L.B. u Nakon predavanja

Studentica upozorava sve koji 'vejpaju' i puše e-cigarete: 'Neću više nikad, kolabirala su mi pluća'

Iskoristila je TikTok kako bi upozorila sve mlade da 'poštuju svoja pluća' i ne 'vejpaju'.

11. srpnja 2022 14:13
Upozorava i druge koji 'vejpaju', uvjerena da su e-cigarete dovele do ovoga...

Upozorava i druge koji 'vejpaju', uvjerena da su e-cigarete dovele do ovoga... Foto: screenshot via TikTok@gracejohanna

Uređaji za vape i e-cigatere sve su popularniji zadnjih godina i zbilja je teško prošetati gradom bez da ne ugledate nekoga kako uživa u ovoj "zdravijoj" alternativi pušenju običnih cigareta.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt SKUPO, SKUPO: Jednog poroka hrvatski studenti se nikako ne mogu riješiti, a za sve su krivi ispiti?

No, bez obzira na atraktivna pakiranja, mnogobrojne arome i mirise koji se šire iz ovih aparata, mnogi upozoravaju da ova alternativa pušenju cigareta podrazumijeva jednako štetne posljedice za ljudski organizam, a nekima čak i štetnije.

5 dana u bolnici

Studentica Grace Johanna uvjerena je da je "vejpanje" doprinijelo propadanju njenih pluća zbog čega je na kraju završila i u bolnici. Pomoću TikToka pokušava doprijeti do šire publike, kojoj u videima o njenom gotovo petodnevnom boravku u bolnici, pokušava prenijeti poruku o opasnostima konzumiranja ovih proizvoda.

@gracejohanna I got to see how sensitive our lungs are at such a young age. It happened bc of my stature, but please respect your lungs #collapsedlung #spontaneouspneumothorax #stopvaping #vaping ♬ original sound - gracejohanna

 Kako kaže, u bolnicu je zaprimljena sa simptomima spontanog pneumotoraksa, a jedno joj je plućno krilo u potpunosti kolabiralo. "Ovo iskustvo u potpunosti je promijenilo način na koji poimam svijet, bol i medicinske sestre. One su doslovno anđeli s nebesa", tvrdi ova studentica.

Iskašljavala krv

Grace pojašnjava da je zaprimljena u bolnicu tjedan dana prije no što joj je plućno krilo kolabiralo, no morala je doći ponovo nakon što je kolabirala, po drugi puta u tjedan dana, i počela iskašljavati krv. Tijekom drugog prijema u bolnicu liječnici su je obavijestili da treba hitnu operaciju što ju je prestravilo.

vezano Zapališ prije ispita da se smiriš? Istina je da s njom 'nikad nisi sam' – cigareta ide ruku pod ruku s jednim neželjenim gostom Laganini Zapališ prije ispita da se smiriš? Istina je da s njom 'nikad nisi sam' – cigareta ide ruku pod ruku s jednim neželjenim gostom

Nakon što su je anestezirali, odrezali su joj komadić pluća, a dio rebra i pluća zatim su "oribali" zbog čega su ti dijelovi bili "zbilja crveni i upaljeni", kako pojašnjava. Kad se probudila, pitala je sestru je li umrla jer je osjećala užasnu bol za koju je mislila da nikad neće prestati.

"Sad znam kako je kad vas muče"

Kako dalje govori, tri dana je ležala u bolnici s cjevčicom u plućima. "Osjećala sam se kao da se gušim. Sad znam kako je to kad vas netko muči", tvrdi.

Boravak u bolnici nije bio zabavan. Boravak u bolnici nije bio zabavan. Foto: screenshot via TikTok@gracejohanna

Grace kaže da su je mnogi pitali je li "vejpanje" uzrokovalo probleme s plućima. Iako za to nema potvrdu medicinskog osoblja i stručnjaka, ona smatra da je svakako doprinijelo njenom lošem stanju.

 

@gracejohanna

Going on day four of a collapsed lung

♬ original sound - ESOSA||CONTENT CREATOR

 

Primarni spontani pneumotoraks može se dogoditi bez očitog razloga, a sekundarni se pak može razviti kod osoba s postojećim problemima s plućima. Drugi potencijalni razlozi su ozljede prsnog koša, automobilske nesreće, nesreće tijekom medicinskih zahvata.

No, bez obzira na to što je dovelo do kolapsa plućnog krila u njenom slučaju, smatra da "vejpanje" nije pomoglo.

vezano Kofer pun odjeće i cigareta: Ovako izgleda spremanje imotskog studenta u Zagreb nakon Uskrsa Laganini Kofer pun odjeće i cigareta: Ovako izgleda spremanje imotskog studenta u Zagreb nakon Uskrsa

"Nikad više neću 'vejpati'. Nikad u životu. Cijenit ću svoje tijelo", odlučna je Grace.

Još vijesti