L.B. u Nakon predavanja

Studenti iskreno o malretiranju koje su doživjeli u školi: 'Ustao je i zalijepio mi šamar'

Slučaj vršnjačkog nasilja u školskom wc-u biogradske osnovne škole uznemirio je čitavu zemlju.

30. rujna 2022 10:47
Vršnjačko nasilje postalo je dijelom školske svakodnevice...

Vršnjačko nasilje postalo je dijelom školske svakodnevice... Foto: Egoitz Bengoetxea via Shutterstock

Kako tvrdi majka nesretnog dječaka, u školskom wc-u dočekalo ga je desetak starijih učenika osnovne biogradske škole, a ovo je, nažalost, samo jedan od mnogobrojnih slučajeva koji se svakodnevno odigraju među mladima, kako na igralištima, u školskim dvorištima, na ulicama, ali i na društvenim mrežama i unutar online zajednice.

vezano Seksualno uznemiravanje ili zavođenje? Nakon predavanja Šokantno! Za 30 posto studenata u Hrvatskoj seksualno uznemiravanje je 'zavođenje'

Slučajevi maltretiranja starijih ili popularnijih klinaca postali su dijelom folklora u domaćim školama, a svatko tko je prošao kroz obrazovni sustav sa sigurnošću se može sjetiti barem jednog slučaja vršnjačkog nasilja kojemu je svjedočio ili čak bio žrtvom.

Ovo je proživjelo i petero studenata koji su za Slobodnu Dalmaciju progovorili o svojim neugodnim i traumatičnim iskustvima tijekom školovanja, a koja ih prate i danas.

"Rekao mi je da mi je mama k***"

22-godišnja studentica iz Osijeka tako se prisjetila verbalnog i fizičkog nasilja koje je doživjela u sedmom razredu osnovne škole.

"Fizičkom nasilju podlegla sam jer moja najbolja prijateljica i ja nismo razgovarale s dječakom iz razreda uslijed bezazlene dječje prepirke. Ovo se dogodilo pod jednim satom razrednika, tijekom radionice zbog koje smo sjedili u krugu. Dok je pedagoginja nešto obavljala sa strane, taj dječak meni i prijateljici je non-stop dobacivao različite provokativne komentare, koje smo nas dvije ignorirale. Kada mi je u naletu bijesa rekao: 'Mama ti je k***a', pitala sam ga da svima objasni što značenje te riječi. On se zatim ustao i 'zalijepio' mi šamar", prisjetila se.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Tajne iz fakultetskih kabineta izašle 'van'! U ovoj grupi studentice domaćih fakulteta pišu o horor-iskustvima s profesorima: Evo nekoliko najšokantnijih

Dodala je da ovu situaciju nije doživjela kao traumu nego kao negativno iskustvo iz kojega je puno naučila. "S obzirom na to da sam ekstrovertni tip osobe i držim se one - Što te ne ubije, to te ojača - ovakvo iskustvo definitivno je pridonijelo mojoj samoizgradnji", tvrdi.

Na meti zlostavljača jer je bila bucmasta

21-godišnja studentica iz Splita borila se sa zadirkivanjem vršnjaka jer je bila bucmasta.

"Bila sam bucmasta, s čime kao djevojčica nisam imala problem do trenutka kada je kolega iz mog razreda pred svima ukazao na to. Kada je moja 'debljina' postala predmet ruganja među svim dječacima u razredu, ali i nekim djevojčicama, moje kile počele su mi predstavljati intenzivni kompleks. Jednom zgodom, kolega iz razreda s kojim sam se družila, iz čista mira i pred svima dao mi je nadimak 'Miss Tokyo'. Kada sam ga pitala zbog čega, rekao je: ‘Toliko si velika‘ i prasnuo u smijeh zajedno sa svima koji su se u tom trenutku našli oko nas", prisjetila se.

Ostala iskustva pročitajte ovdje.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Još vijesti