L.B. u Nakon predavanja

Počinje besplatno cijepljenje protiv najčešće virusne spolno prenosive infekcije: Potrebno je primiti 3 doze

Iako se radi o najčešćoj virusnoj spolno prenosivoj infekciji koja se cjepivom može zaustaviti, interes za cijepljenjem protiv HPV-a među mladima je relativno nizak.

14. prosinca 2022 11:15
Djevojka prima cjepivo.

Djevojka prima cjepivo. Foto: Olena Yakobchuk via Shutterstock

Cijepljenje protiv virusa HPV-a besplatno je i dostupno učenicima već od 8. razreda osnovne škole. No, u toj dobi školarcima treba privola roditelja za cijepljenje, a kako apeliraju liječnici, odaziv je premalen.

Slab interes za cjepivo protiv ove virusne infekcije, koja čak može dovesti do raka grlića maternice, ponukao je liječnike i ostale stručnjake da u suradnji sa sveučilištima i studentskim zborovima organiziraju besplatna cijepljenja za studente, bez naručivanja.

U Splitu organizirali već dvije akcije cijepljenja

Ovu inicijativu prvo je provelo Sveučilište u Splitu, u svibnju ove godine, no od svih polaznika tamošnjeg sveučilišta cijepljenju se tada odazvalo tek 20 studenata, točnije 0,1 posto.

Akciju cijepljenja u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Studentskog centra Split i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu ponovo su proveli tijekom studenog ove godine.

Ovaj tjedan vijest o organiziranom cijepljenju za studente stiže i sa Sveučilišta u Rijeci. Oni su u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije studentima omogućili besplatno cijepljenje danas, 14. prosinca, u Studentskoj ambulanti na Kampusu i u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Krešimirovoj ulici.

Riječko Sveučilište otvoreno podržava cijepljenje

Kako poručuju s riječkog Sveučilišta, uvijek javno i otvoreno podržavaju postupke cijepljenja, kao ključan postupak u prevenciji i zaštiti osobnog i javnog zdravlja.

„Oko cijepljenja ne treba dvojiti; ono je jedno od najvećih znanstvenih postignuće medicine i iako je Sveučilište otvoreno raznim perspektivama, želimo poručiti da znanost nema alternativu! Nedavno smo također organizirali seriju cijepljenja za djelatnike i studente protiv gripe, pneumokoka i covida, dakle potičemo na cijepljenje općenito. Danas posebno želimo naglasiti važnost cijepljenja protiv HPV-a, jer studentice i studenti time mogu zaštiti vlastito zdravlje i prevenirati različita oboljenja pa i karcinom, ali i doprinijeti boljem javnozdravstvenom stanju“, poručila je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Dr. sc. Marijana Turčić, koja vodi Studentsku ambulantu na Kampusu istaknula je kako se radi o vrlo kvalitetnom cjepivu, koje je 9-valentno, dakle štiti od 9 čestih tipova HPV-a.

Lana Par, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci zaključno je rekla da kao studentica biotehnologije ne može dovoljno istaći važnost cijepljenja, kao najvećeg postignuća imunologije, zahvalila Sveučilištu i Zavodu na brizi za javno i studentsko zdravlje te još jednom pozvala studentice i studente da pristupe cijepljenju.

S obzirom da se potpuna zaštita razvija nakon tri doze cjepiva, za studente će organizirati docjepljivanje u veljači i lipnju 2023. godine.

Istraživanje o procijepljenosti mladih

Podsjetimo, u istraživanju o procijepljenosti mladih u Hrvatskoj, koje je ranije ove godine proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a čiji su rezultati predstavljeni u rujnu, pokazalo se da mladi i dalje ne znaju dovoljno o prevenciji i zaštiti od HPV-a. Od 3000 ispitanih učenika, čak 70 posto njih ne zna što je PAPA test.

Što se stope procijepljenosti tiče, ona je najbolja u Gradu Zagrebu koji ima i najdužu praksu cijepljenja protiv HPV infekcije. Osim Zagreba, visoka je procijepljenost i u Brodsko-posavskoj županiji (65 posto), Vukovarsko-srijemskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (60 posto).

Najlošije županije su Ličko-senjska (gdje je do predstavljanja rezultata istraživanja samo jedan učenik primio dvije doze cjepiva), zatim Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija gdje je procijepljenost ispod 10 posto.

Još vijesti