L.B. u Nakon predavanja

Studenti se vraćaju na fakultete, a stanovi u Zagrebu ponovo poskupjeli: Onih za 350 eura gotovo da i nema

Povratkom studenata u sveučilišne gradove raste i interes za stanovima za dugoročni najam.

12. rujna 2022 12:56
Potražnja za stanovima u Zagrebu sve je veća, a ponuda manja...

Potražnja za stanovima u Zagrebu sve je veća, a ponuda manja... Foto: Hrvoje Gradecak via Shutterstock

U kombinaciji povratka studenata u sveučilišne gradove sa sve izraženijom inflacijom, ali i nedostatkom ponude koja odgovara kriterijima budućih stanara, ove je jeseni potrebno izdvojiti i veće iznose za mjesečni najam u odnosu na prošlu godinu, pokazuje analiza oglasnika Njuškalo.

Zagreb ove jeseni skuplji za skoro 7 posto

Tako su, općenito, cijene mjesečnog najma stana u Zagrebu u godinu dana skočile za 6,63 posto, u Rijeci 6,04 posto, u Varaždinu 8,05 posto, a u Splitu i Zadru čak 17 posto. Više od 10 posto poskupio je najam u Osijeku i u Puli, a u Dubrovniku se ove jeseni za mjesec dana najma treba izdvojiti 16 posto više u odnosu na prošlu.

vezano Traži dio dvorišta u kojem može podići šator Vijesti Student traži dvorište za najam u koje će postaviti šator: 'Cijene najma u Zagrebu već su godinama prenapuhane'

U glavnom gradu sada mjesečni najam po kvadratu prosječno košta 10,74 eura, ali kod manjih, ujedno i traženijih stanova taj je iznos nešto viši – doseže prosječnih 17 eura.

Unatoč skoku u cijenama, potražnja za stanovima za dugoročni najam u Zagrebu je u godini dana narasla za 10 posto.

Stanova ispod 350 eura mjesečno skoro da i nema

Rezultat toga je i da je, u odnosu na prošlu godinu, na tržištu najma u Zagrebu dostupno više stanova za najam u cjenovnim razredima od 450 do 650 eura mjesečno, dok je onih ispod 350 eura tek 10 posto u ukupnoj ponudi.

S druge strane, oko 30 posto najmoprimaca u Zagrebu, ali i Splitu, traži stanove za najam od 350 do 450 eura, a preferiraju one od 40 do 60 kvadratnih metara.

vezano Cijene najma u Zagrebu sve su egzotičnije, kao i uvjeti stanodavaca... Laganini Urnebesni oglas za najam sobe u centru Zagreba: 'Primamo samo studente za koje nazovu roditelji…' Evo i cijene

Stanova do 300 eura, kakvi se također prilično pretražuju, značajno nedostaje.
Najveći nesrazmjer između ponude i potražnje, kako u Zagrebu tako i u Splitu, vidljiv je u manjim stanovima – od 20 do 40 kvadratnih metara. Za njih je zainteresirano oko 30 posto najmoprimaca, dok je njihov udio u dostupnim stanovima na tržištu 20 posto.

Najpopularnija Trešnjevka, najjeftinije prizemlje

U samom su Zagrebu razlike u ponudi i potražnji stanova za najam izražene i na razini gradskih četvrti. Na najpopularnijim lokacijama, među kojima prednjače Trešnjevka Sjever i Jug te dijelovi Novog Zagreba, traži se više stanova za najam no što ih je trenutno dostupno, dok ih u centru – konkretnije, Donjem Gradu, ima i više od potražnje.

Najpopularnija je i dalje Trešnjevka... Najpopularnija je i dalje Trešnjevka... Foto: Ivan Pecek via Shutterstock

Najmoprimci koji žele proći povoljnije svakako trebaju uzeti u obzir stanove za najam u prizemljima. Oni su, prema Njuškalovoj analizi, gotovo 100 eura mjesečno povoljniji od stanova iste kvadrature na prvom ili drugom katu – kakvih je inače u ponudi najviše.

Osim već navedenih faktora, na skok cijena najma ove je godine mogao utjecati i općeniti omjer ponude i potražnje. Naime, u Zagrebu je ponuda čak 17 posto manja, dok je potražnja za stanovima za najam ove jeseni rasla oko 10 posto.

vezano Ima tko 12 tisuća kuna viška? Nakon predavanja Oglas za stan razbjesnio Zagrepčane: Uz ugovor o radu i platne liste morate dati i više od 12000 kuna za useljenje

To je rezultiralo i bržim najmom pojedinih stanova – u prosjeku je sada potrebno 9 dana manje da se iznajmi stan u Zagrebu u odnosu na prošlu jesen.

Zbog manjka ponude, u Splitu stanovi odu još brže – za čak 16 dana manje u odnosu na prošlu jesen, dok je u gradovima poput Osijeka, Varaždina, Rijeke i Pule ove godine potrebno 3 do 7 dana manje da bi se iznajmio oglašeni stan.

Još vijesti