V.K. u Nakon predavanja

Oglas za stan razbjesnio Zagrepčane: Uz ugovor o radu i platne liste morate dati i više od 12000 kuna za useljenje

Nedostižan prosječnom studentu, kako zbog najamnine i visine pologa, tako i zbog papirologije.

18. svibnja 2022 12:48
Ima tko 12 tisuća kuna viška?

Ima tko 12 tisuća kuna viška? Foto: Shutterstock by Pixel-Shot

Koliko je teško i financijski zahtjevno pronaći adekvatan smještaj u Zagrebu znaju već svi. No, sada nam i "zapadnjački" trendovi, ako se uspješno uvuku i u naše društvo, to dodatno pogoršavaju.

Naime, opće je poznato da se u Hrvatskoj teško nositi s papirologijom koju gotovo za sve moramo ispunjavati, a uvijek nam tete na šalterima kažu da nam nedostaje onaj "jedan papir".

vezano Platiti grijanje ili ejsti? Vijesti Najamnine stanova i dalje samo rastu: 'Plaćam preko 7000 kuna samo za jednu sobu'

Prema spomenutom trendu na tržištu nekretnina, morat ćemo "ganjati" papirologiju i za najam stana i pritom imati pozamašnu svotu novca sastrane, kako bismo uselili u novi prostor.

Papirologija i za najam stana?

Naime, u zemljama poput Danske, Njemačke i Francuske tržište nekretnina je drugačije uređeno nego kod nas. Tamo se za najam nekretnina morate prijaviti na liste čekanja, dati na uvid svoje platne liste i još mnogo toga, ali, s druge strane ne nude se stanovi u kojima je toalet u tuš kabini ili koji iznajmljuju "prvi red do fakulteta" za 1500 eura mjesečno.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja [FOTO] Prvi red do faksa: Nudi stan kraj zagrebačke Ekonomije za 1500 eura mjesečno – komentari su urnebesni

Ugovor o radu, platna lista…

S obzirom na trenutnu inflaciju, postalo je teško iznajmiti stan u Zagrebu. Cijene najma vrtoglavo rastu već neko vrijeme pa je danas gotovo nemoguće pronaći stan s jednom dnevnom i jednom spavaćom sobom ispod 500 eura koja bi izgledala normalno, bez namještaja iz "Titovog doba".

Trenutno, stanje na domaćem tržištu nekretnina, od studenata, ali i njihovih roditelja iziskuje visoka davanja na mjesečnom nivou, koji često garantiraju tek toliko da spavaju na razvučenim kaučima tijekom svog školovanja.

Uz to, dodatne muke bi im zasigurno stvorio i trend prisutan u nekim zemljama Zapada, gdje, zbog toga jer nisu zaposleni "za stalno", ne mogu ni aplicirati za neke stanove.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja UŽAS! Studentica plaća 1500 kuna tjedno za stan u kojem iz tepiha rastu gljive – 'zalivene' kanalizacijom

Za preseljenje vam treba 12 tisuća kuna

Neki dan je na popularnoj grupi za najam stanova u Zagrebu objavljen oglas koji je razljutio mnoge.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja [FOTO] Tuširaš se i odmah opereš wc: Novi 'super' stan za najam u Zagrebu nasmijao Hrvatsku

"Potpuno namješten stan, na prvom katu stambene zgrade sa dvije spavaće sobe. Idealno za dvije osobe ili obitelj sa jednim djetetom... Kućni ljubimci nisu dobrodošli. U obzir uzimam samo ozbiljne ponude. Kandidati za najmoprimca trebaju dostaviti svoje podatke, kopiju ugovora o radu, kopiju platne liste i eventualno kontakt bivšeg najmodavca, poslati na moju e-mail adresu navedenu u oglasu ili pri razgledavanju. Vaši dostavljeni podaci koristit će se samo u svrhu odabira najmoprimca/najmoprimaca", piše u uvodnom dijelu i dalje aktivnog oglasa za stan.

Oglas za trosoban stan Oglas za trosoban stan Foto: screenshot via Facebook@Stanovi Zagreb - NAJAM

U drugom dijelu oglasa opisuju se detalji stana te što sve od namještaja sadrži, a navodi se i "obavezna solemnizacija ugovora kod javnog bilježnika". Ako i imate svu papirologiju i želite ovaj stan, potrebno je imati barem 12 tisuća kuna samo za najam i polog jer najmodavac traži 550 eura za mjesečnu najamninu, što je oko 4140 kuna te još dvije najamnine unaprijed kao polog za stan, što je skoro 12 i pol tisuća kuna samo za preseljenje.

Oglas za trosoban stan na Trešnjevci Oglas za trosoban stan na Trešnjevci Foto: screenshot via Facebook@Stanovi Zagreb - NAJAM

No, ni to nije sve, jer u oglasu stoji da se "od namoprimaca očekuje i da održavaju čistim zajednički prostor u zgradi, stubište".

vezano Slika nije pronađena Laganini HIT oglas! Iznajmljuje stan u centru skoro besplatno, ali postoji kvaka: 'Samo za ljubitelje mačaka s indeksom'

„Treba i krvna grupa?“

Komentatorima i potencijalnim najmoprimcima nije trebalo dugo da se bace u komentare i komentiraju cijeli popis stvari koje osoba mora dostaviti čak i na samom razgledavanju stanova.

"Ajde sve, ali ugovor o radu i platna lista, pa to nisu dokumentu koji se smiju dijeliti trećim stranama. Možete tražiti ev. potvrdu poslodavca o stalnom zaposlenju i prosječna primanja u zadnjih x mjeseci, kao što banka traži za kredit"; piše netko u komentarima.

"Treba i krvna grupa?", upitao je netko. "Također kopiju ugovora za zdravstveno osiguranje, broj kartice, +CCV broj i sliku ne stariju od 6 mjeseci", piše komentatorica.

"Treba i broj cipele?", "Treba li psihotest?", ismijavaju komentatori oglas.

Komentari su svakakvi Komentari su svakakvi Foto: screenshot via Facebook@Stanovi Zagreb - NAJAM

"Uz sve ovo, i onda još i polog u iznosu dvije najamnine, za ući u stan treba dignuti kredit", "Sve može propasti, ali rentanje je jedini siguran posao", pišu komentatori.

vezano Slika nije pronađena Laganini Komforan, ugodan, simpa, super PRILIKA – traženje stanova u Zagrebu. Evo nekoliko savjeta iz prve ruke

Javila se studentica iz Francuske

Osim njih, i jedna je studentica koja trenutno studira u Francuskoj napisala kako je bilo njoj tražiti stan.

"Ja sam trenutno u Francuskoj i ovo je stvar koja je kod njih skroz normalna; plus traže vam još i jamca za stan te se na taj način osiguravaju od neplaćanja. Ja sam student pa nisam mogla imati ugovor o radu, ali svakako morate imati jamca i jako velik polog uz sve to. Osobe u radnom odnosu ne da moraju dostaviti ugovor o radu, nego ako nemaju ugovor za stalno, jaaaako im je teško pronaći stan i to je tu normalno, kao i u ostalim državama zapadne Europe", piše studentica slučaj u Francuskoj.

Komentari Komentari Foto: screenshot via Facebook@Stanovi Zagreb - NAJAM

Komentari na oglas za trosobni stan u Zagrebu Komentari na oglas za trosobni stan u Zagrebu Foto: screenshot via Facebook@Stanovi Zagreb - NAJAM

Komentari Komentari Foto: screenshot via Facebook@Stanovi Zagreb - NAJAM

Komentari Komentari Foto: screenshot via Facebook@Stanovi Zagreb - NAJAM

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Jesenski udar na džepove studenata i roditelja: Za najam stana morat će 'iskeširati' 1000 eura i više

Hoće li ovaj trend zaživjeti i u Hrvatskoj pitanje je, no studente koji će tražiti smještaj u Zagrebu, ali i njihove roditelje u narednih nekoliko mjeseci čeka pozamašni financijski izdatak samo kako bi studenti imali krov nad glavom i kauč na razvlačenje u mjestu u kojem studiraju.

Još vijesti