MojFaks u Nakon predavanja

Studenti ove županije ne mogu prežaliti besplatna putovanja vlakom: Što kažu na nove mjesečne karte za 75 kuna?

Studente Osječko-baranjske županije vijest o povoljnoj mjesečnoj karti za putovanja HŽ-om nije razveselila.

5. listopada 2022 15:18
Vlak na peronu zagrebačkog Glavnog kolodvora.

Vlak na peronu zagrebačkog Glavnog kolodvora. Foto: Finn stock via Shutterstock

Studenti Osječko-baranjske županije prošle su godine imali pogodnost putovati vlakom besplatno od mjesta studiranja do mjesta stanovanja i obratno. Međutim, razočarenje je nastupilo kad se pojavila vijest da Županija ukida sufinanciranje studentima.

vezano Nove pogodnosti za studente Vijesti Ukinuli besplatan prijevoz studentima: Kažu da su potrošili budžet, a studenti previše putuju

Razlog tome je bio što su studenti potrošili previše sredstava, odnosno, došli su do zaključka da studenti prečesto putuju kući.

Jednom do dvaput mjesečno se pretvorilo u svaki vikend

"Naime, studenti koji su putovali jednom do dva puta mjesečno iz mjesta studiranja u mjesto prebivališta počeli su, zbog mogućnosti besplatnog prijevoza, putovati svaki tjedan, što se značajno odrazilo i na utrošak osiguranih sredstava, posebice na dužim relacijama. Mjesečni su računi počeli prelaziti 200.000,00 kuna, što je značajno veći iznos sredstava u usporedbi s istim razdobljem prošle godine", objasnili su.

Istaknuli su i kako je 2019. godine za sufinanciranje prijevoza redovitih studenata vlakom utrošeno 48.369,09 kuna da bi se taj broj 2021. godine povećao na 1.439.096,60 kuna. To je dovelo do preranog ukidanja sufinanciranja prijevoza studenata s kojim su prestali 15. svibnja.

 Imaju neograničen broj putovanja: Studenti ove županije plaćat će samo četvrtinu karte za vlak Imaju neograničen broj putovanja: Studenti ove županije plaćat će samo četvrtinu karte za vlak Foto: MojFaks

Ove je godine na sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen pilot-projekt koji će omogućiti redovitim studentima neograničeno, povoljno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske.

vezano Nove pogodnosti za studente Vijesti Oduševit će vas ovaj potez HŽ-a: 113.000 studenata odsad može neograničeno putovati vlakom po ovoj super cijeni

Studenti će moći kupiti mjesečnu kartu po cijeni od 75 kuna (10 eura) koju će moći koristiti za svakodnevne odlaske na studij ili povremena putovanja. Planirano razdoblje provedbe projekta je od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine.

Međutim, što na to kažu studenti Osječko-baranjske županije? Iako mjesečna karta omogućava neograničena putovanja za 75 kuna, čini se kako studenti iz Slavonije ne idu kući toliko često jer put traje predugo, a vlakovi gotovo uvijek kasne.

"Besplatno je, naravno, bolje!"

"Naravno da je bilo bolje kad smo imali besplatnu kartu jer ne idem kući toliko često", kaže Ines, studentica prehrambene tehnologije. "Mislim da se te mjesečne karte neće baš puno koristiti jer, ako ću ići doma dva puta godišnje, nije mi baš skupo. Nemam prevelike koristi od mjesečne karte, neću ići kući svaki mjesec."

S druge strane, studentima koji često putuju ovo odgovara čak i više.

vezano Vlak bez konduktera ne može krenuti... Vijesti Užas u vlaku za Split: Putnici ležali na podu, a HŽ za neviđenu gužvu okrivio – mlade

"Čak bih rekla da je meni ovo nekako isplativije, iako je ono bilo besplatno, ali opet ograničeno mjestom", objašnjava Luna, studentica farmacije. "Inače sam putovala na relaciji Zagreb-Bizovac, a sad se mogu voziti i do Osijeka ili čak Rijeke ili Splita pošto znam nekada ići na neko kratko putovanje do mora, a mislim da 75 kuna stvarno nije puno za mjesečnu kartu vlakom po cijeloj državi. Iako, vjerujem da je većini više pasalo kad je bilo besplatno jer ne putuju svi tako često."

Neki izbjegavaju putovanje vlakom do Slavonije jer predugo traje

Na kraju, ima i onih koji jednostavno izbjegavaju putovati vlakom jer im je putovanje previše dugo i zamorno.

"Što se tiče tih karata, prije sam stalno putovala vlakovima jer sam išla na Fakultet u Slavonski Brod", priča nam Stephany. "Ali trenutno nemam toliko potrebe za putovanjima jer sam se preselila u Zagreb i tu studiram, a kad idem doma kod svojih u Slavoniju najčešće izabirem bilo koju drugu vrstu prijevoza jer je put predug i sad se još produžio za pola sata. Tako da, i da karta košta 10 kn, pitanje je bih li koristila tu pogodnost."

Još vijesti