M. P. u Nakon predavanja

Za njih je održivost ulaganje u budućnost! Studenti sudjelovali u izradi „Klimatskog rječnika“

Za sudjelovanje se prijavilo preko 65 kandidata, a odabrano je 30 najboljih radova.

24. svibnja 2023 15:13
Globalne i lokalne diskusije o klimi

Globalne i lokalne diskusije o klimi Foto: Canva

Danas je započeo Greencajt festival koji okuplja domaće i strane govornike i ključne osobe iz različitih područja koji će razgovarati o temi održive budućnosti. Osim raznih predavanja, na Greencajtu će biti predstavljen „Klimatski rječnik“ s 30 pojmova, a ilustraciju su napravili studenti.

Idejna začetnica te akcije je Sandra Vlašić, koju je vodila misao da ljudima treba omogućiti da s razumijevanjem prate globalne i lokalne diskusije o klimi. Ideja festivala jest da se ljudi pokrenu i počnu djelovati u smjeru ublažavanja i prilagodbe na promjene koje su već oko nas.

Ilustracije za „Klimatski rječnik“ su radili studenti sa Sveučilišta Sjever, za sudjelovanje se prijavilo preko 65 studenata, među kojima je odabrano 30 najboljih radova. Da bi razvili kreativno rješenje, morali su se barem malo baviti temom, a to je i cilj – uključiti mlade u temu klimatskih promjena. Radovi su izvrsni i odraz su njihove budućnosti i percepcije stvarnosti.

„Taj odraz je kod jednih šokantan, kod drugih romantičan, negdje konceptualan, negdje zaigran, ali kod svih je prije svega kreativan i zrači energijom, izaziva neku emociju, a to je ono što nas pokreće. Definiciju točke preokreta, adaptacije ili neto-nule ćemo možda teže zapamtiti, ali slika će nam se urezati u pamćenje i stalno se vraćati, nadam se motivirati na akciju i promjene“, rekla je Sandra Vlašić za Green.hr.

Još vijesti