek početak", piše.

vezano Hrana iz menze Vijesti Što se događa u menzama? Studenti gladni, neki se čak i otrovali: 'Prijete mi izbacivanjem iz doma'

Kuhanje "od nule"

Neki komentatori su odlučili na vlastitim primjerima pojasniti studentu kako da uštedi na hrani. "Konzerve su skupe, počinjem sve više kuhati od nule obrok. Konzum me više neće vidjeti, samo Kaufland i Lidl su ok s cijenama", piše komentator i dodaje kako je na pultu jeftinije uzeti pileća prsa u usporedbi s već zapakiranima iz frižidera čija cijena ide i do 100 kuna za kilogram.

vezano Smrznuto, jeftino i brzo Vijesti Šokantno istraživanje: Jedna četvrtina diplomaca ne zna kuhati nakon završetka faksa

"Jedino što Konzum ima ok su gotovi obroci, ispadne oko 15-20 kn i ako živiš sam, nekad je to ok kupit. Zamrzavam što više mogu da ne propadne hrana", spominje.

"Znači jedino što se vratilo u normalu je gorivo trenutno, a ostalo je sve otišlo u prosjeku 20% do 30% gore i koliko vidim ne ide nabolje. A gdje još kad pričamo o računima", piše još netko i pritom navodi primjere hrane iz pekarnica, kebaba, pa čak i piva.

35 kuna dnevno nije dovoljno

"S 1100 kuna možeš jesti skroz ok kao student. Menza + kuhanje. Kakve konzerve, to ti je najnepotrebnije. Da svaki dan uzimaš 500g pilećih prsa bez ičega drugog to ti je 1000 kn za mjesec dana. A imaš hrpu i jeftinije hrane. Nauči kuhati s povrćem, tipa krumpir, mrkva, luk, jeftinijim mesom tipa zabatak s batkom, ... 1000 ti je 35 kn dnevno za jesti, dobar plan prehrane se napravi za te novce", savjetuje još netko, ali se s ovim savjetom ne slažu baš svi.

vezano Studentica je izlazila na spojeve kako bi mogla jesti Laganini Studentica otišla na 16 spojeva zbog besplatne hrane: 'Cura mora jesti'

"Ti stvarno misliš da je 35 kuna dnevno dovoljno za hranu? Ne gledajući sad menzu, koji su promijenili jer više nemaš tri obroka dnevno nego dva", odgovara komentator, a s njim se ipak složila još nekolicina koja kaže da 35 kuna dnevno nije dovoljno.

Instant rezanci

"Nije baš najkvalitetnije, ali imaju instant rezanci Indomie koji nisu skupi i još su dosta često na akciji. Preživjela sam pola faksa s tim", piše jedna komentatorica, da bi se uključili i drugi koji su spoemnuli da su i instant rezancima porasle cijene.

Još vijesti