L.B. u Nakon predavanja

Još jedno hrvatsko sveučilište studenticama odsad nudi besplatne uloške

U borbu protiv menstrualnog siromaštva kreće i drugo najveće domaće sveučilište – Sveučilište u Splitu.

7. studenog 2022 12:02
Menstrualne, higijenske potrepštine

Menstrualne, higijenske potrepštine Foto: Jana Kollarova via Shutterstock

Prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, provedeno 2020. godine od strane udruge za ljudska prava i građansku participaciju „PaRiter“, pokrenulo je brojne inicijative na razini čitave Hrvatske, od kojih je najvažnija ona kojom se u brojnim školama i na fakultetima učenicama i studenticama osiguravaju besplatne menstrualne, higijenske potrepštine.

Od samog početka 2021. godine, tema menstrualnog siromaštva postala je relevantna i prisutna, kako u medijskom prostoru tako i diskursu šire javnosti.

Neke djevojke ne mogu si priuštiti uloške niti lijekove protiv bolova

Nakon podataka da više od trećine ispitanica kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, da više od 10% ispitanica ponekad nema dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele, kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine, preko podataka da je čak 10% ispitanica bilo u situaciji da si ne mogu priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, javne politike na razini gradskih i županijskih uprava počele su se mijenjati, osviještene ovim informacijama.

Menstrualne higijenske potrepštine Menstrualne higijenske potrepštine Foto: Studio KIWI via Shutterstock

Osim Rijeke, Jastrebarskog i Varaždina, koji su se u ovu inicijativu uključili na samome početku, pa su tako svojim učenicama ponudili besplatne menstrualne potrepštine u školama, isti su potez slijedile i neke visokoobrazovne institucije.

Do danas, na županijskoj i gradskoj razini, besplatni ulošci nude se i u Varaždinu, Ozlju, Karlovcu, Pakracu, Šibeniku, Samoboru, Zaprešiću, na Cresu i Sisku, te diljem Varaždinske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinska i Krapinsko-zagorske županije.

Sveučilište u Rijeci prvo se „aktiviralo”

Što se sveučilišta i fakulteta tiče, inicijativi koja je „preplavila“ zemlju, svojim je studenticama prvo ususret izašlo Sveučilište u Rijeci, koje je ovaj potez povuklo u prosincu 2021. godine.

Zatim je slijedilo i pulsko Sveučilište Jurja Dobrile, koje od siječnja 2022. godine studenticama besplatno nudi ove skupe higijenske potrepštine, čime se pohvalilo vodstvo Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile koje je osmislilo projekt UNIPU Menga.

Sličnom se inicijativom u veljači 2022. godine pohvalilo i vodstvo Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji su uloške i tampone odlučili financirati novcem prikupljenim od ulaznica na događanja u organizaciji ovog Studentskog zbora.

Naziv projekta MENGA uskoro se proširio i na Sveučilište u Dubrovniku na kojemu je realiziran u svibnju 2022. godine, u sklopu projekta UNIDU Menga.

Studenticama u Splitu 24.000 uložaka

Sada se ovom društvu sveučilišta pridružuje i drugo po veličini domaće sveučilište, Sveučilište u Splitu, koje u suradnji sa inicijativnom studenata „Zdravo sveučilište“, odsad studenticama nudi besplatne menstrualne potrepštine u sklopu projekta „Menstrualno zdravlje“ koji djevojkama osigurava 24.000 higijenskih uložaka.

Iako je u planu ponuditi higijenske potrepštine studenticama svih sastavnica Sveučilišta u Splitu, prva lokacija ona je na Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

„Cilj ovog projekta nam je ukazati i na problem menstrualnog siromaštva jer jako mali broj studentica može priuštiti adekvatnu količinu menstrualnih potrepština svakog mjeseca“, kazao je predsjednik SZ-a Tomislav Milošević uz napomenu da su dosad reakcije kolegica odlične.

Bezrezervnu podršku ovom projektu je dalo Sveučilište u Splitu te je prorektor Koceić-Bilan ustvrdio kako se ovom inicijativom studentski standard, posebno u pogledu zdravstvene zaštite diže na veću razinu.

„Uz sve znanstvene uspjehe i izvrsna rangiranja, posebnost ovom Sveučilištu daju upravo studenti, njih oko 20 tisuća. Ovim projektom ih posebno stavljamo u fokus, jer Sveučilište i postoji upravo zbog studenata“, rekao je prorektor Koceić-Bilan, ustvrdivši kako ovaj projekt u cjelini, a posebno program „Menstrualno zdravlje“, daje dodatni obol da naše društvo bude otvorenije i naprednije te ima više osjećaja za „ženska pitanja“.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Higijenski uvjeti na fakultetima loši: Bez papira, tople vode i sapuna – čak 68% studentica izostane s predavanja zbog menstruacije

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Nakon škola, besplatni tamponi i ulošci i na fakultetima? 'Svaka studentica trebala bi dobiti paket proizvoda mjesečno'

Još vijesti