S.D. u Nakon predavanja

Studenti u Italiji prosvjeduju zbog visokih cijena stanovanja: Kampiraju ispred sveučilišta

Pozivaju vladajuće na akciju!

16. svibnja 2023 15:35
Mirni prosvjed u šatorima

Mirni prosvjed u šatorima Foto: Padmayogini/Shutterstock

Ogroman broj studenata u Italiji ne može si priuštiti osamostaljenje od svojih roditelja i obiteljskog doma.

Gotovo 70 % studenata u Italiji živi s roditeljima, što je vrlo visok postotak u usporedbi s prosjekom EU od 17 %, pokazuju podaci iz izvješća Eurostata.

Studentski smještaj je rijedak i obično je dostupan samo studentima iz obitelji s niskim primanjima ili onima s invaliditetom, prenosi Guardian.

Mladi Talijani se bore s nezaposlenošću i ekonomskom krizom, čak i nakon stjecanja diplome, a sve to zbog nesigurnog tržišta rada i visokih troškova života.

Nezaposlenost mladih u Italiji, tijekom ožujka, dosegnula je 22,3 %, a većina Talijana živi sa svojim roditeljima do tridesete godine.

Zbog ovih poražavajućih podataka, grupa studenata odlučila je postaviti šatore ispred svojih fakulteta i prosvjedovati, potičući tako vladajuće da ovu situaciju poprave.

Studentica inženjerstva na milanskoj Politehnici, Ilaria Lamera, započela je ovaj pokret, a do sad su joj se pridružili kolege iz brojnih drugih gradova Italije, uključujući Rim, Firencu, Bolognu, Padovu i Cagliari.

Kao odgovor na prosvjede, vlada tvrdi da će uložiti 660 milijuna eura u stvaranje novog, financijski pristupačnog, sveučilišnog smještaja.

Podršku prosvjednicima pružili su i mnogi korisnici društvenih mreža.

 

 

„U Italiji studenti protestiraju zbog visokih stanarina. Potrošači se žale na poskupljenja tjestenine. Političari ističu nizak natalitet. Ne propuštamo li pravi problem: niske neto talijanske plaće u usporedbi s troškovima života“, zaključila je jedna komentatorica.

U zadnjih nekoliko godina, situacija se nije pogoršala sam na području Italije. S obzirom na to da je velik dio studentske populacije svrstan u ekonomski ugrožene građane, teško se ne zapitati do kad će mladi tolerirati visoke cijene studentskog življenja.

Još vijesti