V.K. u Nakon predavanja

Studentica elektrotehnike i računarstva iz susjedstva svira harmoniku i ruši Guinessove rekorde!

Ako nekome trebaju instrukcije iz harmonike, matematike i fizike, dovoljna je samo jedna studnetica koja želi uskoro i postaviti novi Guinessov rekord!

8. kolovoza 2022 12:26
Divna Forest

Divna Forest Foto: screenshot via Facebook@Divna Forest

Postoji mnogo mladih ljudi i studenata koji su iznimno talentirani u više od jednog polja, no, rijetko su čuje o onima koji imaju talent za dvije gotovo različite stvari: matematiku i fiziku s jedne strane i glazbu s druge!

Čedana Đokić je iznimno talentirana umjetnica koja se do sad najviše ostvarila u glazbi, bavi se i pisanjem poezije i tekstova za pjesme te vlastitih kompozicija, slikarstvom, voli prirodne znanosti i još je k tome studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

vezano Prozvali su je Amazing Grace Laganini Dva šoka: prvo je pisala završni ispit, poslije svirala s najdražim bendom na stadionu pred tisućama ljudi

S pet godina svirala i pjevala

Ovu šarmantnu djevojku već dobro poznaju građani Novog Sada, kao i njen nježan glas i prepoznatljivu crvenu harmoniku. Čedana je odabrala „internacionalnije“ umjetničko ime, Divna Forest, a njen se glazbeni talent počeo pokazivati kada je imala tek 5 godina.

vezano Slika nije pronađena Laganini 'Cajka', r'n'b, metal ili jazz? Istraživanje pokazalo da su ljubitelji OVE glazbe najopasniji za volanom

Prvi dodir s umjetnošću bio je kada sam imala pet godina gdje sam uspijevala u isto vrijeme pjevati i svirati na maloj sviralici od svega desetak tipki. Brzo bih se snašla da one tipke svjetlijih i viših tonova koje mi nedostaju u produžetku na instrumentu, zamijenim odgovarajućim tonovima niže frekvencije i obratno“, kaže studentica, a prenosi Luftika.

Malenoj Čedani to uskoro nije bilo dovoljno pa je sama po sluhu nalazila melodije s radija i televizije, a počela je i sama komponirati svoju glazbu nakon nekog vremena. Kako kaže, svoju je prvi kompoziciju „U cvjetnom proljeću“ napisala sa svega 9 godina, tekst i melodiju koji su bili u pop žanru sa jazz efektima, stoga je njena majka htjela omogućiti svojoj kćeri i glazbeno obrazovanje kako bi svoje kompozicije mogla zapisati u notnom obliku.

Smislila je svoj žanr glazbe

Kako nastavlja, upisala je Matematičku gimnaziju, a potom je završila i nižu glazbenu školu. „Upisala sam i višu, teoretski smjer, ali je nisam dalje pohađala jer sam shvatila da me zanima samo komponiranje i stvaranje kantautorskih djela u žanru koji sam stvorila i nazvala ga filmski folk-pank, a toga nema u školi“, dodaje za Luftiku.

vezano Slika nije pronađena Karijera 18 mu je godina tek: Najmlađi pilot preletio svijet za samo 44 dana

Instrukcije iz više polja i Guinessov rekord

Osim što svira po ulicama Novog Sada, Čedana u Omladinskom kreativnom centru drži i besplatne sate harmonike za djecu, ali i za buduće predavače kojima je to u programu za polaganje. Uz satove harmonike, ona drži i satove matematike i fizike. Osim u glazbi, njen talent prelazi i jezične barijere: pjesme koje izvodi su na portugalskom, francuskom, njemačkom, hebrejskom, engleskom i mađarskom jeziku!

vezano Slika nije pronađena Karijera 19-godišnja rekorderka! Buduća brucošica računarstva postala najmlađa žena koja je preletjela svijet

Moje kompozicije traju u prosjeku 12 minuta, a žanr koji sam formirala i koji najviše volim izvoditi je „filmski folk-pank“, opisuje mlada umjetnica koja planira svoju pjesmu „Ključ“ prevesti na 101 verziju, na desetak jezika te u desetak žanrova od kojih bi finalna verzija, 101., bila klasična. Ovakvim bi projektom od barem 60 različitih harmonija na jednom CD-u postavila i Guinessov rekord.

Izvor: luftika.rs

Još vijesti