L.B. u Nakon predavanja

Studentica mama u svađi s fakultetom: Nosi bebu na predavanja iako su joj to zabranili

34-godišnja Janine Adamson svog 10-tjednog sina naziva najmlađim studentom u Velikoj Britaniji.

15. travnja 2022 11:50
Oglušila se na odgovor fakulteta da redovno nošenje bebe na fakultet nije primjereno...

Oglušila se na odgovor fakulteta da redovno nošenje bebe na fakultet nije primjereno... Foto: jadamson98official via TikTok

Janine je zatrudnjela tijekom prijave na fakultet, a s obzirom da se maleni Tommy rodio u siječnju, odlučila je ne gubiti vrijeme što se studija tiče, ali nije željela biti ni odvojena od svoje bebe.

Inicijalno je odlučila vratiti se na predavanja kad je Tommy imao samo dva tjedna, no zaposlenici fakulteta napomenuli su joj da bi to bilo "neprikladno" te da ne bi bilo korektno prema drugim studentima.

vezano Ana Dijanić Nakon predavanja 5 godina apsolventica: Priča o Ani koja je rodila dva sina i onda diplomirala uz najglasniji pljesak i ovacije u dvorani

Međutim, usprkos ovom savjetu, Janine se vratila na predavanja, a svoju bebu nosi u marami sa sobom.

"Radi se više o našem povezivanju nego o financijskoj odluci", kazala je. "On je moje dijete i želim ga blizu. Ne želim ugroziti vezu sa svojim sinom jer se želim obrazovati pa pokušavam balansirati jedno i drugo", smatra.

Janine je majka troje djece, a najmlađeg Tommyja trenutno doji. Priznala je da je strahovala da će zbog svoje odluke da bebu nosi sa sobom na predavanja biti izbačena s fakulteta, no zasad se snalaze i ušli su u rutinu.

Još je zbog starije djece, 16-godišnjeg Bradleyja i 11-godišnje Maize bila prisiljena odgoditi svoj plan da diplomira, no sad kad je starija, ima veliku želju napokon privesti kraju svoje fakultetsko obrazovanje.

@jadamson98official I won’t give up! #uni #student #postpartum #baby #journey #adayinmylife #jadamson98 #newborn #uniandme #study #fyp #viral #iamwoman #support #protest ♬ Send Me on My Way - Vibe Street

 Tijekom lockdowna 2020. godine, donijela je odluku da se vrati na fakultet i upiše studij kriminalistike s forenzičkom psihologijom na Sveučilištu Solent. "Upisala sam studij jer su moja djeca sada starija, a zatim sam doznala da sam trudna no neću dopustiti da to utječe na ono što želim postići", pojasnila je.

Nakon što je odgovornima na fakultetu poslala e-mail s upitom može li na predavanja ići sa svojom bebom, susrela se sa oklijevanjem s njihove strane.

"Nakon razgovora s predavačima na vašem studiju i savjetima koje smo dobili od šire zajednice zaposlenika sveučilišta, uključujući Studentskog hub-a, bojim se da naša odluka ostaje ista", odgovorili su joj na njen upit da bebu nosi sa sobom na predavanja. "Nije primjereno redovno bebu nositi na predavanja. Shvaćamo da ovo nije ishod koji ste očekivali, i žao mi je što se ne možemo složiti s vašim prijedlogom", pisalo je u odgovoru.

Sa Sveučilišta Solent pak tvrde da "dopuštaju djeci i bebama da borave na kampusu, no upiti se rješavaju na nivou svakog pojedinog zahtjeva i podliježu procjeni rizika".

vezano studentica Nakon predavanja Studentica Adriana podijelila svoju dirljivu priču: 'Biti majka meni je teže nego biti studentica strojarstva'

Unatoč odgovoru, Janine im je javila da većinu obaveza za studij rješava kod kuće, a na predavanja dolazi nekoliko sati tjedno kako bi sudjelovala u grupnim raspravama.

O svojoj je situaciji snimila i TikTok video, kad se prvi dan vratila na studij, s malenim Tommyjem u marami. Isječak je brzo postao viralan uz brojne komentare podrške da uspije u svome naumu i ostvari svoj san.

"Prvo sam mislila da nas neće prihvatiti na predavanjima i da će nas izbaciti s fakulteta zbog svih zvukova koje je puštao", ispričala je Janine. "S osam tjedana počeo je biti i više budan tijekom predavanja, no s obzirom da smo već neko vrijeme išli na predavanja, bila sam mirnija", kaže.

 

@jadamson98official We find ways 🤪 #jadamson98 #uni #student #postpartum #uniandme #trend #viral ♬ Little Bitty Pretty One - Thurston Harris

 

Unatoč svemu, kaže da se na predavanjima osjeća usamljeno. "Moji prijatelji više nisu isti, sjedim sama i radim svoje jer Tommy je sad moj prioritet. S tim sam se pomirila", govori.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Kombinacija studija i trudnoće u Hrvatskoj je jako zahtjevna: Kako je biti mama-studentica?

Dodaje da će Tommy imati tri godine kad ona diplomira i napokon dobije kapu i halju na promociji. "Nadam se da će on biti sa mnom tada", kaže.

Još vijesti