M. P. u Nakon predavanja

Čuvaj svoje zdravlje! Besplatno testiranje i cjepivo protiv HPV-a

Spolno prenosive bolesti važan su problem u svijetu, pa tako i kod nas.

3. travnja 2023 11:10
Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenje protiv HPV-a Foto: Tong_stocker/Shutterstock

Spolno prenosive bolesti važan su problem u svijetu, pa tako i kod nas. Takve vrste bolesti mogu zahvatiti bilo koga, bez obzira na spol, vrste spolnih odnosa, seksualni identitet ili orijentaciju. Upravljanje vlastitim tjelesnim i mentalnim zdravljem izrazito je važno, a uz adekvatnu edukaciju važno je i redovito testiranje.

Sve seksualno aktivne osobe bi se trebale testirati barem jednom godišnje, a u Zagrebu se to može učiniti besplatno na dvije lokacije. Usluge testiranja i savjetovanja dostupne su u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova 62a, utorkom i četvrtkom od 10 do 14 sati. Isto tako, svoj termin možete rezervirati u CheckPointu na adresi Domagojeva 10. Na spomenutoj lokaciji testiranja se održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 19:30, stoji na službenim stranicama Centra za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HUHIV (@volimzdravlje)

 

Također, mladi u Zagrebu imaju priliku cijepiti se protiv spolno prenosivog virusa HPV-a. To je najčešći spolno prenosivi virus na svijetu, a njime se zaraze gotovo sve seksualno aktivne osobe u nekom trenutku života.

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mladi u dobi do 25 godina mogu se bez najave i naručivanja cijepiti protiv HPV-a na adresi Rockfellerova 12. Cijepljenje se održava svake srijede od 16 do 18 sati, a liječnici pozivaju sve na odgovornost i testiranje.

Još vijesti