M. P. u Nakon predavanja

Studentima opada empatija tijekom obrazovanja – ovdje imaju tajni kurikulum na medicinskim fakultetima

Istraživanje ipak ima nekih ograničenja.

5. svibnja 2023 16:20
Student medicine

Student medicine Foto: fizkes/Shutterstock

Empatija se definira kao sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi i primjerenog reagiranja na te emocije. Imati empatiju prema nekom znači da se možemo „staviti u njegove cipele“, a samim time i da možemo zamisliti kako bismo se mi osjećali da smo u istoj situaciji.

To je ujedno i temeljna vještina koju studenti medicine trebaju. General Medical Council postavlja standarde i ishode za obrazovanje i obuku studenata medicine u Ujedinjenom Kraljevstvu, a empatija je ključna za njihovu strategiju.

Međutim, postoji „tajni kurikulum“ na medicinskim fakultetima koji može smanjiti empatiju studenata tog fakulteta. Nova studija objavljena u BMC Medical Education prva je koja sustavno pokazuje zašto empatija opada tijekom medicinskog obrazovanja. Spomenuta studija postavlja važna pitanja o prioritetima trenutnog medicinskog obrazovanja.

Empatija poboljšava iskustvo pacijenata, ali sprječava i burnout kod liječnika. Ipak, razine empatije kod studenata često opadaju kako njihova obuka napreduje. U istraživanju je otkriveno da spomenuti kurikulum uključuje suptilne, neformalne utjecaje na studente. Strukturiran je tako da stvara stresno radno opterećenje i promiče utjecaj uzora.

Studenti koji vjerojatno nemaju dovoljno iskustva o tome kako je biti pacijent, često se prilagođavaju ovom skrivenom kurikulumu razvijajući cinizam i postajući emocionalno distancirani, a to zauzvrat smanjuje empatiju.

Ovaj pregled ima neka ograničenja, studije uključene u pregled bile su male, a mnoge su bile ograničene kvalitete, prenosi n1info.hr.

Još vijesti