S.D. u Nakon predavanja

Studenti diljem Europe okupiraju obrazovne ustanove u znak protesta klimatskim promjenama

Budućnost je u našim rukama!

12. svibnja 2023 15:55
Prosvjed za očuvanje okoliša

Prosvjed za očuvanje okoliša Foto: Ground Picture/Shutterstock

 Povodom inicijative „Kraj Fosila: Okupiraj!”, koja se održava već godinama, velik broj studenata sudjeluje u prosvjedu koji traje više od mjesec dana.

S početkom od 2. svibnja, studenti diljem Europe zauzimaju obrazovne ustanove i onemogućavaju im nastavak rada, a sve u svrhu isticanja problema klimatskih promjena i manjka političkih i drugih akcija koje bi popravile trenutno globalno stanje.

Protest će trajati punih mjesec dana, a aktivisti su do sada uspjeli okupirati čak 22 obrazovne ustanove.

Na službenim stranicama pokreta, organizatori su podijelili svoje planove i namjere te objasnili razloge zbog kojih prosvjeduju na ovaj način.

Okupiranjem obrazovnih ustanove žele privući pažnju na svoj naum zaustavljanja uporabe fosilnih goriva i neodrživih izvora energije.

„Kao mladi, naša je dužnost radikalizirati se i voditi narodni pokret koji će okončati eru fosilnih goriva i transformirati društvo“, tvrde.

Najradikalnije akcije poduzete su u portugalskom Lisabonu, gdje su studenti okupirali sedam škola i dva sveučilišta te u jednoj srednjoj školi zaustavili nastavu na čak tri dana, tako što su se zatvorili u ured ravnatelja.

Kao znak potpore studentima, aktivisti su i zaustavili promet u glavnom gradu Portugala.

U Njemačkoj su okupirana sveučilišta u Wolfenbüttelu, Magdeburgu, Münsteru, Bielefeldu, Regensburgu, Bremenu i Berlinu, a u Španjolskoj su studenti Sveučilišta u Barceloni organizirali predavanja o klimatskoj krizi.

40 studenata okupiralo je Sveučilište u Gentu u Belgiji, a u Češkoj je oko 100 studenata kampiralo ispred Ministarstva trgovine i industrije.

U tijeku je i prosvjed na području Ujedinjenog Kraljevstva i to na sveučilištima u Leedsu, Exeteru i Falmouthu, prenosi Guardian.

Intervju koji ne želiš propustiti!

 

Još vijesti