L.B. u Nakon predavanja

Studentica psihologije besplatno čisti nevjerojatno prljave kuće: „Nikoga ne osuđujem“

I dok jedni smatraju da je čišćenje repetitivna i besmislena aktivnost pa radije vrijeme troše na druge stvari, ima i onih kojima je čistoća preduvjet za sretan život i proaktivnost na poslu.

21. studenog 2022 11:30
Hrpa posuđa u sudoperu

Hrpa posuđa u sudoperu Foto: PAPAYA SALAD via Shutterstock

Čišćenje je nužno kako bi naš životni prostor bio uredan, higijenski siguran, ali nam i pružao atmosferu doma u kojemu se možemo opustiti, raditi i općenito „puniti baterije” kad nam ih ostali aspekti života isprazne.

Malo kreativnog nereda većini osoba neće smetati, no prljavština i zakrčenost prostora smećem, otpadom i nepotrebnim stvarima loše utječu na naše psihofizičko zdravlje.

Ovoga je svjesna i studentica psihologije Brogan Ingram koju na TikToku prati gotovo 5 milijuna korisnika. Popularnos je stekla videima u kojima pokazuje s kakvim se sve izazovima susreće u svojoj „misiji” da pomaže ljudima koji, iz nekog razloga, svoj životni prostor zapuste i pretvore ga u prljavo mjesto neadekvatno za život.

Brojni uzroci vode do ove razine nečistoće

No, ova studentica zna da u temelju ovakvog prljavog doma stoje ozbiljni problemi: mentalne poteškoće, preopterećenost životnim obavezana, depresija, egzistencijalna nesigurnost, financijske poteškoće i brojni drugi stoga u svojim videima širi atmosferu tolerancije, ne prozivajući niti omalovažavajući osobe kojima pomogne.

Na svom profilu Not the Worst Cleaner objavljuje snimke projekata u kojima pomaže osobama koje žive u domaćinstvima u kojima je razina nečistoće i nereda izmakla kontroli, a treba spomenuti i to da usluge čišćenja nudi potpuno besplatno.

@nottheworstcleaner Replying to @joonthegoon11 Not every act of kindness has to carry a price tag. The typical expense for these cleanings is something that most can’t afford. A person’s financial situation should never exclude them from receiving the help that they need ❤️ #cleantok ♬ original sound - Not the Worst Cleaner

29-godišnjakinja snimke čišćenja objavljuje od 2020. godine uz pojašnjenje da na ovaj način pokušava drugima osigurati „fizičku udobnost i osjećaj sigurnosti koju donosi čist i uredan dom“.

„Bez obzira muči li vas nedostatak motivacije, ne znate gdje početi ili imate obilje otpada s kojim ne znate što napraviti, ovdje sam da vam pomognem“, ističe u svojim videima.

Depresija, tjeskoba, ADHD

U više svojih videa ističe da nikoga ne osuđuje te ohrabruje sve koji joj se jave. Od samog početka „misije“ otvorena je za sve koji ju žele kontaktirati i zatražiti njenu pomoć, savjete, motivaciju ili im ponuditi „rame za plakanje” kako bi im pokazala da „nisu sami“ u toj situaciji.

Depresija, tjeskoba, ADHD i toliko drugih poteškoća mogu čišćenje učiniti nepremostivim problemom koji nas preplavljuje i koji ne možemo kontrolirati“, pojašnjava u jednom od videa. „Onda nas preplavi osjećaj krivnje što dodatno otežava situaciju i zbog čega nam se može učiniti da nam život izmiče kontroli. Ako se i vama događa, znajte da niste krivi. Teško je biti ljudsko biće“, puna je riječi podrške.

Od početka ove akcije, na TikToku je skupila 4,6 milijuna sljedbenika, a 265.000 na Instagramu te trenutno „obradi“ tri domaćinstva tjedno.

Ova genijalna studentica, osim što iza sebe ostavlja samo red i čistoću, svojim klijentima nakon posjete ostavi i dovoljno sredstava za čišćenje kako bi mogli održavati higijenu svog doma, raspored obavljanja zadataka čišćenja, kako za odrasle tako i za djecu, ali i savjete za poboljšavanje mentalnog zdravlja.

 

@nottheworstcleaner Always check on your loved ones. If you are struggling please know you are not alone. Your self-worth will never be dependent on the cleanliness of your home. #cleantok ♬ original sound - Not the Worst Cleaner

 

„Zakrčenost prostora i nered podsvjesno utječu na naš mozak na načine kojih nismo svjesni. Naš mozak upija sve okolne stimulanse, a ako živimo u neurednom, zakrčenom okruženju, ovo može aktivirati ‛bori se ili bježi’ obrambeni mehanizam“, pojašnjava u svojim objavama.

Nered podiže razinu kortizola, hormona stresa

Naglašava da nehigijenski uvjeti života podižu razinu kortizola, hormona stresa, što može utjecati na demotivaciju i vodi ka odugovlačenju da se uhvatimo u koštac s dnevnim zadacima poput čišćenja. „Ovo direktno utječe na razvoj tjeskobe, depresije, lošu kvalitetu sna, a može doprinijeti i pojavi problema sa srcem“, navodi dalje ova djevojka.

No, da sve ne bi ostalo na razini „crne“ statistike, Brogan nudi i praktične savjete kako izbjeći osjećaj preplavljenosti i opterećenosti čišćenjem i kućanskim zadacima. Ključ je u svakodnevnom održavanju reda i čistoće.

„Umjesto da čekate dva tjedna kako biste cijeli dan čistili od vrha kuće do dna, ovaj zadatak rascjepkajte tako da svaki dan čistite 30 minuta. Ovo će vam promijeniti život i pomoći vam da zadržite pozitivan stav prema čišćenju koji se najčešće izgubi kad je generalno čišćenje kuće u pitanju“, savjetuje.

Dakle, izbjegavajte „generalke“ nekoliko puta godišnje! Radije se svom životnom prostoru, ako je moguće, posvetite svaki dan pomalo.

vezano Nije ga bilo sram uzeti metlu i krpu u ruke. Karijera Za faks je zarađivao čisteći stanove: Zvali su ga samo muškarci – provjerite zašto

vezano Studentica pokazala kako čisti sobu u zagrebačkom domu Laganini Studentica iz Zagreba pokazala kako čisti sobu: Tanjur pere kad sljedeći put zatreba, krpu za suđe stavlja na tenisice

vezano Znaju li čemu služe metla i krpa za čišćenje? Muški studenti otkrili su nam jesu li na 'TI' s kućanskim poslovima Nakon predavanja Znaju li čemu služe metla i krpa za čišćenje? Muški studenti otkrili su nam jesu li na 'TI' s kućanskim poslovima

Još vijesti