S.D. u Nakon predavanja

„Second hand“ kupovina odjeće sve popularnija: Pogledajte najdraže „triftane“ ulove ovih studenata

„Trend triftanje” ili kupovina „second hand” tekstilnih proizvoda u posljednje vrijeme postaje sve popularnija, osobito među mlađim generacijama.

10. studenog 2022 14:06

Kupnja u second handu uvijek je dobra ideja Foto: Artificial Photography via Unsplash

Second hand ulovi - 5 Foto: MojFaks

Original starke za samo 50 kuna! Foto: MojFaks

Second hand ulovi Foto: MojFaks

Second hand ulovi - 3 Foto: MojFaks

Second hand ulovi Foto: MojFaks

Iako kupovina rabljenih proizvoda, pogotovo odjeće i obuće, u praksi nije nova pojava, mnogi ju do nedavno nisu prihvaćali kao nešto o čemu se javno govori. Tek nedavno je, unatoč raznim predrasudama, ona postala prihvatljiva alternativa kupovini u trgovačkim centrima.

Dok je za neke kupovina rabljene robe modni trend, za druge, pogotovo ekonomski ugrožene skupine, ono je jedini prihvatljiva način kupovine nužnih proizvoda. U trgovinama rabljenom robom pronaći ćete proizvode koji su najčešće neoštećeni te su rijetko bili nošeni.

Velik broj studenata ne krije svoju oduševljenost postojanjem buvljaka i trgovina rabljenom robom, a poslali su nam i slike nekih od njima omiljenih ulova koje su pronašli na navedenim mjestima po vrlo pristupačnim cijenama.

Tako Viktorija, studentica kroatologije ističe kako preferira „triftanje”, iako trgovački centri prate modne izričaje.

„Jeftino je, često u dobrom stanju i malo nošeno, a opet je potrošna stoga mi se ne isplati davati puno novaca za nešto što će se nakon nekog vremena oštetiti ili izlizati“, rekla je ova štedljiva Viktorija.

Neke od najdražih stvari koje je pronašla u trgovinama rabljene robe jesu:

  • kaput koji je koštao samo 25 kuna, a je dovoljno tanak i topao da odgovara jesensko vrijeme
  • Original classic starke koje su odlične za svaki dan, a bile su samo 50 kn
  • Košulja/tunika/vesta, koja se može nositi ispod jakne ili samo na majicu kratkih rukava ili kao tunika na tajice (20 kn)

Original starke za samo 50 kuna! Original starke za samo 50 kuna! Foto: MojFaks

I Julija, studentica komunikologije s nama je rado podijelila svoj najdraži „ulov“. „Pronašla sam traper hlače za samo 20 kuna, a ne izlazim iz njih! Definitivno najbolji ulov do sad“, kazala je Julija.

„Nikako ne volim velike trgovačke centre, ne znam zašto, ali u njima se uvijek osjećam loše na neki način i kad završim svoju kupovinu tamo osjećam se prljavo i izmoreno. Previše ljudi, ista roba u svakom dućanu, konzumerizam, brza moda. Preferiram triftati jer uvijek pronađem neki zanimljiv komad odjeće za sebe. Jedino tenisice i hlače moram kupiti u nekom centru“, tvrdi ova studentica komunikologije.

Temelj svakog ormara − klasične traperice Temelj svakog ormara − klasične traperice Foto: MojFaks

Za razliku od Julije koja ipak neke komade odjeće pronalazi u trgovačkim centrima Lara tvrdi da je gotovo cijeli njezin ormar obnovljen kupovinom na buvljacima i u second hand dućanima.
„Preferiram thrifranje, usudila bih se reci da je 99% mog ormara iz second handa“, govori nam Lara, a kao najdraže pronađene predmete navodi: zimski kaput ( koji je platila samo 30 kuna), hlače od samta (50 kuna) i original vans tenisice koje je „ugrabila“ za samo 30 kuna.

Second hand ulovi Second hand ulovi Foto: Ron Lach via Pexels

Svatko ima svoje razloge za odabir kupovine „second hand“ proizvoda, ali svi će se složiti da ona ima mnoge prednosti. Kupnjom rabljene odjeće ili potrepština za dom možete uštedjeti novac, pronaći jedinstvene komade, smanjiti štetu koju svakodnevno nanosimo okolišu i izbjeći konstantno promjenjive modne trendove.

Još vijesti