L.B. u Nakon predavanja

Studenti brišu ovu aplikaciju s mobitela dok uče – ne mogu se koncentrirati, postaju ovisni…

Doktorica Nia Williams sa Sveučilišta u Bangoru tvrdi da je moguće razviti ovisnost o TikTok-u.

7. rujna 2022 13:38
Ometa ih u učenju i obavljanju fakultetskih obaveza...

Ometa ih u učenju i obavljanju fakultetskih obaveza... Foto: carballo via Shutterstock

22-godišnja studentica Sveučilišta u Cardiffu, Eleanor Crabbe, obrisala je TikTok s mobitela u svibnju jer je primijetila da provodi previše vremena na ovoj društvenoj mreži umjesto da uči za ispite, piše BBC.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Brucoš od mame dobio 12 tisuća kuna jer je 6 godina izbjegavao društvene mreže

"Periodično brišem i ponovo instaliram TikTok jer postanem ovisna o njemu. Uvijek se trudim podesiti algoritam tako da mi prikazuje smiješne stvari, no na kraju završim u fitness i modnom sadržaju, u čemu uživam, no svjesna sam da u tim trenucima želim biti kao ti ljudi", pojašnjava.

Neki sadržaji vrše pritisak na mlade

Eleanor kaže da voli ovu aplikaciju te da je zahvaljujući njoj vidjela neke od najsmješnijih videa, no također dodaje da joj dosta sadržaja stvara pritisak da kupuje određene stvari ili izgleda na neki određeni način. "Nisam osoba koja se opterećuje prehranom i fitnessom, no kad gledam te videe počnem razmišljati da moram jesti zdravije i više vježbati", govori.

vezano  Pametni telefon ispred klope: Istraživanje pokazalo da bi studenti radije bili gladni nego bez mobitela Laganini Pametni telefon ispred klope: Istraživanje pokazalo da bi studenti radije bili gladni nego bez mobitela

I 24-godišnji Ed Barnes učinio je isto. Obrisao je TikTok jer se nije mogao koncentrirati na učenje i pisanje završnog rada, i dosad nije imao poriv ponovo ga instalirati. "Od svih društvenih mreža, TikTok je ona od koje se najteže odvajam", pojasnio je ovaj student Sveučilišta u Cardiffu.

Lako je izgubiti pojam o vremenu

Kaže da je prilikom gledanja videa lako izgubiti pojam o vremenu jer je svaki video drugačiji. "Pogledaš na sat i shvatiš da je prošao sat vremena, umjesto dvije minute", tvrdi. "Iskreno, otkad sam obrisao TikTok nisam imao poriv da ga ponovo instaliram."

Doktorica Nia Williams, predavačica i znanstvenica koja se specijalizirala za mentalno zdravlje djece i adolescenata, pojašnjava popularnost TikToka među ovim dobnim skupinama.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Postaju li studenti gluplji zbog mobitela i tableta? 'Hiperpovezani mozak je plitak i ovisan o internetu'

"Videi su kratki i simpatični i zadržavaju pažnju dok prelazite s jednog na drugi", govori. Ovo pak, smatra, može dovesti do ovisnosti u korisnika. "Kad se zbog nečega osjećamo dobro, možemo o tome postati ovisni zbog ispuštanja dopamina u mozgu zbog čega želimo sve više toga što nas usrećuje", tvrdi.

Na TikToku možete gledati videe koji vas nasmijavaju ili usrećuju, zbog čega se razvija poriv da ih pogledate sve više. Ovome pogoduje i personalizirani algoritam koji vam nudi beskonačan niz videa koji će vam zaokupiti pažnju. "Što god pretražite na TikToku, algoritam će zadržati u memoriji. Što više pretražujete stvari koje volite i koje vas usrećuju, to će vam ih više nuditi", smatra Williams.

Bez obzira na praktičnost ovakvog mehanizma, također može voditi u ovisnost ili utjecati na mentalno zdravlje. "Mnogo je studija pokazalo da Instagram negatvino utječe na samopouzdanje mladih djevojaka jer žele izgledati kao neka određena osoba ili živjeti uljepšanim životom online zajednice", govori.

Bitno je dnevno ograničenje korištenja

Catherine Keenan iz Newporta ima 2.3 milijuna sljedbenika na TikTok-u i smatra da ga nije potrebno brisati s mobitela, nego držati se nekog ograničenja konzumiranja tijekom dana. "TikTok može biti i koristan i nije ga potrebno brisati nego se pridržavati ograničenja korištenja od jednog sata dnevno", smatra.

vezano Slika nije pronađena Karijera Mladi Sarajlija dao otkaz u BMW-u i Apple-u da bi živio u kombiju i pauzirao od tehnologije: 'Mislili su da sam skrenuo s pameti'

Dodaje da za studente nudi i mnogo savjeta o tome kako učiti i nositi se sa stresom. "Bez obzira koliko ispiti bili važni, važno je i mentalno zdravlje i znam da mi mnogo mojih sljedbenika, kad imaju loš dan ili osjećaju da su pod stresom, zahvaljuje na sadržaju koji objavljujem", govori.

Također dodaje, na vlastitom primjeru, da je TikTok platforma koja vas može učiniti i uspješnom osobom ili omogućiti da svijetu pokažete svoj talent.

Kako prepoznati ovisnost i poduzeti konkretne korake?

Doktorica Nia ipak savjetuje brisanje aplikacije svima koji osvijeste da su o njoj postali ovisni. "Ako vas korištenje aplikacije sprečava u obavljanju dnevnih aktivnosti, ako imate potrebu ponovo se spojiti, onda je vrijeme da se zapitate koliko vremena provodite na ovoj aplikaciji", smatra.

Ometa li vas u učenju ili obavljanju posla? Tada je također vrijeme za određene korake.

vezano Znanstvenici upozoravaju da se radi o globalno prisutnom problemu... Nakon predavanja Ovo je najgora posljedica čestog 'buljenja' u pametni telefon – dokazano na studentima

"Pokušajte maknuti mobilni telefon, počnite sa sat vremena dnevno i dalje gradite. Obrišite aplikaciju, barem na tjedan ili dva, čak i na mjesec dana. Uzmite pauzu, budite svjesni vremena koje provodite. Kontrolirajte svoj telefon, nemojte da bude obratno", savjetuje.

izvor: bbc.com

Još vijesti